URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2019, 14:59

Fabricile de încălţăminte şi confecţii din Bihor mor încet: Cel puţin 500 de angajaţi vor fi concediaţi în următoarea perioadă

Fabricile de încălţăminte şi confecţii din Bihor mor încet: Cel puţin 500 de angajaţi vor fi concediaţi în următoarea perioadă sursa foto: http://craiova.tvr.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Industria uşoară nu o duce bine în Bihor. Vremurile bune ale fabricilor de încălţăminte şi de confecţii patronate de italieni par că au apus, trei fabrici mari anunţând, în ultima săptămână, că îşi închid porţile.

Oameni pe drumuri

Din cele trei fabrici, două sunt din Oradea, iar a treia din Tinăud. De altfel, angajaţii de la cea din urmă fabrică, Sarmac Shoes, au protestat, la începutul lunii aprilie, când au intrat în grevă, revoltaţi că nu au mai fost plătiţi din luna februarie.

"Fabrica din Tinăud ne-a transmis astăzi (n.r. joi) o notificare de concediere colectivă. Este vorba de toţi angajaţii, circa 120, deoarece firma intră şi în insolvenţă. Notificarea este a treia de acest gen din ultima săptămână, alte două firme se închid şi fac concedieri colective", a declarat directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba, pentru BIHOREANUL.

Una dintre fabricile orădene de încălţăminte care se închide dă afară 190 de oameni, iar cealaltă 240. Mai mult, susţine Békési, semnale similare vin şi dinspre fabricile de confecţii.

Palton Armani: 7 euro!

Motivul pentru care fabricile de încălţăminte se închid este acelaşi: nu mai pot plăti angajaţii. "Costurile cu cheltuielile salariale au crescut, iar aceste fabrici cu acţionariat italian au planurile de afaceri cu costuri reduse pentru salarii. Nu fac faţă cheltuielilor salariale din cauza preţurilor mici pe care beneficiarii finali le plătesc pe unitate de produs", a declarat Békési. Altfel spus, fabricile bihorene vând produsele la preţuri foarte mici, care nu acoperă salariile angajaţilor!

Mai mult, preţurile practicate de fabricile locale sunt departe de preţurile cu care încălţămintele sau confecţiile ajung în magazine. "În Oradea se fac paltoane de femei Armani, care pleacă de aici la un cost de 7, 10 sau 12 euro bucata, cele care au un croi mai complicat. În magazine, produsele de acest gen au un preţ însutit", a precizat directorul AJOFM Bihor.

De altfel, tocmai pentru că Bihorul oferea forţă de muncă cu pretenţii mici la salarizare, italienii au deschis astfel de fabrici în judeţul nostru. Între timp, salariul minim pe economie a crescut. În plus, au apărut şi mai multe fabrici de producţie care, în căutare de angajaţi, sunt dispuse să ofere salarii mai mari decât minimul prevăzut de lege.

Concediaţi, dar "peţiţi"

Cât despre situaţia de la fabrica din Tinăud, directorul AJOFM Bihor a căutat soluţii. După ce a citit în presă despre greva declanşată de angajaţi, Békési a luat legătura cu administratorul firmei, pentru a înţelege ce se întâmplă. Aşa a aflat că firma are datorii, inclusiv către angajaţi, pentru că italienii către care Sarmac Shoes vindea marfa nu au mai plătit. Drept urmare, administratorul Attila Szucs n-a avut de ales decât să anunţe insolvenţa firmei, iar pe angajaţi să-i concedieze.

Pentru a găsi o soluţie pentru aceşti muncitori, Békési a mers miercuri la sediul din Tinăud, dar nu singur, ci alături de doi antreprenori dispuşi să-i angajeze pe cei circa 120 de angajaţi ai firmei de încălţăminte. Este vorba de firmele Valtryp, producător de volane pentru maşini de lux, cu sediul în Oradea, şi Livaro Vadu Crişului, care produce şoşoni pentru clăpari şi pentru patine cu rotile. Mai mult, patronul Valtryp, Vasile Trip, a anunţat că este dispus chiar să cumpere halele din Tinăud şi să înfiinţeze acolo o secţie, cu foştii angajaţi ai Sarmac Shoes.

Mingea este acum în curtea fiecărui muncitor, care trebuie să decidă ce preferă să facă de acum înainte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON