URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2010, 13:15

Ecologiştii avertizează Primăria că acceptă cu condiţii noile poduri rutiere peste Criş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lipsă de comunicare

Reprezentanţii Centrului Regional de Supraveghere Ecologică, federaţie ce reuneşte ONG-uri precum Ecotop, Aqua Crisius şi altele, şi-au expus, luni, nemulţumirea faţă de faptul că nu au fost consultaţi de Direcţia Tehnică înainte de a anunţa public intenţia Primăriei de a construi un pod rutier în locul celui de pontoane din zona Sălii Sporturilor, care să lege cartierele Ioşia şi Rogerius, proiect ce va fi supus dezbaterii publice joia aceasta, de la ora 10.00.

"Oamenii nu pot fi consultaţi fără a fi informaţi în prealabil", a remarcat Ioana Lucaciu, explicând că nu a observat o îmbunătăţire semnificativă a comunicării între administraţie şi populaţie, şi sugerând că Departamentul de comunicare al Primăriei nu şi-a făcut treaba până la capăt, ci s-a limitat doar să anunţe dezbaterea publică, fără a face publice pe site-ul www.oradea.ro şi detaliile tehnice ale proiectului.

Util sau nu?

În ce priveşte acordul sau opoziţia faţă de proiectul noului pod, Paul Iacobaş a afirmat că înainte să se pună această problemă, ecologiştii vor să ştie cât de util va fi acesta, precum şi felul în care investiţia va avea consecinţe asupra mediului, iar aceste consecinţe sunt compensate sau nu prin măsuri de protecţie antifonică şi prin perdele de vegetaţie.

"Vrem ca municipalitatea să ne prezinte un studiu de fezabilitate din care să aflăm câte maşini trec acum pe podurile Densuşianu şi Decebal, câte ar trece pe noul pod şi cu cât s-ar reduce traficul pe celelalte două poduri", a spus Iacobaş, completând că, după informaţiile pe care le are, proiectul are deficitul de a nu prevede măsuri de izolare fonică decât prin montarea de geamuri termopane la blocurile pe lângă care va trece, fără să existe dovada că se vor amplasa şi panouri fonoizolante, cum ar fi oportun.

"Dacă administraţia nu va veni cu argumente solide, probabil nu vom fi de acord", a punctat şi Mihai Togor, arătând că în acest caz ecologiştii vor iniţia liste de semnături din partea cetăţenilor pentru a stopa construirea podului şi vor continua cu acţiuni de protest şi chiar juridice, dacă va fi cazul.

"Nu facem jocuri politice"

Faptul că PDL-istul Mircea Matei i-a luat în zeflemea săptămâna trecută i-a determinat pe ecologişti să pună lucrurile la punct şi în ce priveşte conotaţiile politice ale problemei.

"Ecologiştii nu fac jocuri politice. Nu noi am încercat să facem proiecte controversate în plină campanie electorală, ci graba fostei administraţii de a face ceva împotriva orădenilor", a spus Mihai Togor, amintind că în 2008 ONG-urile de mediu au protestat împotriva administraţiei PDL care voia să cheltuie peste 55 de miliarde de lei pentru aşa-zisa amenajare peisagistică a unor scuaruri.

"Probabil că unii consideră că facem jocuri, dar nu suntem lacheii nimănui", a spus şi Paul Iacobaş, precizând că dacă administraţia Bolojan va face aceleaşi greşeli precum administraţia Filip, ecologiştii vor proceda la fel.

Povestea prunilor ornamentali

Ecologiştii au comentat luni şi felul în care municipalitatea a demarat şi derulează proiectul de refacere a scuarului dintre sensurile de circulaţie de pe Bulevardul Dacia, proiect care a generat controverse într-unul din ziarele locale, după ce acesta a lansat zvonul că aici se vor planta arbori exotici şi foarte scumpi.

Reprezentanţii CRSE afirmă că referitor la acest proiect au fost consultaţi de Primărie, însă nu au fost întrebaţi şi dacă sunt de acord cu mutarea vechilor arbori şi înlocuirea lor cu alţii, din varietatea Prunus (din care fac parte prunii şi corcoduşii).

"Acei arbori puteau rămâne pe loc, dar jumătate au fost distruşi din cauză ca s-a intrat în ei cu utilaje mari (n.r. - ale firmei Selina), în loc ca firma respectivă să facă un lucru de fineţe şi să disloce acolo utilaje mai mici. Noi, românii, văd că nu avem voinţa de a lucra cu fineţe", a spus un alt ecologist, Andrei Akacs.

"Nu credem că Primăria ne-a indus în eroare în mod intenţionat, ci că înlocuirea arborilor a fost o decizie luată după începerea lucrării din Bulevardul Dacia. Dar municipalitatea trebuie să fie mai atentă pe viitor, şi mai precisă", a concluzionat Mihai Togor.

Amintim că pe Bulevardul Dacia, vechi arbori ornamentali vor fi înlocuiţi cu pruni ornamentali, iar achiziţionarea acestora a fost scoasă la licitaţie publică, anunţată - de asemenea - pe site-ul Primăriei, www.oradea.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
hahaha
hahaha, iar se ascunde gunoiul de psd-Togor in spatele ecologistilor, ca sa mai apara si el!...
Postat 15 Martie 2010, 20:15 de cristi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON