URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Martie 2019, 17:58

După ce a vrut-o ba magazin, ba hotel de lux, coaliţia PSD-UDMR-ALDE din CJ a comandat un studiu pentru reabilitarea fostei Policlinici Mari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu unanimitate de voturi, aleşii bihorenilor au adoptat în reuniunea de joi un proiect de hotărâre pentru „aprobarea documentaţiei tehnico-economice, faza DALI (n.r. – studiu de prefezabilitate) aferent obiectivului Reparaţii capitale sediul Consiliului Judeţean Bihor, str. Republicii nr. 35”.

Viitor sediu administrativ

Concret, este vorba despre un set de schiţe prezentate de arhitectul Cristian Puşcaş, cel căruia CJ Bihor i-a comandat documentaţia şi care a întocmit un „proiect de intervenţie” asupra clădirii, aşa încât aceasta să fie transformată dintr-o ruină aflată în plin centrul oraşului în sediu administrativ al judeţului.

Potrivit explicaţiilor date de Puşcaş consilierilor judeţeni, reabilitarea fostei Policlinici Mari ar urma să includă lucrări de reparare a faţadelor, de consolidare şi mansardare, dar şi de recompartimentare a spaţiilor interioare. Astfel, a spus arhitectul, CJ se va putea muta din actualul sediu, de numai 1.300 metri pătraţi, într-unul de 5.400 metri pătraţi, care ar putea găzdui şi alte structuri ale Consiliului pentru care în prezent instituţia plăteşte chirii de mii de euro lunar unor persoane fizice şi juridice private. Puşcaş a precizat, însă, că aşa cum a fost planificată de CJ finanţarea, lucrările s-ar putea întinde pe durata a patru ani.

„Mă bucur că aţi ajuns la această soluţie, pe care noi am susţinut-o încă de la început”, a comentat liderul grupului de consilieri judeţeni PNL, Ionel Avrigeanu.

Fost palat al Finanţelor

Construită la începutul secolului trecut de statul austro-ungar de atunci ca Palat al Finanţelor şi intrată în proprietatea statului român ca urmare a Tratatului de Pace de după Primul Război Mondial şi Marea Unire, clădirea din strada Republicii nr. 35 a fost revendicată în anii 2000 de Ordinul călugărilor romano-catolici mizericordieni, care a pretins că numai terenul de sub clădire fusese al statului.

După o soluţie nefavorabilă CJ, emisă în 2009 de Autoritatea Naţională pentru Retrocedări, procesul pentru dreptul de proprietate asupra Palatului a fost declanşat de fostul preşedinte Radu Ţîrle şi câştigat în mandatul succesorului acestuia, Cornel Popa.

După instalarea actualei conduceri, preşedintele Pasztor Sandor s-a mulţumit doar să finanţeze învelirea clădirii într-o plasă de protecţie, ulterior lansând propunerea de a o vinde, în timp ce vicepreşedintele Ioan Mang a vehiculat varianta transformării ei întâi ca magazin de lux, iar apoi ca hotel exclusivist.

Deşi consilierii PNL au insistat ca imobilul să devină sediu al CJ, reprezentanţii PSD-UDMR-ALDE au respins propunerea prin vot în iulie 2017, pretextând că schimbarea destinaţiei clădirii ar trebui aprobată de Ministerul Sănătăţii, pentru ca la finele toamnei trecute să fie, totuşi, de acord cu ea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON