URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Septembrie 2016, 12:13

Dublul festival de teatru de la Oradea aduce spectacole multe şi pentru toate gusturile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"O ediţie bună, o ediţie complexă" – aşa defineşte managerul Teatrului Regina Maria, actorul Daniel Vulcu, programul Festivalului Internaţional de Teatru şi al Festivalului de Teatru Scurt, ce se vor desfăşura "doi în unu" la Oradea din 25 septembrie până în 2 octombrie, în nu mai puţin de opt locaţii, de la sala mare a instituţiei gazdă până la scena în aer liber.

Într-o întâlnire cu presa orădeană susţinută miercuri împreună cu directorul artistic Victoria Balint, Vulcu a afirmat că "ideea a fost să cuprindem şi de data aceasta şi alte spectacole decât cele care se încadrează la teatrul scurt". Ca atare, deşi – după spusele managerului – "am pierdut pe drum secţiunea teatrului pentru copii, pe care l-am desprins în ideea de a fi mai dezvoltat, mai colorat", şi care s-a desfăşurat în primăvară-vară, şi cu toate că organizatorii au renunţat şi la secţiunea de teatru circ, "care implică costuri mari şi venituri puţine", noile ediţii ale celor două festivaluri sunt apte să satisfacă toate gusturile publicului.

După selecţia făcută de Doru Mareş, programul "acoperă harta întregii ţări", incluzând spectacole ale teatrelor de la Botoşani şi Satu Mare până la cele ale Naţionalelor din Bucureşti şi teatrului timişorean, având – de asemenea – şi spectacole în limbile germană şi maghiară, atât de la Timişoara şi Cluj, cât şi de la Viena şi Debreţin.

"În premieră, am reuşit să aducem un spectacol pe care şi l-au dorit foarte mulţi", a spus directorul artistic al Teatrului Regina Maria, Victoria Balint, referindu-se la "O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii", în regia lui Bobi Pricopi, programat pe 27 septembrie, de la ora 21.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, întrucât elementul-cheie al decorului, o oglindă uriaşă, nu poate fi introdus pe scena sălii mari a Teatrului Regina Maria.

Un alt punct forte al dublului festival este prezenţa regizorului Victor Ioan Frunză cu trei producţii, prima fiind, de fapt, "o superproducţie", cum a caracterizat-o Victoria Balint, şi anume premiera gazdelor cu "Domnul Jurdan", o comedie după Moliere. O altă lucrare a aceluiaşi regizor este producţia Teatrului Metropolis "A douăsprezecea noapte", un spectacol extrem de apreciat inclusiv la festivaluri, iar cea de-a treia "Nastasia", pus în scenă recent la teatrul I.D. Sîrbu din Petroşani.

Organizatorii mizează şi pe interesul publicului pentru "Svejk", un spectacol inspirat din romanul lui Jaroslav Hasek montat de Alexandru Dabija la Odeon, având în distribuţie vedete precum Pavel Bartoş, Dorina Lazăr, Alexandru Papadopol.

La eveniment vor participa cu spectacole susţinute în limba germană atât Teatrul German din Timişoara ("De fapt e frumos"), cât şi trupa Teatrului Pygmalion din Viena, iar cu spectacole în limba maghiară colegii gazdelor orădene de la Szigligeti Szinhaz ("Cazul"), artiştii Teatrului Maghiar din Cluj ("Cartea bătrânilor") şi cei de la Teatrul Csokonoi din Debreţin ("Orlando"), toate acestea beneficiind de titrare pe un ecran.

Teatrul Regina Maria va oferi orădenilor şi trei spectacole în aer liber – "Leonce şi Lena" şi "Îndrăgostiţii din Ancona" cu acces liber, precum şi "În inima nopţii, episodul Lear", iar studenţii şi tinerii vor avea şi ei o secţiune aparte, în cadrul cărora spectacolele sunt programate în cluburi şi pub-uri.

În acest an, o noutate absolută - despre care gazdele intenţionează să devină o tradiţie – este sărbătorirea unei personalităţi a teatrului românesc, primul onorat urmând să fie criticul Ion Parhon, un statornic prieten al teatrului orădean, aflat în al 72-lea an de viaţă şi al 50-lea de activitate în teatru.

"Sperăm în prezenţa publicului şi în aprecierea lui la toate spectacolele", şi-a exprimat optimismul directorul artistic al Teatrului, Victoria Balint, invitând publicul să cumpere bilete, ceea ce este posibil atât online, pe site-ul biletmaster, cât şi de la casa de bilete a instituţiei, la preţuri între 10 lei şi 60 lei, pentru cele din lojele centrale.

Programul complet al evenimentului poate fi consultat pe site-ul Teatrului Regina Maria, www.teatrulreginamaria.ro, pe pagina de Facebook a instituţiei şi pe cea a festivalului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON