URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Martie 2020, 13:15

Cum se obţin banii pentru şomajul tehnic. Condiţii mai relaxate pentru firmele care cer bani de la stat (VIDEO)

Cum se obţin banii pentru şomajul tehnic. Condiţii mai relaxate pentru firmele care cer bani de la stat (VIDEO) sursa foto: https://www.zf.ro/
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul a relaxat condiţiile de obţinere a indemnizaţiilor de şomaj tehnic pentru firmele afectate de pandemia de Covid-19.

Pe proprie răspundere

Potrivit OUG 32/2020, publicată luni seară în Monitorul Oficial, act normativ care modifică OUG 30/2020, prin care Guvernul a stabilit măsuri suplimentare de protecţie socială, angajatorii nu vor mai avea nevoie de certificatul de situaţii de urgenţă, pentru a demonstra că activitatea lor a fost afectată de pandemia cu noul coronavirus.

"Legiuitorul a eliminat necesitatea certificatului de situaţii de urgenţă pentru a vă sprijini pe dvs, au fost eliminate condiţionalităţile de indicatori financiari, respectiv limitarea în funcţie de numărul de salariaţi. Deci nu mai avem nevoie de certificatul de situaţie de urgenţă, nu mai suntem limitaţi la o scădere de 25% din încasări, respectiv nu mai suntem limitaţi la 75% din efectivul salariaţilor. Orice angajator care îşi reduce activitatea total sau parţial, pe perioada stării de urgenţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere, îşi asumă corectitudinea şi veridicitatea datelor transmise către noi", a explicat directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba, într-o postare făcută marţi pe Facebook.

Concret, firmele care şi-au redus activitatea şi au suspendat contracte de muncă, suspendare care trebuie să se regăsească şi în REVISAL (Registrul salariaţilor), vor putea cere Statului indemnizaţii de 75% din salariul de încadrare, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. "OUG 32 vine şi reglementează acest aspect şi spune că indemnizaţia poate fi suplimentată de angajator, dacă îşi permite acest lucru", a precizat Békési.

Banii, în cel mult 15 zile

"Solicitarea către noi va cuprinde o declaraţie pe proprie răspundere, o cerere şi un tabel nominal cu persoanele afectate. Aceste documente vor fi stabilite azi prin ordin al ministrului Muncii", a spus şeful AJOFM Bihor.

Statul va plăti indemnizaţiile în cel mult 15 zile de la data solicitării, iar angajatorii vor fi obligaţi să vireze banii către angajaţi în cel mult 3 zile.

Nu pot beneficia de şomaj tehnic plătit de Stat angajaţii care au mai multe contracte de muncă individuale încheiate, iar cel puţin unul rămâne activ. În schimb, angajaţii care au mai multe contracte de muncă şi toate sunt suspendate, vor beneficia de indemnizaţie la contractul cel mai avantajos.

Firmele din Bihor vor putea trimite solicitările începând din 1 aprilie, la adresa de e-mail bihor@anofm.gov.ro. AJOFM Bihor a pus la dispoziţie şi un număr de telefon la care se pot oferi detalii, 0259-977, iar directorul Békési Csaba şi-a făcut public şi numărul de telefon personal (0724-277.288), asigurând că încearcă să ofere sprijin oricărui angajator sau angajat din Bihor.

Ceilalţi, la AJPIS

Tot pe proprie răspundere vor trebui să facă o solicitare şi persoanele care lucrează ca PFA-uri, Întreprinderile Individuale ori în baza unor contracte de drepturi de autor ori contracte de activitate sportivă.

Aceste categorii nu se vor adresa AJOFM, însă, ci Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, urmând să primească 75% din salariul mediu brut. Aceste categorii de angajaţi trebuie, la rândul lor, să depună o declaraţie pe proprie răspundere, prin care să ateste reducerea veniturilor.

AJPIS Bihor a publicat de asemenea datele de contact, mai precis adresa de e-mail plati.covid.bh@mmanpis.ro, respectiv numerele de telefon 0752-271.100; 0752-271.102; 0736-338.782.

Ministrul Muncii: Nu se vor face controale în această perioadă

Într-o declaraţie de presă susţinută marţi, tot pe Facebook, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a detaliat condiţiile de obţinere a şomajului tehnic şi a făcut un apel către toţi angajatorii din România, cerându-le să fie de bună-credinţă şi să solicite indemnizaţiile de şomaj tehnic cu responsabilitate şi amintindu-le că orice informaţie falsă transmisă instituţiilor publice poate să le atragă probleme penale.

Alexandru a precizat că, deşi în această perioadă nu se vor face controale, când România nu va mai fi în stare de urgenţă, se vor verifica prin sondaj firme care au cerut indemnizaţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON