URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Martie 2020, 13:15

Cum se obţin banii pentru şomajul tehnic. Condiţii mai relaxate pentru firmele care cer bani de la stat (VIDEO)

Cum se obţin banii pentru şomajul tehnic. Condiţii mai relaxate pentru firmele care cer bani de la stat (VIDEO) sursa foto: https://www.zf.ro/
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul a relaxat condiţiile de obţinere a indemnizaţiilor de şomaj tehnic pentru firmele afectate de pandemia de Covid-19.

Pe proprie răspundere

Potrivit OUG 32/2020, publicată luni seară în Monitorul Oficial, act normativ care modifică OUG 30/2020, prin care Guvernul a stabilit măsuri suplimentare de protecţie socială, angajatorii nu vor mai avea nevoie de certificatul de situaţii de urgenţă, pentru a demonstra că activitatea lor a fost afectată de pandemia cu noul coronavirus.

"Legiuitorul a eliminat necesitatea certificatului de situaţii de urgenţă pentru a vă sprijini pe dvs, au fost eliminate condiţionalităţile de indicatori financiari, respectiv limitarea în funcţie de numărul de salariaţi. Deci nu mai avem nevoie de certificatul de situaţie de urgenţă, nu mai suntem limitaţi la o scădere de 25% din încasări, respectiv nu mai suntem limitaţi la 75% din efectivul salariaţilor. Orice angajator care îşi reduce activitatea total sau parţial, pe perioada stării de urgenţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere, îşi asumă corectitudinea şi veridicitatea datelor transmise către noi", a explicat directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba, într-o postare făcută marţi pe Facebook.

Concret, firmele care şi-au redus activitatea şi au suspendat contracte de muncă, suspendare care trebuie să se regăsească şi în REVISAL (Registrul salariaţilor), vor putea cere Statului indemnizaţii de 75% din salariul de încadrare, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. "OUG 32 vine şi reglementează acest aspect şi spune că indemnizaţia poate fi suplimentată de angajator, dacă îşi permite acest lucru", a precizat Békési.

Banii, în cel mult 15 zile

"Solicitarea către noi va cuprinde o declaraţie pe proprie răspundere, o cerere şi un tabel nominal cu persoanele afectate. Aceste documente vor fi stabilite azi prin ordin al ministrului Muncii", a spus şeful AJOFM Bihor.

Statul va plăti indemnizaţiile în cel mult 15 zile de la data solicitării, iar angajatorii vor fi obligaţi să vireze banii către angajaţi în cel mult 3 zile.

Nu pot beneficia de şomaj tehnic plătit de Stat angajaţii care au mai multe contracte de muncă individuale încheiate, iar cel puţin unul rămâne activ. În schimb, angajaţii care au mai multe contracte de muncă şi toate sunt suspendate, vor beneficia de indemnizaţie la contractul cel mai avantajos.

Firmele din Bihor vor putea trimite solicitările începând din 1 aprilie, la adresa de e-mail bihor@anofm.gov.ro. AJOFM Bihor a pus la dispoziţie şi un număr de telefon la care se pot oferi detalii, 0259-977, iar directorul Békési Csaba şi-a făcut public şi numărul de telefon personal (0724-277.288), asigurând că încearcă să ofere sprijin oricărui angajator sau angajat din Bihor.

Ceilalţi, la AJPIS

Tot pe proprie răspundere vor trebui să facă o solicitare şi persoanele care lucrează ca PFA-uri, Întreprinderile Individuale ori în baza unor contracte de drepturi de autor ori contracte de activitate sportivă.

Aceste categorii nu se vor adresa AJOFM, însă, ci Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, urmând să primească 75% din salariul mediu brut. Aceste categorii de angajaţi trebuie, la rândul lor, să depună o declaraţie pe proprie răspundere, prin care să ateste reducerea veniturilor.

AJPIS Bihor a publicat de asemenea datele de contact, mai precis adresa de e-mail plati.covid.bh@mmanpis.ro, respectiv numerele de telefon 0752-271.100; 0752-271.102; 0736-338.782.

Ministrul Muncii: Nu se vor face controale în această perioadă

Într-o declaraţie de presă susţinută marţi, tot pe Facebook, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a detaliat condiţiile de obţinere a şomajului tehnic şi a făcut un apel către toţi angajatorii din România, cerându-le să fie de bună-credinţă şi să solicite indemnizaţiile de şomaj tehnic cu responsabilitate şi amintindu-le că orice informaţie falsă transmisă instituţiilor publice poate să le atragă probleme penale.

Alexandru a precizat că, deşi în această perioadă nu se vor face controale, când România nu va mai fi în stare de urgenţă, se vor verifica prin sondaj firme care au cerut indemnizaţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON