URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Februarie 2016, 16:54

Cea mai căutată tabără din Bihor este cea din Oradea, unde elevi din toată ţara vin ca să se bălăcească în Felix

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape 3.300 de elevi din toată ţara au venit în anul 2015 în cele patru tabere administrate de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor.

Potrivit unui raport prezentat luni de directorul DJST Bihor, Petruţ Drăgan, şi colegii acestuia, Ciprian Gavra (consilier tabere) şi Daniela Bălţătescu (consilier tineret), cea mai vizitată tabără a fost cea din Oradea, aflată chiar în curtea Direcţiei, pe strada Mihai Eminescu. Aici au dormit anul trecut 441 de elevi în timpul vacanţei de vară şi alţi 1.821 în extrasezon. De altfel, tabăra din Oradea este şi cea mai mare din judeţ, având 100 de locuri în camere. "Toate camerele dispun de grup sanitar propriu, internet WiFi, televiziune, iar copiii au acces la cantină", a precizat Ciprian Gavra.

Atraşi de ştrandurile cu apă geotermală din vecinătatea Oradiei, părinţi din toată ţara îşi trimit copiii aici. "Este o locaţie foarte solicitată, pe timp de vară mai ales. (...) Cei mai mulţi elevi au venit din judeţul Prahova. Copiii vin aici pentru Băile Felix", a precizat Gavra. Pentru o zi de cazare, un elev plăteşte 72 de lei, tarif ce include şi trei mese.

A doua tabără căutată a fost cea din Şuncuiuş. În total, aici s-au cazat anul trecut 705 elevi, care au avut parte de condiţii mai bune decât turiştii din alţi ani, dat fiind că Direcţia a făcut lucrări de renovare, schimbând inclusiv saltelele vechi de peste zeci ani.  

În tabăra de pe Valea Brătcuţei, DJST are 24 de locuri disponibile într-o cabană şi alte 50 în căsuţe cu două paturi fiecare. Aici, s-au cazat 74 de copii de-a lungul verii şi alţi 184 în extrasezon, însă aproape toţi copiii au preferat să doarmă în cabană, nefiind dornici să se cazeze în căsuţele unde nu au apă curentă ori toaletă.

Cea mai puţin căutată tabără a fost cea din Remeţi, unde doar 69 de elevi au dormit anul trecut, explicaţia fiind că aceasta nu are un acces cu trenul, ci doar rutier. Totuşi, DJST şi-a propus să investească aici circa 75.000 de lei în lucrări de modernizare, mai precis în amenajarea unei toalete în fiecare cameră, aspect ce contează pentru părinţi atunci când aleg să-şi trimită copiii în tabere. "Noţiunea de tabără a dispărut, ni se cer condiţii de hotel de 3 stele sau mai sus", a mai spus Gavra.

Bani pentru tineri

În aceeaşi conferinţă, consilierul de tineret Daniela Bălţătescu a făcut un rezumat al activităţilor de tineret întreprinse anul trecut. Printre altele, în centrele de tineret pe care Direcţia le are în Oradea şi Ştei, elevi bihoreni au fost consiliaţi în privinţa orientării în carieră, au participat la cursuri de educaţie non-formală şi la activităţi de voluntariat. De asemenea, pe lângă alte diverse proiecte, tinerii bihoreni au fost implicaţi în activităţi de cunoaştere şi promovare a ariilor protejate din Bihor.

Totodată, Direcţia a finanţat proiectele a cinci ONG-uri de tineret din Bihor, bugetul total fiind de 30.000 de lei. Au primit bani asociaţiile Manus Pulchrae, care a realizat mai multe ateliere de creaţie, Asociaţia Tinerilor Maghiari din Provincie, care a organizat o tabără de vară, Asociaţia ERMISZ din Valea lui Mihai, care a instruit 30 de tineri în comunicare şi organizare de evenimente, Asociaţia Tinerilor Maghiari din Oradea, care a realizat o expoziţie de artă, şi Asociaţia Charis, care a instruit tinerii pe teme de voluntariat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Un lucru ...
Ce mă bucură fiind din zonă,dar mă tem că apa termală o să se termine la un moment dat,dacă bine am înţeles din media cu lacul din 1mai.Într adevăr Băile Felix e cam printre primele staţiuni cunoscute,dar ce mă uimeşte e de ce nu au luat iniţiativă la Băile Herculane de exemplu,unde,după câte am văzut izvorăşte apă termală din abundenţă şi doar vara staţiunea e deschisă.Adică bazine amenajate aproape deloc.
Postat 15 Februarie 2016, 21:06 de crisan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON