Aproape 3.300 de elevi din toată ţara au venit în anul 2015 în cele patru tabere administrate de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor.
Potrivit unui raport prezentat luni de directorul DJST Bihor, Petruţ Drăgan, şi colegii acestuia, Ciprian Gavra (consilier tabere) şi Daniela Bălţătescu (consilier tineret), cea mai vizitată tabără a fost cea din Oradea, aflată chiar în curtea Direcţiei, pe strada Mihai Eminescu. Aici au dormit anul trecut 441 de elevi în timpul vacanţei de vară şi alţi 1.821 în extrasezon. De altfel, tabăra din Oradea este şi cea mai mare din judeţ, având 100 de locuri în camere. "Toate camerele dispun de grup sanitar propriu, internet WiFi, televiziune, iar copiii au acces la cantină", a precizat Ciprian Gavra.
Atraşi de ştrandurile cu apă geotermală din vecinătatea Oradiei, părinţi din toată ţara îşi trimit copiii aici. "Este o locaţie foarte solicitată, pe timp de vară mai ales. (...) Cei mai mulţi elevi au venit din judeţul Prahova. Copiii vin aici pentru Băile Felix", a precizat Gavra. Pentru o zi de cazare, un elev plăteşte 72 de lei, tarif ce include şi trei mese.
A doua tabără căutată a fost cea din Şuncuiuş. În total, aici s-au cazat anul trecut 705 elevi, care au avut parte de condiţii mai bune decât turiştii din alţi ani, dat fiind că Direcţia a făcut lucrări de renovare, schimbând inclusiv saltelele vechi de peste zeci ani.
În tabăra de pe Valea Brătcuţei, DJST are 24 de locuri disponibile într-o cabană şi alte 50 în căsuţe cu două paturi fiecare. Aici, s-au cazat 74 de copii de-a lungul verii şi alţi 184 în extrasezon, însă aproape toţi copiii au preferat să doarmă în cabană, nefiind dornici să se cazeze în căsuţele unde nu au apă curentă ori toaletă.
Cea mai puţin căutată tabără a fost cea din Remeţi, unde doar 69 de elevi au dormit anul trecut, explicaţia fiind că aceasta nu are un acces cu trenul, ci doar rutier. Totuşi, DJST şi-a propus să investească aici circa 75.000 de lei în lucrări de modernizare, mai precis în amenajarea unei toalete în fiecare cameră, aspect ce contează pentru părinţi atunci când aleg să-şi trimită copiii în tabere. "Noţiunea de tabără a dispărut, ni se cer condiţii de hotel de 3 stele sau mai sus", a mai spus Gavra.
Bani pentru tineri
În aceeaşi conferinţă, consilierul de tineret Daniela Bălţătescu a făcut un rezumat al activităţilor de tineret întreprinse anul trecut. Printre altele, în centrele de tineret pe care Direcţia le are în Oradea şi Ştei, elevi bihoreni au fost consiliaţi în privinţa orientării în carieră, au participat la cursuri de educaţie non-formală şi la activităţi de voluntariat. De asemenea, pe lângă alte diverse proiecte, tinerii bihoreni au fost implicaţi în activităţi de cunoaştere şi promovare a ariilor protejate din Bihor.
Totodată, Direcţia a finanţat proiectele a cinci ONG-uri de tineret din Bihor, bugetul total fiind de 30.000 de lei. Au primit bani asociaţiile Manus Pulchrae, care a realizat mai multe ateliere de creaţie, Asociaţia Tinerilor Maghiari din Provincie, care a organizat o tabără de vară, Asociaţia ERMISZ din Valea lui Mihai, care a instruit 30 de tineri în comunicare şi organizare de evenimente, Asociaţia Tinerilor Maghiari din Oradea, care a realizat o expoziţie de artă, şi Asociaţia Charis, care a instruit tinerii pe teme de voluntariat.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.