URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2020, 12:18

Bolojan, după o întâlnire cu ministrul Transporturilor: Licitaţia pentru mai multe tronsoane ale Autostrăzii Transilvania demarează luna viitoare! Ce se întâmplă în Bihor

Bolojan, după o întâlnire cu ministrul Transporturilor: Licitaţia pentru mai multe tronsoane ale Autostrăzii Transilvania demarează luna viitoare! Ce se întâmplă în Bihor foto: Facebook / Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan a anunţat, sâmbătă seară, pe Facebook, în urma unei întâlniri avute cu ministrul Transporturilor, Lucian Bode, cu primarii din Arad şi Cluj-Napoca şi cu directorul Companiei de Drumuri, că licitaţiile pentru contractarea lucrărilor la mai multe tronsoane ale autostrăzii Transilvania, care afectează şi judeţul Bihor, vor demara în luna martie.

"Am avut ieri, la Cluj, alături de colegii primari din Arad şi Cluj Napoca, o întâlnire cu oficialii din Transporturi, ministrul Lucian Bode şi directorul Companiei de Drumuri, în vederea urgentării începerii lucrărilor la autostrada Transilvania. În ultimii ani, în afară de declaraţii, nu s-a făcut mare lucru pentru ca tronsonul dintre Cluj şi Biharia să devină realitate. Sper ca de data aceasta graficul de începere a lucrărilor să fie respectat", a transmis edilul.

Potrivit acestuia, Compania de Drumuri s-a angajat ca, luna viitoare, să publice în sistemul electronic de licitaţii anunţurile pentru contractarea lucrărilor la toate tronsoanele de pe teritoriul judeţelor Cluj şi Sălaj, „cu excepţia tunelului Meseş”, care ar urma să fie lansat în luna mai.

"Pe teritoriul judeţului Bihor, contractarea tronsonului Biharia - Chiribiş ar urma să se încheie în martie, existând un litigiu juridic privind acest contract. Licitaţia la tronsonul Chiribiş - Suplacu de Barcău a fost reluată. Consider că prin simplificarea procedurilor de licitaţii, făcute de Guvernul României, se vor evita întârzierile în semnarea contractelor de execuţie pentru aceste lucrări, aşa cum s-a întâmplat în anii anteriori. Construirea cât mai rapidă a autostrăzii, în paralel cu legătura de 19 km până la centura Oradea, va contribui la dezvoltarea judeţului nostru şi la îmbunătăţirea semnificativă a circulaţiei pe relaţia Oradea – Cluj", a postat Bolojan.

De altfel, într-un comunicat de presă transmis vineri de Ministerul Transporturilor, ministrul Lucian Bode a anunţat întâlnirea de lucru avută în aceeaşi zi, la Cluj, cu Ilie Bolojan, cu primarul de Cluj-Napoca, Emil Boc, și cu primarul de Arad, Călin Bibarţ, toți trei membri ai Alianţei Vestului, precum şi cu reprezentanţi ai Prefecturii Cluj.

„În cadrul întâlnirii au fost prezentate stadiile în care se află proiectele de infrastructură prioritare pentru dezvoltarea Vestului României, precum şi soluţiile ce pot fi implementate pentru accelerarea realizării acestora”, arată comunicatul.

Conform informării, cei prezenţi au discutat despre proiecte de infrastructură, precum: Autostrada Braşov – Cluj – Borş tronsoanele Nădăşelu- Suplacu de Barcău şi Suplacu de Barcău – Borş, Varianta de ocolire Zalău, Electrificarea şi reabilitarea liniei de cale ferată Cluj-Napoca- Oradea- Episcopia Bihor, Tunelul rutier la profil de autostrada în zona Meses, Drumul Transregio Feleac TR35, Legătura Centura Oradea (giraţie Calea Sîntandrei) – Autostrada A3 (Biharia),  Drumul de legătură Autostrada A1 Arad - Timişoara - DN69, Autostrada Timişoara – Moraviţa, Drumul Expres Arad – Oradea.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, după aproape patru ani de la includerea obiectivului în lista de priorităţi a României pentru transporturi, pe vremea Guvernului tehnocrat, vineri, s-a făcut primul pas concret pentru modernizarea şi electrificarea liniei ferate, cea mai mare investiţie în infrastructura feroviară din Nord-Vestul ţării. În valoare de 1,5 miliarde euro, aceasta va fi cofinanţată din fonduri europene, iar concretizarea ei poate începe chiar de anul viitor pentru a fi gata la finele anului 2024.

"Am reuşit în sfârşit să finalizăm studiul de fezabilitate. A fost aprobat. Este un proiect major, în valoare de 7,3 miliarde de lei, extrem de important pentru această regiune. Semnăm azi şi ne asigurăm că termenele vor fi respectate", a declarat ministrul Lucian Bode citat în comunicat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Și dintr-o dată
Apar alte indicative sau , sau le spun nick-name-uri :::: ))) Pot sa spun MU13PSD.
Postat 18 Februarie 2020, 00:45 de Sandu2100
Uite autostrada,nu e autostrada
Bolovan-primar de fakebook Sica mandolina cad in cap dar ma vedeti in picioare Ciolhanis -guvernul meu pupavaș Pnl=guvernare zero,haos total,ne facem ca vrem sa lucram dar furam cat nu au furat alti in 10 ani.....doar suntem la butoane,nu?
Postat 17 Februarie 2020, 21:44 de Cetatean_rural
Hopa.. Bolovan
Doar nu va luați de primarul minune....băiat bun bolovan asta... vrem stadion in capăt la Nufarul ..pe terenul fraților Maghiar ...furat cică...dar sa luați și cele 5HEctare ale sponsorului Pazurik..ca doar si el le-a furat...dar..e sponsor la PNL..asta e...Maghiar e sponsor la PSD .....ghinion...cum spune Neamțul Meu ..Iohannis
Postat 17 Februarie 2020, 19:08 de German
Dumi
Esti vreun bancher si nu stiu eu?.. .da mi si mie niste bani imprumut...
Postat 17 Februarie 2020, 15:01 de zorro
CrisDumi
Îmi permit să nu cred ce spui
Postat 17 Februarie 2020, 12:48 de Sandu2100
Lingaului Bolovanului
I s-au subtiat labiile. Cel al udemeristoilor a ramas cu limba roasa pana la radacina. Va lipseste sporul de toxicitate !?! Asta ar presupune sa si simtiti ceva, ceea ce nu e cazul ?!?
Postat 17 Februarie 2020, 10:34 de 1011010
Sănduțo ...
... ți-aș povesti cum Bolojan bătea la ușile din București ale președintelui de atunci al PNL, Câmpeanu, prin 1993-1994, ca să treacă de conducerea liberală din Bihor și să "ardă" etape de grăbit ce era prin politică !?! Se numea "flit" și atunci ... dar o să mai povestesc cândva, cum Bolojan bani împrumut de la mine, că știa și atunci doar să cheltuie, nu să și adune ori să pună deoparte !?! Că lua bani împrumut nu era o problemă, pentru că nu erau ieftine deplasările inutile la București ... dar niciodată nu a restituit vreu leu, precum orice "tunar" mic și prost cu bube-n cap !?! Calic, obraznic, nesimțit și lipsit de caracter ... a fost și este "primarul tău" !?!
Postat 17 Februarie 2020, 07:33 de CrisDumi
Zorro
Să-i dăm puțin timp de gândire lui CrisDumi. Că știe multe, și nu vrea sa le spună pe toate ::::)))) poate apare și EXCALIBUR, încă unul care ține dosarele, la naftalină, în special a lui NELU :::))))
Postat 16 Februarie 2020, 21:10 de Sandu2100
Sandu
Spre disperarea lui Dumi ..in Bihor s au facut demult exproprierile pentru autostrada...din pacate se degradeaza de 15 ani de cand a fost inceputa si lasata in paragina
Postat 16 Februarie 2020, 20:38 de zorro
CrisDumi
Se vor face exproprieri pe modelul Bolojan?? :::))))
Postat 16 Februarie 2020, 19:57 de Sandu2100
Dumi
In sfarsit ai dreptate ...gura pacatosului adevar graieste...sa inceapa constructia
Postat 16 Februarie 2020, 16:36 de zorro
Dacă nu se întâlnea Bolojan cu niște liberali ai "Guvernului Haos" ...
... ar fi început licitațiile astea la "Paștele cailor" !?! Ce noroc pe bihorenii din jumătatea nordică a județului și mai ales pe orădeni, că orașul ăsta e condus de unul care începe să fie primar cu adevărat ... pe Facebook !?!
Postat 16 Februarie 2020, 15:50 de CrisDumi
Autostradă
Sper sa se rezolve ceva, dacă nu mai așteptăm 15 ani
Postat 16 Februarie 2020, 14:52 de Sandu2100
Boda proste
Simplificati naibi procedurile si dati drumul la lucrari..daca ii scspa in teren pe astia de la Selina in doi ani ajundg la Brasov
Postat 16 Februarie 2020, 14:09 de zorro
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON