URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2020, 13:18

Undă verde pentru electrificarea şi modernizarea liniei ferate Episcopia Bihor – Cluj, cu peste 1,5 miliarde euro, din fonduri UE

Inclusă ca obiectiv prioritar în Master Planul General de Transport al României în anul 2016, în timpul guvernării tehnocrate, când orădeanul Marcel Boloş, în prezent ministru al Fondurilor Europene, era secretar de stat în Ministerul Transporturilor, electrificarea şi modernizarea liniei ferate Episcopia Bihor – Cluj Napoca începe să se concretizeze.

La Prefectura Bihor a fost prezentat, joi, studiul de fezabilitate aferent acestui proiect în valoare de 7,3 miliarde lei (1,52 miliarde euro), realizat de asocierea dintre firmele Ingenieria Especializada Obra Civil e Industrial SA Madrid (Spania) și Baicons Impex SRL București (România), în prezenţa directorului general al companiei CFR Infrastructură, Petru Ceşa, a prefectului de Bihor, Dumitru Ţiplea, şi a reprezentanţilor celor 41 comune şi oraşe bihorene de pe marginea căii ferate.

Potrivit prefectului Dumitru Ţiplea, Studiul de Fezabilitate prevede reabilitarea totală a liniei ferate de la graniţa cu Ungaria până în Cluj (166 kilometri), dublarea liniei între Oşorhei şi Telechiu (17,9 km), electrificarea întregii căi, precum şi modernizarea celor două gări mari de pe traseu (Oradea şi Cluj) şi a staţiilor şi haltelor din celelalte localităţi traversate de calea ferată.

„Judeţul Bihor s-a mişcat cel mai bine la întocmirea formalităţilor de până acum. În 5 zile, din cele 41 avize de la UAT-urile din Bihor, CFR Infrastructură a obţinut deja 40, mai trebuie să-şi dea avizul doar Primăria Borş”, a declarat vineri, BIHOREANULUI, prefectul Dumitru Ţiplea.

Acesta a explicat că următorul pas este ca reprezentanţii CFR Infrastructură să se întâlnească cu cei ai celor 41 UAT-uri pentru a conveni asupra unor solicitări ale unora dintre acestea, care au emis avize cu observaţii. „Vadu Crişului, de pildă, a avizat cu observaţii studiul de fezabilitate deoarece prevede ca traseul să treacă peste o proprietate ce va trebui expropriată, dar nu asta e problema, ci faptul că pe ea a fost construită o staţie de pompare, aşa că trebuie găsită o soluţie fie pentru mutare, fie pentru ocolirea ei”, a explicat prefectul.

Potrivit oficialului, după „ajustările” de rigoare, urmează scoaterea la licitaţie a lucrărilor de proiectare şi execuţie, anunţul urmând să fie publicat şi în Jurnalul de Operaţiuni al Uniunii Europene, dată fiind valoarea mare a proiectului şi faptul că proiectul are ca sursă de finanţare fondurile europene din Programul Operaţional pentru Infrastructură Mare.

„Dacă nu vor fi piedici la licitaţie, aceasta s-ar putea finaliza în cursul anului acesta, astfel încât de anul viitor să înceapă proiectarea şi execuţia. Termenul de implementare a proiectului este de 48 luni, ceea ce înseamnă că dacă totul va merge bine la sfârşitul anului 2024 linia ferată va fi electrificată şi modernizată”, a mai spus prefectul Dumitru Ţiplea.

Prin implementarea proiectului, viteza de deplasare a trenurilor între Episcopia Bihor şi Cluj Napoca va creşte la 160 km/h pentru cele de persoane (care vor ajunge cu 52 minute mai repede între cele două puncte) şi 120 km/h pentru cele pentru marfă.

Proiectul mai prevede, de asemenea, modernizarea gărilor din Oradea şi Cluj, precum şi a staţiilor de pe traseu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
60 Comentarii
Pe ruta
Constanta-Bucale-Timisoara-Oradea-Baia Mare, se poate face o linie și 300km/h . 160km/h e puțin în secolul XXI , ținând cont că avem cea mai mare viteza de net din lume. Nu ne permitem TGW dar HITACHI ne permitem. Trenurile vechi le putem vinde in India sau Pakistan
Postat 16 Februarie 2020, 21:25 de Sandu2100
Instante....
Deci, pe 679, cereri pe articolul 17, aliniatul 1 cat și pe articolele 6, 9 și 21 pentru "dreptul de a fi uitat". Ce va tot rupeti aici cu amenințări. Sa vad pe avocatel că nu respecta o cerere depusă deja sau vreun procuror, că avem precedente cu eliberați din funcție și judecări de civili.
Postat 16 Februarie 2020, 13:04 de poiu
TKO
Frenetic mai ești dacă ai tastat m în loc de n, respiră nu mai fi așa agitat.
Postat 16 Februarie 2020, 11:58 de oradeaveche
oradeaveche
Simgur ti-ai dat examenul.
Postat 16 Februarie 2020, 11:41 de TKO
RE: oradeaveche
TKO, ai contul suspendat pentru limbaj vulgar!
Postat 16 Februarie 2020, 14:05 de Moderator
TKO
Doar atât poți? Continuă te rog!
Postat 16 Februarie 2020, 11:39 de oradeaveche
oradeaveche
Doar un ungur idiot face propaganda sovina. Unul destept respecta tara in care s-a nascut si traieste. Nu minte si nu face propaganda sovina asa cum faci tu. Tu, nu reprezinti ungurii. Tu esti un parsiv care posteaza propaganda sovina si pe urma se scunde in spatele multimii de unguri. Asta este inca un capat de acuzare impotriva ta. Vai de capul tau ala prost si intervalurile tale. Pai, tu esti de bataie, ma ? Tu esti un mincinos de doi bani. TE-ai vrea si tu vreun manipulator. Se vede cata si ce scoala ai. Zero, asta esti! Tu nu esti toti ungurii. Tu esti tu, un mincinos sovin.
Postat 16 Februarie 2020, 11:28 de TKO
TKO
Tu chiar crezi că joci alba-neagra pe aici pentru că moderatoru îi indulgent, sucești povestea doar să ți-se potrivească. N-am cerut suspendarea, am punctat regulamentul de postare și cum l-ai încălcat tu repetat cu insulte și nerespectarea opiniei. Eu sânt foarte atent ce spun, cu siguranță nu am spus “ungur prost” sau “ungur idiot”. Dacă eram în 1990 te scoteam la interval, trei titluri naționale îmi sânt suficiente, cum sântem în 2020 și între timp am făcut două facultăți dintre care una Dreptul, te duc în instanță mai repede decât te aștepți doar să te văd nu să-ți iau banii de tratament.
Postat 16 Februarie 2020, 11:08 de oradeaveche
Dosar penal
Nu stiu unde va deschideti voi dosare penale,ca e greva...sau nu mai e?Oricum comentariile din spatele unui nickname intra la categoria pamflete.Desi a fost un caz cu un avocat care a amenintat o judecatoare pe bicoreanul si s-a ajuns la proces si condamnare.Ma rog,a fost intre ei,la nivel inalt,din vremurile "bune" ale dna(www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-1/avocatul-ioan-sava-condamnat-la-inchisoare-cu-executare-pentru-mesajele-amenintatoare-la-adresa-judecatoarei-crina-muntean-124556.html).Cine coboara in beci,e bine sa aiba cizme si echipament adecvat...
Postat 16 Februarie 2020, 11:02 de excalibur
TKO aka ALCOR, 234,1234
I-ați tratamentul și legate de calorifer, până își face efectul.
Postat 16 Februarie 2020, 10:58 de Sandu2100
Sandu2100
Bine ca ai aparut si tu extremistule. Hai alunga-ma si pe mine din Oradea, cum faci cu toti care nu sunt de acord cu ineptiile tale. Ti-a spus avocatul Doseanu ca iti deschide dosar penal. Cate conturi ti-au sters moderatorii, extremistule ?
Postat 16 Februarie 2020, 10:38 de TKO
oradeaveche
Ai vazut ca mi-a sters comentariul si ai prins iar un pic de curaj. Ti-am mai scris odata. Ti-am demontat minciunile propagandiste, sovine si ai inceput sa ma insulti, calomniezi si ameninti cu instanta. Pe urma i-ai cerut moderatorului sa-mi suspense contul ca sa nu-ti mai contracarez propaganda sovina, sa poti minti incontinuare. Esti disperat Te crizeizi si continui sa ma ameninti pt ca iti spun adevarul. Nu-i nimic acum toate se intorc impotriva ta. Ai deja un dosar mult mai gros decat e necesar cu tot ce ai postat. Ti-am spus ca lucrez cu materialul clientului, adica cu al tau. Infuzi puscaria.
Postat 16 Februarie 2020, 10:33 de TKO
TKO aka ALCOR, 234,1234
Vezi că ai uitat să-ți iei tratamentul de 2 zile.
Postat 16 Februarie 2020, 10:22 de Sandu2100
TKO
Am citit aseară înainte să șteargă moderatoru, nu trebuie să repeți frenetic. Continuă te rog, ai intrat și la art.206 adică amenințare deși mă îndoiesc că ai discernământ.
Postat 16 Februarie 2020, 09:37 de oradeaveche
oradeaveche
Te bag in puscarie pt propaganda mincinoasa sovina, insulta si calomnie.
Postat 16 Februarie 2020, 08:16 de TKO
Probabil
Tenul va opri la Huedin, și Aleșd , iar trenul nu trebuie sa stea mai mult de 40 de secunde in statiile respective. Fără cai, porci, găini, saci de porumb.
Postat 15 Februarie 2020, 21:54 de Sandu2100
TKO
Nu uit, intri la articolul 205 și 206 din Cod Penal, adică insultă și calomnie, intri și la șovinism articolul 317, 363 și 369, măcar așa înveți ce înseamnă cuvântul. Conversația o am deja pe hârtie, cea needitată, luni o depun.
Postat 15 Februarie 2020, 20:08 de oradeaveche
oradeaveche
Bai propagandist sovin, ti-am demontata toate minciunile. Minti de ingheata apele cu articolul si cu propriile tale comentarii in fata. Vai si amar de capul tau. Sa nu uiti de instanta!
Postat 15 Februarie 2020, 19:27 de TKO
TKO
Nu ai demontat nimic. Ne vedem în instanță cum ți-am promis. Călin.
Postat 15 Februarie 2020, 18:19 de oradeaveche
scortosul
Prima preocupare, dupa evenimentele din dec 89, a fost distrugerea economiei tarii. Furate, taiate la fier vechi toate unitatile productive. Asta a fostul scopul lovilutiei, distrugerea. Acum dupa ce s-au mai limpezit apele, incepe reconstructia. Bun venit in lumea reala!
Postat 15 Februarie 2020, 17:42 de TKO
oradeaveche (zorro) propagandist sovin
Ma tu minti non-stop de fata cu articolul si cu proriile tale comentarii. Dupa ce ti-m demontat minciunile, ai inceput cu invectivele. Ai crezut ca e simplu sa faci propaganda sovina dar ai constatat, in criza de nervi, ca nu e asa. Acum ceri moderatorului sa-mi suspende contul. Ai luat tzeapa sovinule. Hahahahahaha.....
Postat 15 Februarie 2020, 17:36 de TKO
Nici nu stiu...
Nici nu stiu ce sa fac; sa ma bucur sau sa plang? Acu 50 de ani trebuia facuta electificarea de pcr, am asteptat de la fsn, psdr, psd, pd,... de plansu sau de rasu lumii suntem noi azi? Ma gandesc ca pana se termina electrificarea ma termin si eu si nu o sa mai ajung sa circul cu trenu electric asa cum sigur nu o sa ajung sa merg pe autostrada de la Oradea la Bucuresti. asemenea si cu introducerea gazului in oras, in tara, la orase si satele romaniei.... noi tot cu focu cu lemne ca in epoca tribala. Vai si amar de copii, nepotii nostrii, doar vor platii datorii pentru nimic!
Postat 15 Februarie 2020, 17:34 de scortosul
Moderator.
Citez din regulamentul dumneavoastră de postare a comentariilor: Nu se admit comentariile vulgare, ofensatoare sau discriminatorii, cele care conțin atacuri la persoană, injurii, trivialităţi, ameninţări, insulte, cuvinte obscene, instigări la încălcarea legii, la violență sau ură, inclusiv la adresa autorilor articolelor. Nu se acceptă să fie jigniţi sau atacaţi ceilalţi participanţi la discuţii doar pentru că nu împărtăşesc o anumită părere. În condițiile astea ce părere aveți despre următoarele: “prost de bubui”, “sovin idiot”, “idiot”, “catastrofal de prosti”, “prosti de bubuiti”? Nu mai pun cele editate de dumneavoastră gen: “ungur prost”, “ungur idiot”? Mulțumesc, Călin.
Postat 15 Februarie 2020, 13:41 de oradeaveche
atenționare
Am editat și șters mesajele cu invective. Dacă discuția va continua în același stil, urmează suspendările de conturi de utilizatori. Vă mulțumim pentru înțelegere!
Postat 15 Februarie 2020, 14:44 de Moderator
TKK..O
Ma autodenunt..am un singur cont..exact cati neuroni ai tu...
Postat 15 Februarie 2020, 10:55 de zorro
oradeaveche
Eu lucrez doar cu materialul clientului, iar la tine astfel de material e din belsug, propagandistule. Minti de ingheata apele dupa care, prins cu matza-n sac, incerci sa o scalzi cu alte minciuni. Acum schimba numele de utilizator pe "zorrrrro", ca sa ma injure, sa te "razbune", pt ca ti-am demontat minciunile, sovinule.
Postat 15 Februarie 2020, 10:50 de TKO
Oradeaveche
Tkko asta are o singura placa de patefon ..e defecta si sare pa aceeasi tema..e cam sarit domnu....
Postat 15 Februarie 2020, 10:49 de zorro
TKO
Continuă te rog, cu cât mai multe dovezi cu atât mai bine. Mulțumesc, Călin.
Postat 15 Februarie 2020, 10:28 de oradeaveche
TKO
Aleșd îi stație, revino-ți, te acoperi de ridicol. Pe traseu sănt doar 2 gări, Oradea și Cluj. Nici nu exploatam breșa asta dacă nu încercai să faci pe eruditu, păstrează-te pentru slujbă.
Postat 15 Februarie 2020, 10:05 de oradeaveche
Inca un exemplu
Propagandistul sovin scrie ca pe traseul Episcopia-Cluj sunt doar doua gari (Oradea si Cluj), iar in Ungaria pe traseul modernizat sunt 88 (OPTZECI SI OPT) de gari! Inca asa idiot mai rar. Asadar, dupa minciunile lui, orasul Alesd aproximativ 10.500 de locuitori are halta CFR, iar satele unguresti pe unde trece calea ferata respectiva (nu gasesti 88 de orase cu peste 10.000 de locuitori in toata Ungaria), au gari. Hahahahahhaha....
Postat 15 Februarie 2020, 09:50 de TKO
Sublimi.
La câte conturi au unii pe aici, nici nu mai știu de pe care scriu.
Postat 15 Februarie 2020, 09:37 de oradeaveche
Latrateii rosii
Santeti in delirum tremens....oradeaveche te ai dat de gol..esti de la cooperativa ochiu si timpanul?...mai semnezi si acum condica acolo?
Postat 15 Februarie 2020, 09:22 de zorro
Doi propagandisti sovini mincinosi
Boala voastra nu are leac. Asa ca da, rad de voi. Haahahahahhahaha.......
Postat 15 Februarie 2020, 09:14 de TKO
zorro
Îi un șovin care sare cum aude maghiar, ungur sau Ungaria. Nu a înțeles nimic din faptul că i-au editat comentariile. Crede că-i fără identitate aici. Cu puțin noroc IP-ul lui duce la un aparat pe abonament sau cu garanție, deși cred că-i pe hârburi de la amanet.
Postat 15 Februarie 2020, 08:47 de oradeaveche
T..KK..O
Reactie previzila a unui activist de Stefan Gheoghiu..cu un IQ ce tinde periculos spre zero...credeam ca s a inchis "academia" aia...vezi cs ti sar aschii din limba de lemn..
Postat 15 Februarie 2020, 08:41 de zorro
TKO
Hai că am găsit explicat mai pe intelectul tău. “Vor fi reabilitate și modernizate cele două gări din Oradea și Cluj-Napoca, dar și celelalte opt stații și 12 halte de pe traseu.” https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/modernizarea-cfr-oradea-cluj-costa-peste-1-miliard-e-986107/ 2 gări, 8 stații, 12 halte
Postat 15 Februarie 2020, 08:36 de oradeaveche
zorrrro
Asta asa ca tot te-ai baga si tu in seama, fara sa te intrebe nimeni nimic. Ai insa aceeasi durere, fara leac, ca si guiasul celalat, si asta te roade. Din partea mea nu are decat sa te roada pana ii fi de-o kila.
Postat 15 Februarie 2020, 08:29 de TKO
Au (re)descoperit apa calda!
Este un trend puternic in Europa pro transport feroviar. Odata cu cresterea vitezei pe calea ferata tot mai multi aleg trenul in defavoarea avionului. Vorbesc de calatoriile pe distante relativ scurte. Garile sunt in orase, aeroporturile... stiti si voi. Inca ceva: automobilul cu motor electric. Se pare ca acesta va fi folosit cu precadere in orase si in zonele suburbane. Nebun sa fii si tot nu te-ai gandi ca ai putea circula de la Oradea la Paris cu un automobil electric! Cele cu motoarecu ardere interna vor fi eliminate treptat, prin impunerea a tot felul de taxe/interdictii/etc. Cu automobilul electric controlezi deplasarea pulenilor foarte eficient, mai eficient decat o facea cizmarul in anii '80, cu cota de benzina. Pur si simplu intrerupi curentul si-i tii pe toti in loc. P.S. Se intreba un amic de ce nu pun armatele motoare electrice pe tancuri/autotunuri/etc? Sunt silentioase, dezvolta cuplul maxim instantaneu, pornesc la fel si la rece si la cald....
Postat 15 Februarie 2020, 05:32 de pinonel
Zorro
Da de Oradea- Satu mare ce zici :::)))
Postat 15 Februarie 2020, 00:22 de Sandu2100
Mai TKKO
Mai controleaza ti limbajul...zici ca ai 2 clase ca personalul Oradea Cluj...tronson ne..electrificat..
Postat 14 Februarie 2020, 23:52 de zorro
TKO
Cum zici tu.
Postat 14 Februarie 2020, 20:21 de oradeaveche
oradeaveche vs Oradea modernizata
De exemplu Osorheiul, Tileagdul, Alesdul sunt halti de cale ferata ? Asta doar pe o distanta de doar aprox 30 de Km. Episcopia este halta ? Oradea Est este halta ? ... Tu incerci sa ne minti pe toti cu articolul de fata. Auzi la el, doua gari, Oradea si Cluj.
Postat 14 Februarie 2020, 20:18 de TKO
TKO
Da, două gări. Faci deosebirea dintre gări și halte? Nu ești capabil.
Postat 14 Februarie 2020, 20:12 de oradeaveche
TKO
Cum zici tu numa să te simți bine, eu îți aduc argumente tu presupuneri, toată lumea minte (inclusiv Digi) doar tu ai dreptate.
Postat 14 Februarie 2020, 20:11 de oradeaveche
oradeaveche vs Oradea modernizata
Doua gari, zici ? ... Mai citeste odata articolul. Ba propagandistule ...
Postat 14 Februarie 2020, 20:08 de TKO
oradeaveche vs Oradea modernizata
Trebuie facute lucrari speciale pt electrificare inclusiv la tunele. In unele locuri trebuiesc deviate lucrarile de constructie, iar pe munte costurile sunt mult mai mari. De mintit poti sa minti ce vrei. Poti sa spui ca ungurii au facut si aeroport in fiecare statie. Sala de sport, de frecat menta, dusuri, bordeluri, femei in pielea goala care sa le faca masaj etc. Vezi ca daca iti dau idei minti de ingheata apele. De verificat, verifici doar tu pe ce au cheltuit ungurii banii. Propaganda mincinoasa ca si in cazul fostului ciurdar de pe vremea comunistilor, actualmente Full Time-trantor. Clantzau' care strecoara spirtul prin felia de paine. Asa facea si pe vremea imuscatului la bufetul din sat. Le umplea alora capul cu teoria chibritului, si ca el a inventat mersul pe jos, bla-bla-bla pana cand il scoteau aia afara din bufet in suturi.
Postat 14 Februarie 2020, 20:05 de TKO
oradeaveche
La noi e cel mai scump din regiune.
Postat 14 Februarie 2020, 20:01 de Sandu2100
Sandu
Să nu fie veșnica poveste românească, cel mai scump km de autostradă și cel mai scum km de cale ferată, atâta tot.
Postat 14 Februarie 2020, 19:58 de oradeaveche
TKO
Două gări, Oradea și Cluj, comparativ cu 88? Hai că-ți mai pun odată articolu înainte să fibrilezi. https://m.digi24.ro/regional/digi24-oradea/calea-ferata-investitii-de-2-miliarde-de-euro-in-ungaria-cfr-a-beneficiat-de-reparatii-capitale-de-48-de-milioane-de-euro-259895
Postat 14 Februarie 2020, 19:57 de oradeaveche
Ce nu spun propagandistii mincinosi ?
Ca din acelasi miliard si jumatate de euro, se modernizeaza garile de pe traseul Oradea-Cluj, plus dublarea liniei de cale ferata intre Osorhei si Telechiu. Bani, bani si iar bani. Toate costa.
Postat 14 Februarie 2020, 19:52 de TKO
TKO
Da ce la noi se sapă tunele? Se folosesc cele existente, unde mai pui că ei or renovat și gări de banii ăia.
Postat 14 Februarie 2020, 19:49 de oradeaveche
oradeaveche
Noi ne bucuram și de 160 km/h , dar ar fi mai bine o medie în jur de 225 km/h . S-au pierdut 30 de ani guvernele viitoare trebuie să-și asume pt următorii 20 de ani sa aloce 1 mld pe an pt infrastructura feroviară, 1 mld pe an pt infrastructura rutieră și ceva pt infrastructura navală.
Postat 14 Februarie 2020, 19:44 de Sandu2100
Ce nu spun progandistii mincinosi ?
Nu spun ca la unguri nu trebuie sa sapi tunele prin munti, stalpi de electrificare instalati pe munti si restul lucrarilor caracteristice. Toate costa.
Postat 14 Februarie 2020, 19:34 de TKO
oradeaveche
Și englezii tot 500 km cu 40 miliarde, dar se estimează până în 2040 să treacă de 100 miliarde. Cu viteză de până la 300 km/h.
Postat 14 Februarie 2020, 19:33 de Sandu2100
Limba cea de toate zilele
Cum s-a urcat el in tren la vaducrisului si ,ajuns in oradea,urineaza cu bolta pe toti cei ce-i exced limitele...uite-asa se urineaza ::::)))) Cum se cucereste o comunitate? Cu limba.Adica iti impui limba.Limba materna.O pui la locul ei...
Postat 14 Februarie 2020, 19:13 de excalibur
Sandu
Ungurii or făcut vreo 500 de km cu banii ăștia. https://m.digi24.ro/regional/digi24-oradea/calea-ferata-investitii-de-2-miliarde-de-euro-in-ungaria-cfr-a-beneficiat-de-reparatii-capitale-de-48-de-milioane-de-euro-259895
Postat 14 Februarie 2020, 19:03 de oradeaveche
:::::))))))
Servus NELU
Postat 14 Februarie 2020, 18:58 de Sandu2100
AVE Maria
In primul rind ideea apartine aliantei vestului,reprezentata de cei 4 apostoli.O faceau dinsii, daca nu venea masterplanul peste ei,cu prefecti,cu spanioli,cu sncfr,cu miliarde...In al doilea rind,sunt evidente interesele statului vecin in a crea o punte pina in inima ardealului.Pas cu pas...
Postat 14 Februarie 2020, 18:51 de excalibur
Foarte bine
Era foarte necesar să se investească. E o sumă rezonabilă pt acești kilometri.
Postat 14 Februarie 2020, 16:50 de Sandu2100
În sfârșit!
După vreo 30 de ani era și cazul!
Postat 14 Februarie 2020, 16:46 de oradeaveche
Proiectare si executie
Modernizarea caii ferate si a garilor e un lucru foarte bun.
Postat 14 Februarie 2020, 16:05 de 1234
Electrificarea CF Oradea - Cluj era prevăzută de MT încă din 1992 !?!
Ce 2016 ?!? Bați câmpii, domnu' jurnalist ... Masterplanul MT, ca anexă la Acordul de Aderare al RO la UE, e din 2007 și a preluat toate intențiile anterioare ale SNCFR (vechea structură), bazate inclusiv pe sistemul european de transport, publicat la Bruxelles încă din 2005 !?! În 2016 nu s-a făcut altceva decât să se recopieze Masterplanul inițial, care nu conține nimic în plus decât schimbarea punctelor de racordare de la rețeaua de medie și de înaltă tensiune, așa cum s-a cerut de către Comisia Europeană încă din 2012 deja !?! Ce dreac de legătură are Boloș, ministrul care până și pe Orban l-a mințit de două ori deja într-o singură lună, cu electrificarea acestei linii de care se vorbea încă de pe vremea "pionerilor" lui Ceaușescu ?!?
Postat 14 Februarie 2020, 15:35 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON