URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Septembrie 2017, 09:00

Orădean în dosarul decontărilor fictive de la CAS: Lucian Bara era cel care ordona ca bolnavii imobilizaţi să nu fie prioritari

Orădean în dosarul decontărilor fictive de la CAS: Lucian Bara era cel care ordona ca bolnavii imobilizaţi să nu fie prioritari sursa foto: www.tolo.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Printre cele 14 persoane reţinute vineri de procurorii DNA în dosarul decontărilor fictive de servicii medicale se numără şi un orădean, care a fost până în luna iulie a acestui an preşedintele CAS Bucureşti.

Lucian Vasile Bara, fiul fostului decan al Facultăţii de Protecţia Mediului, Vasile Bara, este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu. El ar fi dat o dispoziţie telefonică unei funcţionare din CASMB să nu acorde prioritate la coadă pentru asiguraţii imobilizaţi pe tărgi sau în scaun, în favoarea avocaţilor care depuneau sute de dosare fictive.

Le făcea pe asistente curve!

Potrivit presei din Bucureşti, care citează din referatul procurorilor DNA, pe 6 iunie 2017, Lucian Bara şi Ovidiu Munteanu, managerul Direcţiei Relaţii Contractuale în CASMB, au fost indignaţi de faptul că o parte dintre asiguraţi au venit să îşi depună personal la instituţie dosarul de îngrijire la domiciliu, "situaţie în care au hotărât că nu le vor acorda prioritate în raport cu avocaţii care depuneau sute de dosare".

Ulterior, Bara "a respins cererile asiguraţilor care au venit aduşi de ambulanţe, deşi a văzut că erau în stare gravă şi cunoştea că avocaţii au depus dosare în numele unor pacienţi fictivi", se arată în referatul citat de hotnews.ro.

Reacţia vehementă a orădeanului este reflectată de convorbirea telefonică pe care acesta o are cu Munteanu:

"Ce dracu a scos curva aia iar... din ambulanţă, de acolo? Păi, da, dar nu trebuia să intre înauntru, frate!", spune Bara. Ovidiu Munteanu a încercat să îl calmeze: "Tontu’ ăla de la poartă i-a lăsat şi m-am trezi cu ei la recepţie, ce vrei... las că sunt jos acuma, le ia buletinele şi pleacă. Agentul de la uşă are interzis să mai primească tărgi".

Mafia din Sănătate

Procurorii DNA mai arată că la CASMB, cu ştirea orădeanului, a devenit o practică generală păstrarea unei plaje largi de numere de înregistrare, în vederea antedatării documentelor. Mai mult, Bara şi subordonaţii săi aveau rolul de a asigura protecţia activităţilor ilegale şi să înlăture orice formă de sancţionare. În plus, au refuzat să dea curs obligaţiei legale de a verifica dacă, într-adevăr, serviciile medicale raportate şi decontate din fondurile de asigurări de sănătate gestionate de CASMB au fost şi acordate efectiv.

Totul se făcea cu girul, ba chiar sub comanda preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Marian Burcea, şi el arestat acum de procurorii DNA.

Toţi funcţionarii vizaţi acum de anchetă au contribuit la o fraudă de proporţii. Mai multe firme de asistenţă medicală la domiciliu au câştigat nemeritat 3 milioane de euro din fondurile CNAS, pentru aşa-zise îngrijiri la domiciliu ale unor bolnavi. În realitate, niciun pacient din cei 350 declaraţi de aceste societăţi nu a primit vreun ajutor. Mecanismul era următorul: firmele racolau asiguraţi fără pretenţii sau nevoi medicale reale, întocmeau în numele lor dosare false, care apoi erau aprobate şi decontate de CAS. Astfel, au rămas la urmă oameni care aveau reală nevoie de aceste servicii.

Fiul lui tata

Lucian Bara a mai fost protagonist al unor scandaluri, însă la Oradea. Pe vremea când tatăl său, Vasile Bara, a fost decanul Facultăţii de Protecţia Mediului, Bara jr., cadru didactic la această facultate, a folosit un spaţiu din incinta instituţiei pentru propriul centru de xerocopiere, fără a avea încheiat un contract cu facultatea. Altfel spus, fără a plăti vreun leu chirie.

În 2014, el s-a dus în Bucureşti, pentru a fi consilier personal al secretatului de stat de la agricultură, Valentin Şoneriu. În acelaşi an s-a transferat la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, unde într-un an a fost pe rând director adjunct şi director plin în Direcţia Generală Monitorizare, Control şi Antifraudă, respectiv Direcţia Control şi Monitorizare CAS şi Furnizori.

În octombrie 2015 a fost numit preşedinte la CAS a Municipiului Bucureşti, iar anul trecut a picat cu brio concursul pentru această funcţie. A mai rămas şef până în iulie 2017, când locul său a fost luat chiar de Ovidiu Munteanu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON