URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Decembrie 2019, 15:59

Prefectul Dumitru Ţiplea a depus jurământul în prezenţa ministrului Boloș, a unei mulţimi de aleşi PNL şi directori PSD şi UDMR (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Circa 200 de funcţionari ai Prefecturii, directori de instituţii guvernamentale deconcentrate din PSD şi din UDMR, dar şi aleşi PNL, de la consilieri şi primari de comune până la deputaţi, au fost prezenţi joi la ceremonia de instalare a noului prefect al judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, numit prin Hotărâre de Guvern cu o zi înainte.

La masa de "prezidiu", alături de Ţiplea, au luat loc subprefectul Iuliu Delorean, pe care UDMR vrea să-l schimbe din funcţie, predecesorul acestuia, Ioan Mihaiu, precum şi ministrul orădean al Fondurilor Europene, Marcel Boloş, nu şi primarul Oradiei, Ilie Bolojan, care, deşi îi era pregătită inclusiv o plăcuţă cu numele, a preferat să se aşeze în sală, lângă cei doi viceprimari, Florin Birta şi Mircea Mălan. La festivitate a participat, lucru rar în ultimii ani, şi senatorul PNL Cornel Popa, alături de deputaţii Gavrilă Ghilea, Florica Cherecheş şi Ioan Cupşa.

O absenţă notabilă a fost cea a reprezentanţilor Consiliului Judeţean Bihor, preşedintele Pasztor Sandor aflându-se la Budapesta, în timp ce vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea, deşi invitaţi, nu şi-au făcut simţită prezenţa nici măcar formal, pentru câteva minute.

Jurământ cu emoţii

Cel care a dat citire, aşa cum se obişnuieşte în asemenea ocazii, Hotărârii de Guvern pentru numirea celui de-al 17-lea prefect al judeţului a fost ministrul Fondurilor Europene, care a reluat din actul normativ că "domnul Ţiplea Dumitru exercită cu caracter temporar funcţia publică de prefect al judeţului Bihor", după care l-a invitat să rostească jurământul.

Noul prefect a făcut-o puternic emoţionat, în două rânduri oprindu-se pentru a-şi regla respiraţia. "Eu, Dumitru Ţiplea, depun următorul jurământ de credinţă: Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac cu bună credinţă tot ceea ce stă în puterea şi priceperea mea pentru binele locuitorilor judeţului Bihor. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!", a spus proaspătul oficial.

Apel la "chibzuinţă şi echilibru"

În discursul care a urmat, Marcel Boloş i-a transmis noului prefect că mandatul încredinţat de Guvern "este o misiune onorantă, dar şi plină de responsabilitate", de deciziile sale urmând să depindă soarta locuitorilor. "De aceea, exerciţiul acesta de mare responsabilitate pe care îl are trebuie să-l ducă la bun sfârşit cu chibzuinţă şi cu echilibru, pentru a asigura servicii publice de calitate, prestate în interesul oamenilor", a mai spus Boloş, care i-a sugerat lui Ţiplea să adopte, "dacă doreşte", motto-ul pe care el l-a afişat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, şi anume "ca serviciile publice să fie astfel gestionate ca să servească cetăţeanului, pentru că de-aceea suntem puşi în funcţii publice, să asigurăm servicii de calitate cetăţeanului".

"Vă asigur de parteneriatul pe care îl aveţi cu Ministerul Fondurilor Europene", a mai spus Boloş, anunţând că din luna ianuarie va avea cabinetul deschis pentru ca primarii să apeleze dacă au dificultăţi în implementarea proiectelor cu fonduri UE, "pentru că este un lucru de logică elementară că dacă proiectele locale merg, şi absorbţie avem, şi România o duce bine".

La rându-i, fostul prefect Ioan Mihaiu i-a transmis succesorului său un "mesaj de normalitate", recomandându-i "să continue proiectele începute", "să deblocheze proiectele blocate", cum ar fi cel pentru construirea tronsonului bihorean al Autostrăzii Transilvania, dar şi "să promoveze obiective noi".

Ar vrea "colaborare"

La fel de emoţionat a fost noul prefect ca la rostirea jurământului şi când a enunţat "linia" pe care intenţionează să-şi desfăşoare mandatul, sugerând că va acorda o atenţie specială relaţiilor cu Primăria Oradea şi cu Consiliul Judeţean Bihor, dar şi cu Universitatea.

"În exercitarea mandatului sper într-o bună colaborare cu Primăria Municipiului Oradea şi cu Consiliul Judeţean Bihor. Cu toţii suntem conştienţi de importanţa readucerii zborurilor internaţionale pe Aeroportul din Oradea. Cred, de asemenea, că o atenţie deosebită trebuie acordată Universităţii din Oradea, pentru a-i ridica nivelul de credibilitate şi de performanţă, ceea ce va dezvolta o dezvoltare judeţeană durabilă", a spus Ţiplea, asigurând, totodată, că va acorda tot sprijinul mediului de afaceri.

El a mai promis că instituţia pe care o va conduce, indiferent dacă mandatul îi va fi mai scurt sau mai lung, "va fi deschisă şi transparentă" pentru cetăţeni, autorităţi publice şi presă.

În final, preţ de multe minute, Ţiplea a primit felicitări din partea colegilor şi viitorilor subalterni şi colaboratori, cu unii dintre aceştia acceptând să şi pozeze, la fel cum a făcut, când sala s-a golit, şi cu soţia şi cei doi copii ai săi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Mutra
Alta mutra nesemnificativa protapita in functii, pe cat de inalte, pe cat de nemeritate, doar pe baza unui singur merit: E "baiat bun" in cadrul PNL!!! Oribeell!!
Postat 21 Decembrie 2019, 09:58 de AnaConda
Calvitia...salveaza romania
Oradea si bihorul sunt pe miini bune: two skinheads.Cred ca ne va fi dor de Sica.Sica Mandolina
Postat 19 Decembrie 2019, 23:32 de excalibur
parca vine din mediul privat ...
poate va incerca sa schimbe ceva din batjocura institutiilor publice asupra cetatenilor...ar putea incerca sa ia din povara asupra cetatenilor care sunt pusi sa plimbe documente si dovezi de la o institutie la alta sau de la angajatori la institutii chiar daca toate informatiile exista in sistemul public.
Postat 19 Decembrie 2019, 22:28 de Traian
N au stat la masa cu "bucate" ...
... niște "politruci" de vază care știu bine că Țiplea a fost numit fără respectarea procedurilor legale în materie !?! Noul prefect, din clipa în care a fost propus deja ... a devenit penal, neabsolvind nici măcar cursul de două săptămâni care e obligatoriu pentru a putea coordona deconcentratele dintr-un județ, dar nici nu a ocupat vreodată o funcție publică cum cere legislația !?! Infracțiunea e tipic liberală, iar Bolojan și Ghilea ar fi trebuit să știe cum e legea, că ei au trecut deja prin asta !?!
Postat 19 Decembrie 2019, 18:52 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON