URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Noiembrie 2012, 22:06

Orădenii nu s-au înghesuit să aprindă lumânări de Ziua Morţilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
De Ziua Morţilor, orădenii nu s-au înghesuit în Cimitirul Municipal, deschis până la miezul nopţii. Poate speriaţi şi de burniţa rece care a căzut mai toată ziua de joi, mulţi dintre cei care se pregătiseră să-şi cinstească morţii de 1 noiembrie au amânat vizita în ţintirim.

La orele înserării, erau puţine morminte luminate de lumânările aprinse pentru sufletele celor plecaţi dintre noi. Sărbătoarea Luminaţiei, aşa cum este cunoscută în popor, nu a mai fost cea de altădată. Cu puţine excepţii, în multe părţi ale Cimitirului Municipal se puteau observa morminte cufundate în beznă.

Câteva dintre puţinele locurile transformate într-o adevărată oază de lumină erau monumentul ostaşilor căzuţi în a doua deflagraţie mondială şi mormântul lui Kazimir Rulikowski, unde erau aprinse zeci de lumânări, iar mulţi trecători se opreau preţ de o clipă, păstrând un moment de reculegere.

Accesul auto a fost interzis în cimitir de Ziua Morţilor, iar traficul din intersecţia din faţa locului de veci a fost dirijat de Poliţia Rutieră, pentru a se evita blocajele. Cu toate pregătirile speciale, la orele 19 în parcările din apropierea cimitirului nu era înghesuială şi puteai găsi cu uşurinţă loc de parcare chiar aproape de poarta de intrare.

Aleile din faţa locului de veci, până înspre Universitate, au fost înţesate de comercianţi care vindeau flori, jerbe şi candele. Cumpărătorii cam lipseau, însă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Depinde :)
Hmmm...poate n-a fost aglomeratie spre seara, dar in timpul zilei era trafic destul de serios in zona cimitirului. Si parcarile erau pline de la cimitir pana dupa pod.
Postat 08 Noiembrie 2012, 15:54 de SS
ziua mortilor////
din cauza vremiii nu prea ardeau lumanarile , si multa lume a preferat sa mearga a doua zi , era vant si burnita ploaia.Organizarea a fost destul de buna, dar curatenia mai lasa de dorit. In zona veche a cimitirului zaceau mormane de gunoaie, pe care vantul le purta inapoi pe mormantele curatate, din pacate aceasta zona este neglijata, nu este iluminat, iar daca ploua ramai inpodmolit in noroi, desi si noi platim aceeasi taxe.
Postat 03 Noiembrie 2012, 18:14 de ioan
rautate
Draga Agi, eu nu am acuzat pe nimeni si nu am condamnat nicio religiet etc. Eu doar am sesizat ceva. Nu am criticat religia catolica sau alta religie, nici alte obiceiuri Eu m-am referit strict la obiceiurile ortodoxe. Nu am spus cu niciun cuvant ca nu ii accept pe cei de alte religii, nationalitati etc. Acesti parveniti de care scrii tu, Agi, traiesc aici de secole, de pe vremea dacilor (banuiesc la ce te referi). Si inca ceva, toti avem originile la sat... dar, probabil ca tu, iti ai originile in neant. Se vede cat de culta esti ...
Postat 03 Noiembrie 2012, 13:48 de Me
A fost ordine!
In acest an a fost super organizarea in cimitir! Nu au intrat masinile ,nu au fost cersetori! Multumim si speram ca asa va fi si la anul !
Postat 02 Noiembrie 2012, 13:04 de tom
Cultura nu se poate invata
Da uf.Cultura mea consta in respect pentru OAMENI,nu pentru plural sau singular.Cultura si bunul simt,respectul, nu am invatat-o la scoala sau facultate.Nu se invata,nu se cumpara, nu se mosteneste.De ar fi asta cel mai mare pacat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 02 Noiembrie 2012, 12:48 de Agi
@Agi
Mai Agi cea cultă! Oare pluralul de la ortodox e chiar ortodoxi? În rest, de acord cu tine :-)
Postat 02 Noiembrie 2012, 12:04 de uf
Rusine incultilor
Rusine.De ce nu vreti sa acceptati ca aici traiesc si catolici,reformati si altii,,,, poate de mai mai multa vreme decat unii parveniti, care se tin mari ortodoxi.Ei de ce vin in aceasta zi in cimitir???Sa lase obiceiurile altora,durerea probabil a ortodoxilor e mai mare.Incultii sa mearga inapoi in gaura intunecoasa a satului natal, faceti-va zeci de cruci,ca numai voi existati pe lume,dar cimitirul nu minte.
Postat 02 Noiembrie 2012, 10:56 de Agi
me
me, mai da-te draq cu ortodoxia ta cu tot
Postat 02 Noiembrie 2012, 10:23 de xlv
de gandit
Stiu ca luminatia este pomenirea mortilor dar in credinta noastra ortodoxa nu exista asa ceva. Pomenirea mortilor in credinta ortodoxa se face in data de 18 februarie cand sunt mosii de iarna. Astfel, în toate bisericile se va săvârşi Sfânta Liturghie, urmată de Slujba Parastasului pentru morţi. Slujbe de pomenire se săvârşesc şi în cimitire, la mormintele celor dragi. Numele de "moşi" dat acestei mari sărbători vine de la faptul că sunt pomeniţi toţi părinţii, moşii şi strămoşii noştri adormiţi întru Domnul. Există şi "Moşii de vară", în sâmbăta de dinaintea Rusaliilor. Aceasta sarbatoare de 1 noiembrie este o sarbatoare ce am importat-o de la catolici. Nu credeti ca ar fi timpul sa ne punem in valoare adevaratele noastre traditii si obiceiuri ?!
Postat 02 Noiembrie 2012, 09:48 de Me
faine pozele
foarte faine pozele, felicitari fotografului!!!!!
Postat 01 Noiembrie 2012, 22:51 de cineva
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON