Timp de trei zile, o delegaţie formată din reprezentanţi ai Primăriei, ai operatorului licenţiat de salubritate RER Ecologic Service, ai firmei care administrează depozitul ecologic de deşeuri, Eco Bihor, ai Poliţiei Locale şi ai reţelei internaţionale Zero Waste a bătut Oradea la pas.
Vedeta grupului a fost italianul Stefano Ambrosini, specialist în colectarea selectivă a deşeurilor, care a vrut să vadă cu ochii săi cum aruncă orădenii gunoaiele. În următoarea perioadă, acesta va transmite oraşului un set de recomandări pentru îmbunătăţirea ratei de reciclare.
Zero risipă
În luna mai, Oradea a aderat la reţeaua internaţională Zero Waste, care adună oraşe din întreaga lume dornice să recicleze cât mai mult din deşeurile aruncate de cetăţeni. Scopul afilierii a fost explicat atunci de viceprimarul Florin Birta, care a spus că edilii îşi doresc ca Oradea să îşi atingă ţintele anuale de colectare selectivă, de 15% din totalul deşeurilor produse.
În luna aprilie reprezentanţi ai instituţiilor şi firmelor orădene implicate în sistemul de colectare selectivă au făcut o vizită de studiu în oraşul italian Parma, pentru a vedea cum îşi trimit italienii deşeurile la reciclat. Luna trecută, vizita a fost întoarsă: între 21 şi 23 iunie, italianul Stefano Ambrosini, specialist în colectarea selectivă a deşeurilor, care a lucrat la implementarea acestui sistem în zeci de oraşe din Europa, a venit în oraşul de pe Criş.
Cinci în loc de două
Scopul vizitei lui Ambrosini a fost să vadă ce infrastructură are sistemul de colectare selectivă din Oradea şi cum arată oraşul. "Folosind aceste informaţii, dumnealui ne va transmite o serie de recomandări", a explicat viceprimarul Florin Birta.
Grupul de lucru a decis deja că o soluţie fezabilă este implementarea în Oradea a unui sistem de colectare selectivă în cinci fracţii: una cu deşeuri menajere, alta cu hârtii şi cartoane, a treia cu plastice şi metale, a patra cu sticle şi a cincea cu resturi vegetale. "Ne dorim să implementăm acest sistem de anul viitor într-un cartier pilot. Vom revoluţiona sistemul de colectare selectivă", a precizat Birta.
Mai rămâne de văzut cum vor accepta orădenii "revoluţia"...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.