URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Iulie 2017, 19:35

Tutto riciclato! Un specialist italian în colectarea selectivă a deşeurilor a venit la Oradea pentru a găsi cele mai bune soluţii de reciclare

Tutto riciclato! Un specialist italian în colectarea selectivă a deşeurilor a venit la Oradea pentru a găsi cele mai bune soluţii de reciclare LECŢIA ITALIANĂ. În vizita sa la Oradea, Stefano Ambrosini (foto dreapta) a văzut ţarcurile cu pubele amenajate de Primărie şi RER Ecologic Service, a verificat gunoaiele aruncate de orădeni în pubele şi a vizitat staţia de sortare din Episcopia, administrată de Eco Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Timp de trei zile, o delegaţie formată din reprezentanţi ai Primăriei, ai operatorului licenţiat de salubritate RER Ecologic Service, ai firmei care administrează depozitul ecologic de deşeuri, Eco Bihor, ai Poliţiei Locale şi ai reţelei internaţionale Zero Waste a bătut Oradea la pas.

Vedeta grupului a fost italianul Stefano Ambrosini, specialist în colectarea selectivă a deşeurilor, care a vrut să vadă cu ochii săi cum aruncă orădenii gunoaiele. În următoarea perioadă, acesta va transmite oraşului un set de recomandări pentru îmbunătăţirea ratei de reciclare.

Zero risipă

În luna mai, Oradea a aderat la reţeaua internaţională Zero Waste, care adună oraşe din întreaga lume dornice să recicleze cât mai mult din deşeurile aruncate de cetăţeni. Scopul afilierii a fost explicat atunci de viceprimarul Florin Birta, care a spus că edilii îşi doresc ca Oradea să îşi atingă ţintele anuale de colectare selectivă, de 15% din totalul deşeurilor produse.

În luna aprilie reprezentanţi ai instituţiilor şi firmelor orădene implicate în sistemul de colectare selectivă au făcut o vizită de studiu în oraşul italian Parma, pentru a vedea cum îşi trimit italienii deşeurile la reciclat. Luna trecută, vizita a fost întoarsă: între 21 şi 23 iunie, italianul Stefano Ambrosini, specialist în colectarea selectivă a deşeurilor, care a lucrat la implementarea acestui sistem în zeci de oraşe din Europa, a venit în oraşul de pe Criş.

Cinci în loc de două

Scopul vizitei lui Ambrosini a fost să vadă ce infrastructură are sistemul de colectare selectivă din Oradea şi cum arată oraşul. "Folosind aceste informaţii, dumnealui ne va transmite o serie de recomandări", a explicat viceprimarul Florin Birta.

Grupul de lucru a decis deja că o soluţie fezabilă este implementarea în Oradea a unui sistem de colectare selectivă în cinci fracţii: una cu deşeuri menajere, alta cu hârtii şi cartoane, a treia cu plastice şi metale, a patra cu sticle şi a cincea cu resturi vegetale.  "Ne dorim să implementăm acest sistem de anul viitor într-un cartier pilot. Vom revoluţiona sistemul de colectare selectivă", a precizat Birta.

Mai rămâne de văzut cum vor accepta orădenii "revoluţia"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON