URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Iulie 2017, 19:35

Tutto riciclato! Un specialist italian în colectarea selectivă a deşeurilor a venit la Oradea pentru a găsi cele mai bune soluţii de reciclare

Tutto riciclato! Un specialist italian în colectarea selectivă a deşeurilor a venit la Oradea pentru a găsi cele mai bune soluţii de reciclare LECŢIA ITALIANĂ. În vizita sa la Oradea, Stefano Ambrosini (foto dreapta) a văzut ţarcurile cu pubele amenajate de Primărie şi RER Ecologic Service, a verificat gunoaiele aruncate de orădeni în pubele şi a vizitat staţia de sortare din Episcopia, administrată de Eco Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Timp de trei zile, o delegaţie formată din reprezentanţi ai Primăriei, ai operatorului licenţiat de salubritate RER Ecologic Service, ai firmei care administrează depozitul ecologic de deşeuri, Eco Bihor, ai Poliţiei Locale şi ai reţelei internaţionale Zero Waste a bătut Oradea la pas.

Vedeta grupului a fost italianul Stefano Ambrosini, specialist în colectarea selectivă a deşeurilor, care a vrut să vadă cu ochii săi cum aruncă orădenii gunoaiele. În următoarea perioadă, acesta va transmite oraşului un set de recomandări pentru îmbunătăţirea ratei de reciclare.

Zero risipă

În luna mai, Oradea a aderat la reţeaua internaţională Zero Waste, care adună oraşe din întreaga lume dornice să recicleze cât mai mult din deşeurile aruncate de cetăţeni. Scopul afilierii a fost explicat atunci de viceprimarul Florin Birta, care a spus că edilii îşi doresc ca Oradea să îşi atingă ţintele anuale de colectare selectivă, de 15% din totalul deşeurilor produse.

În luna aprilie reprezentanţi ai instituţiilor şi firmelor orădene implicate în sistemul de colectare selectivă au făcut o vizită de studiu în oraşul italian Parma, pentru a vedea cum îşi trimit italienii deşeurile la reciclat. Luna trecută, vizita a fost întoarsă: între 21 şi 23 iunie, italianul Stefano Ambrosini, specialist în colectarea selectivă a deşeurilor, care a lucrat la implementarea acestui sistem în zeci de oraşe din Europa, a venit în oraşul de pe Criş.

Cinci în loc de două

Scopul vizitei lui Ambrosini a fost să vadă ce infrastructură are sistemul de colectare selectivă din Oradea şi cum arată oraşul. "Folosind aceste informaţii, dumnealui ne va transmite o serie de recomandări", a explicat viceprimarul Florin Birta.

Grupul de lucru a decis deja că o soluţie fezabilă este implementarea în Oradea a unui sistem de colectare selectivă în cinci fracţii: una cu deşeuri menajere, alta cu hârtii şi cartoane, a treia cu plastice şi metale, a patra cu sticle şi a cincea cu resturi vegetale.  "Ne dorim să implementăm acest sistem de anul viitor într-un cartier pilot. Vom revoluţiona sistemul de colectare selectivă", a precizat Birta.

Mai rămâne de văzut cum vor accepta orădenii "revoluţia"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4662 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON