URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Noiembrie 2010, 18:03

Tu ştii ce se întâmplă în jurul tău?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În stratosferă (la 10-50 km altitudine), ozonul protejează viaţa de razele ultraviolete ale Soarelui. Mai aproape de Pământ, activităţile umane produc concentraţii de ozon de câteva ori mai mari faţă de nivelul normal, natural.

Atunci când nivelurile ozonului şi ale altor poluanţi atmosferici, cum sunt oxizii de azot şi substanţele sub formă de particule, sunt ridicate, combinaţia dintre ele se transformă într-un smog nociv. Totuşi, cele mai ridicate concentraţii de ozon nu se regăsesc întotdeauna în centrele urbane unde se emit poluanţii care generează de obicei ozon. Acest lucru se explică prin faptul că abundenţa oxidului de azot provenită de la maşini contracarează deseori formarea ozonului. Consecinţa, dată fiind posibilitatea transportării ozonului, de către vânt, pe distanţe de până la 400-500 km pe zi, este că un incident ecologic legat de ozon poate să se înregistreze în regiuni aflate la mare distanţă de sursa poluanţilor.

Pentru a oferi publicului o informare corectă şi accesibilă, Agenţia Europeană de Mediu (EEA) a creat site-ul Ozone Web (http://www.eea.europa.eu/maps/ozone/map), care oferă pentru prima dată oricărui utilizator de internet posibilitatea de a monitoriza şi de a identifica incidentele de poluare cu ozon la nivelul solului în întreaga Europă.

În fiecare oră, EEA primeşte date de la peste 500 de staţii de monitorizare a calităţii aerului şi le publică în timp real. Fie prin introducerea numelui unei anumite localităţi, fie făcând click pe harta Europei, utilizatorii pot urmări calitatea aerului. Ozone Web reflectă dimensiunea internaţională a poluării aerului, care se produce într-un singur loc, dar care poate avea un impact considerabil la distanţe de sute de kilometri.

Adriana Calapod.jpgStaţia automată de monitorizare a calităţii aerului amplasată la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor transmite date în timp real către acest site, astfel că şi populaţia din judeţul nostru poate urmări concentraţiile de ozon înregistrate de staţie, care oferă informaţii reale. Şi fiecare putem şti, astfel, ce se întâmplă în jurul nostru...

Adriana Calapod
şef Serviciu Monitoring, Bază date şi Rapoarte, APM Bihor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON