URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 26 NOIEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În primul rând, cred că ar trebui să definim ce însemnă drum de centură. O centură în adevăratul sens al cuvântului ar trebui să fie suficient de îndepărtată de oraş, încât, atunci când o străbaţi, abia să întrezăreşti localitatea pe care o ocoleşti. Practic, nici Oradea nu mai are centură, şoseaua e deja un inel interior al oraşului. Dar aşa cum e, centură sau nu, ne foloseşte de minune şi fără ea am fi fost cu nervii la pământ!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Cum ar putea, oare, o clasă politică, clădită ea însăși pe impostură și mediocritate, să instituie norme și criterii de selecție pe care chiar ea le-ar pica, cu brio? Răspunsul este, totuși, la îndemână: prin simpla transparentizare, pe care o cerem cu toții, și noi, cei din mass-media, și generațiile mai tinere, și Uniunea Europeană, în care ne-am zorit să intrăm, atrași de avantaje, nu de rigori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ce-a făcut şeful CJ Bihor săptămâna trecută, când a prezentat cele 12 criterii pentru alocarea banilor către primăriile din judeţ, este începutul celei mai importante reforme administrative din ultimii 30 de ani. Poate singura pe bune, nu formală, pentru că ţinteşte la rădăcina relelor din administraţia noastră. Dacă va fi adoptat - şi va fi - setul de reguli va scoate Bihorul, pur şi simplu, din feudalismul politic în care băltesc, de fapt, toate judeţele, oraşele şi comunele României.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Perioada asta de mare încercare psihică scoate din oameni nu atât lucrurile bune, cât, mai ales, pe cele rele, în fruntea lor aflându-se perechea cea mai groaznică din bagajul uman - răutatea şi prostia. Autopropulsate de propriile lipsuri, acestea colindă mână în mână în spaţiul public, înjurând şi blestemând tot ceea ce nu este după chipul şi asemănarea lor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre modul în care își face campania electorală Viorel Cataramă, candidatul Pro România Bihor pentru Senat?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Având în vedere faptul că în curând chiar se vor desfăşura alegeri parlamentare în România, în ciuda crizei sanitare, cred că este important să se cunoască cele mai importante aspecte prevăzute în Constituţie în legătură cu rolul şi activitatea Parlamentului, precum şi cu statutul senatorilor şi deputaţilor. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea gripei se efectuează prin utilizarea vaccinurilor cu virus inactivat. Aceste vaccinuri sunt preparate din virusuri gripale de tip A şi B ce au circulat în sezonul precedent. Dacă tipul de virus circulant în momentul vaccinării este strâns înrudit cu cel din compoziţia vaccinului, se realizează o protecţie de 50-80% faţă de infecţie.
27 August 2020, 08:03

Tot pe sec! ABA Crișuri a pierdut finanțarea europeană pentru reabilitarea Barajului Leșu, golit pentru că avea mari infiltraţii

Tot pe sec! ABA Crișuri a pierdut finanțarea europeană pentru reabilitarea Barajului Leșu, golit pentru că avea mari infiltraţii CA-N DEŞERT. Lacul de acumulare Leşu a fost golit în 2015 pentru că barajul avea nevoie de reparaţii serioase. Deşi este cel mai mare rezervor de apă al Bihorului şi un obiectiv turistic important, ABA Crişuri se dovedeşte incapabilă să-l repună în funcţiune (Foto: Ovi D. Pop)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au trecut 5 ani de când cel mai mare lac de acumulare din Bihor este pe sec. Golirea lui a fost inevitabilă, pentru că uriaşul rezervor artificial avea fisuri atât de adânci încât nu mai reuşea să înmagazineze apa în condiţii sigure. De atunci, politrucii perindaţi atât la şefia Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, cât şi la cea a Ministerului Mediului, au promis an de an că lucrările vor fi gata în timp record.

Promisiunile au avut însă greutatea unei pietricele de pe fundul lacului. BIHOREANUL a aflat că, fără să fi suflat o vorbă despre asta, ABA Crişuri a pierdut finanţarea europeană pentru reabilitarea barajului, aşa că acum este nevoită se refacă proiectul tehnic şi licitaţia pentru lucrări.

Cu entuziasm

Pásztor Sándor, fost director la ABA Crişuri, preşedinte al Consiliului Judeţean BihorÎn 2015, directorul tehnic de atunci al ABA Crişuri, Pásztor Sándor (foto), anunţa cu tam-tam demararea lucrărilor la cea mai importantă amenajare hidrotehnică din Bihor. Construit între anii 1969-1973, cu o înălţime de 60 metri şi o lungime de 180 metri, barajul de acumulare de la Coada Lacului avea nevoie urgentă de reparaţii pentru că, din cauza fisurilor, pierdea 1.500 litri de apă pe secundă, mult peste limita maximă admisă de 240 litri.

În vara aceluiaşi an lacul a fost golit, iar Pásztor se lăuda că investiţia avea alocaţi 5 milioane lei pentru începerea reparaţiilor. Banii reprezentau o mică parte din valoarea totală, estimată la 35 milioane lei, dar erau suficienţi pentru start.

Pe banii altora

Ioan Deneş, şi şeful Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR)Totuşi, şantierul a fost deschis abia după 3 ani, în septembrie 2018, când ministrul Apelor şi Pădurilor din acea vreme, Ioan Deneş (foto), şi şeful Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR), Victor Sandu, au descins la Oradea pentru a anunţa "măreaţa" realizare. Contractul fusese atribuit prin licitaţie firmei Repcon, care urma să realizeze impermeabilizarea construcţiei hidrotehnice şi apoi consolidarea.

Sursa de finanţare era bugetul ANAR, dar banii urmau să fie recuperaţi de ABA Crişuri din fonduri UE, printr-un proiect înscris în Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM). Ministrul PSD-ist anunţa pompos că lucrările se vor încheia înainte de termenul limită, stabilit pentru 2021, dar realitatea a demonstrat cu totul altceva. Cu câteva luni înainte de momentul în care barajul ar trebui repus în funcţiune, pe şantier nu e nici picior de muncitor. Şi asta nu de azi, de ieri, ci de un an!

Proiect depăşit

Din vara anului trecut, ABA Crişuri a oprit lucrările fără ca şeful de atunci al instituţiei, Dorel Dume, să fi suflat o vorbă despre acest eşec. La cererea scrisă a BIHOREANULUI, instituţia a confirmat abia acum, sub semnătura actualului director PNL-ist, Ionel Avrigeanu, care spune că lucrările au fost sistate "din a doua jumătate a anului 2019".

Motivul? I-a fost respinsă solicitarea de a finanţa lucrarea cu bani europeni! "Autoritatea de Management POIM nu a validat documentaţia de atribuire a contractului de lucrări, din cauza faptului că era făcută conform prevederilor OUG 34/2006 (n.r. - privind atribuirea contractelor de achiziţie publică), act normativ care nu mai era în vigoare la data evaluării contractului. Aceasta a atras după sine refuzul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor de a mai aloca bani pentru această investiţie", a transmis ABA Crişuri.

Altfel spus, în 2018, ABA Crişuri, înţesată de "specialişti" de partid, a atribuit lucrările către Repcon în baza unei legi pur şi simplu "expirate"! De parcă această gafă nu era suficientă, instituţia a constatat şi că proiectul tehnic făcut în 2009 era depăşit, "existând aspecte tehnice care necesită actualizare şi reproiectare în conformitate cu standardele actuale".

Prea mult optimism

În prezent, investiţia este în curs de reproiectare şi, în funcţie de soluţia tehnică care va rezulta, se vor stabili şi lucrările care trebuie executate. Repcon a apucat să facă excavaţii, carotări, foraje şi câteva injecţii de impermeabilizare, toate în valoare de 6,4 milioane lei, aşa că lucrarea nu va fi relicitată, ci doar se va întocmi un nou contract.

Actuala conducere speră că măcar acum va câştiga bani europeni pentru finanţarea investiţiei. "Lucrările vor fi reluate după semnarea contractului de finanţare prin POIM, iar noul termen de finalizare va fi de 3 ani de la data semnării contractului", a transmis ABA.

Totuşi, pare destul de greu de crezut că va câştiga bani din POIM. Din 1 ianuarie 2021 va începe un nou ciclu bugetar, aşa că până cel târziu pe 31 decembrie ar trebui semnat contractul de finanţare. Cum nici măcar reproiectarea lucrărilor nu este încheiată, greu de crezut că Leşu va avea din nou apă prea curând. Mulţumită "specialiştilor" de la Ape...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
UDMRI-STUL PASZTOR,PDL-ISTUL -PESED-IST DUME ȘI DIN NOU PDL-ISTUL AVRIGEANU INCAPABILII CARE AU CONDUS ABA CRIȘURI!!!!CINE RĂSPUNDE PENTRU ACEST ESEC ADMINISTRATIV DOMNILOR, CU FUNCȚIA SAU MAI MULT?????
Ecuația e simplă banii din fonduri europene nu se pot fura din acest motiv și dezinteresul autorităților sau o fi un fel de soi de oameni incapabili în toată instituția cap - coada???Nu de alta dar la cat de multi proști (slugi) s-au angajat doar politic de 30 de ani este posibilă și această variantă.
Postat 28 August 2020, 01:12 de 0000
Incredibil de falimentar acest Pasztor
#CrisDumi ești la fel ca Pasztor, nu ai nimic în cap , nu știi prea multe
Postat 27 August 2020, 12:10 de Sandu2100
Se întoarce
Pasztor și termină lucrarea, acum îs ocupați oamenii cu tăiatul de iarbă dus gunoi curățat pisicină că e mare curtea lui Pasztor și este mult de lucru după ce termină se vor ocupa mai serios și de proiecte.
Postat 27 August 2020, 10:38 de Dana2019
Rahaturi "liberale" ... că, la director nou, specialist în cauciucuri reeșapate, tot alții sunt de vină !?!
Documentația inițială, atribuită pe baza criteriilor din OUG 34/2006 ... a fost ținută la fezandat de către Ministerul Mediului și de către fel de Finanțe, până în 2018 când s-a dat drumul la licitație și la lucrare. Doar că între timp, guvernul Tăriceanu care a știut să se umple de ridicol așa cum numai PNL știe, a reinventat roata de la căruță și a modificat criteriile de atribuire a licitațiilor. Cum lucrarea era deja pornită, pe credit-furnizor, noua guvernare din 2009 a fostului PDL (reactualizat PNL) a decis să se sisteze !?! Banii europeni la care aspira ABA deveniseră necesari, din acel moment, lucrărilor "liberale" autentice (terenuri de fotbal în pantă, săli de sport în sate fără locuitori, etc, etc). Asta cu atât mai mult cu cât trebuia și o cofinanțare de vrei 20% din bugetul țării. Neîndoielnic că problemase va rezolva de către o nouă guvernare, din 2021 încolo ... când niște bihoreni cu aere de lideri politici, se vor bate pentru acest obiectiv deosebit de important în viitor. Până atunci, directorul general Avrigeanu, liberal adevărat din gașca PDL-ului reînoit, trebuie să justifice ce "nu au făcut" predecesorii, ca să nu zică cineva că ABA nu are activitate. Dacă ar avea ceva știință în domeniu, Ionel s-ar deplasa mai mult prin capitală și ar insista deblocarea situației, pe banii rămași din ciclul bugetar european 2014-2020, decât să se lamenteze cerșind din viitorul ciclu 2021-2027. Șeful lui politic, Bolojan, asta a făcut ani și ani ... și nu i-au căzut galoanele de "securist". Dar ce te poți aștepta de la "liberalul" Avrigeanu ... când doarme 12 ore din 24, apoi vreo 3 ore zilnic e cu partidul, bașca calitatea de consilier județean care-i mai mănâncă ceva din timp. În rest se uită mai mult pe fereastră și pe internet, ca să-și aducă aminte de specialitatea lui de bază ... turnarea cauciucului în forme rotunjite !?!
Postat 27 August 2020, 09:10 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0969 RON
  • 1 EUR = 4.873 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON