URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 August 2020, 08:03

Tot pe sec! ABA Crișuri a pierdut finanțarea europeană pentru reabilitarea Barajului Leșu, golit pentru că avea mari infiltraţii

Tot pe sec! ABA Crișuri a pierdut finanțarea europeană pentru reabilitarea Barajului Leșu, golit pentru că avea mari infiltraţii CA-N DEŞERT. Lacul de acumulare Leşu a fost golit în 2015 pentru că barajul avea nevoie de reparaţii serioase. Deşi este cel mai mare rezervor de apă al Bihorului şi un obiectiv turistic important, ABA Crişuri se dovedeşte incapabilă să-l repună în funcţiune (Foto: Ovi D. Pop)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au trecut 5 ani de când cel mai mare lac de acumulare din Bihor este pe sec. Golirea lui a fost inevitabilă, pentru că uriaşul rezervor artificial avea fisuri atât de adânci încât nu mai reuşea să înmagazineze apa în condiţii sigure. De atunci, politrucii perindaţi atât la şefia Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, cât şi la cea a Ministerului Mediului, au promis an de an că lucrările vor fi gata în timp record.

Promisiunile au avut însă greutatea unei pietricele de pe fundul lacului. BIHOREANUL a aflat că, fără să fi suflat o vorbă despre asta, ABA Crişuri a pierdut finanţarea europeană pentru reabilitarea barajului, aşa că acum este nevoită se refacă proiectul tehnic şi licitaţia pentru lucrări.

Cu entuziasm

Pásztor Sándor, fost director la ABA Crişuri, preşedinte al Consiliului Judeţean BihorÎn 2015, directorul tehnic de atunci al ABA Crişuri, Pásztor Sándor (foto), anunţa cu tam-tam demararea lucrărilor la cea mai importantă amenajare hidrotehnică din Bihor. Construit între anii 1969-1973, cu o înălţime de 60 metri şi o lungime de 180 metri, barajul de acumulare de la Coada Lacului avea nevoie urgentă de reparaţii pentru că, din cauza fisurilor, pierdea 1.500 litri de apă pe secundă, mult peste limita maximă admisă de 240 litri.

În vara aceluiaşi an lacul a fost golit, iar Pásztor se lăuda că investiţia avea alocaţi 5 milioane lei pentru începerea reparaţiilor. Banii reprezentau o mică parte din valoarea totală, estimată la 35 milioane lei, dar erau suficienţi pentru start.

Pe banii altora

Ioan Deneş, şi şeful Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR)Totuşi, şantierul a fost deschis abia după 3 ani, în septembrie 2018, când ministrul Apelor şi Pădurilor din acea vreme, Ioan Deneş (foto), şi şeful Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR), Victor Sandu, au descins la Oradea pentru a anunţa "măreaţa" realizare. Contractul fusese atribuit prin licitaţie firmei Repcon, care urma să realizeze impermeabilizarea construcţiei hidrotehnice şi apoi consolidarea.

Sursa de finanţare era bugetul ANAR, dar banii urmau să fie recuperaţi de ABA Crişuri din fonduri UE, printr-un proiect înscris în Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM). Ministrul PSD-ist anunţa pompos că lucrările se vor încheia înainte de termenul limită, stabilit pentru 2021, dar realitatea a demonstrat cu totul altceva. Cu câteva luni înainte de momentul în care barajul ar trebui repus în funcţiune, pe şantier nu e nici picior de muncitor. Şi asta nu de azi, de ieri, ci de un an!

Proiect depăşit

Din vara anului trecut, ABA Crişuri a oprit lucrările fără ca şeful de atunci al instituţiei, Dorel Dume, să fi suflat o vorbă despre acest eşec. La cererea scrisă a BIHOREANULUI, instituţia a confirmat abia acum, sub semnătura actualului director PNL-ist, Ionel Avrigeanu, care spune că lucrările au fost sistate "din a doua jumătate a anului 2019".

Motivul? I-a fost respinsă solicitarea de a finanţa lucrarea cu bani europeni! "Autoritatea de Management POIM nu a validat documentaţia de atribuire a contractului de lucrări, din cauza faptului că era făcută conform prevederilor OUG 34/2006 (n.r. - privind atribuirea contractelor de achiziţie publică), act normativ care nu mai era în vigoare la data evaluării contractului. Aceasta a atras după sine refuzul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor de a mai aloca bani pentru această investiţie", a transmis ABA Crişuri.

Altfel spus, în 2018, ABA Crişuri, înţesată de "specialişti" de partid, a atribuit lucrările către Repcon în baza unei legi pur şi simplu "expirate"! De parcă această gafă nu era suficientă, instituţia a constatat şi că proiectul tehnic făcut în 2009 era depăşit, "existând aspecte tehnice care necesită actualizare şi reproiectare în conformitate cu standardele actuale".

Prea mult optimism

În prezent, investiţia este în curs de reproiectare şi, în funcţie de soluţia tehnică care va rezulta, se vor stabili şi lucrările care trebuie executate. Repcon a apucat să facă excavaţii, carotări, foraje şi câteva injecţii de impermeabilizare, toate în valoare de 6,4 milioane lei, aşa că lucrarea nu va fi relicitată, ci doar se va întocmi un nou contract.

Actuala conducere speră că măcar acum va câştiga bani europeni pentru finanţarea investiţiei. "Lucrările vor fi reluate după semnarea contractului de finanţare prin POIM, iar noul termen de finalizare va fi de 3 ani de la data semnării contractului", a transmis ABA.

Totuşi, pare destul de greu de crezut că va câştiga bani din POIM. Din 1 ianuarie 2021 va începe un nou ciclu bugetar, aşa că până cel târziu pe 31 decembrie ar trebui semnat contractul de finanţare. Cum nici măcar reproiectarea lucrărilor nu este încheiată, greu de crezut că Leşu va avea din nou apă prea curând. Mulţumită "specialiştilor" de la Ape...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
UDMRI-STUL PASZTOR,PDL-ISTUL -PESED-IST DUME ȘI DIN NOU PDL-ISTUL AVRIGEANU INCAPABILII CARE AU CONDUS ABA CRIȘURI!!!!CINE RĂSPUNDE PENTRU ACEST ESEC ADMINISTRATIV DOMNILOR, CU FUNCȚIA SAU MAI MULT?????
Ecuația e simplă banii din fonduri europene nu se pot fura din acest motiv și dezinteresul autorităților sau o fi un fel de soi de oameni incapabili în toată instituția cap - coada???Nu de alta dar la cat de multi proști (slugi) s-au angajat doar politic de 30 de ani este posibilă și această variantă.
Postat 28 August 2020, 01:12 de User anonimizat
Incredibil de falimentar acest Pasztor
#CrisDumi ești la fel ca Pasztor, nu ai nimic în cap , nu știi prea multe
Postat 27 August 2020, 12:10 de Sandu2100
Se întoarce
Pasztor și termină lucrarea, acum îs ocupați oamenii cu tăiatul de iarbă dus gunoi curățat pisicină că e mare curtea lui Pasztor și este mult de lucru după ce termină se vor ocupa mai serios și de proiecte.
Postat 27 August 2020, 10:38 de Dana2019
Rahaturi "liberale" ... că, la director nou, specialist în cauciucuri reeșapate, tot alții sunt de vină !?!
Documentația inițială, atribuită pe baza criteriilor din OUG 34/2006 ... a fost ținută la fezandat de către Ministerul Mediului și de către fel de Finanțe, până în 2018 când s-a dat drumul la licitație și la lucrare. Doar că între timp, guvernul Tăriceanu care a știut să se umple de ridicol așa cum numai PNL știe, a reinventat roata de la căruță și a modificat criteriile de atribuire a licitațiilor. Cum lucrarea era deja pornită, pe credit-furnizor, noua guvernare din 2009 a fostului PDL (reactualizat PNL) a decis să se sisteze !?! Banii europeni la care aspira ABA deveniseră necesari, din acel moment, lucrărilor "liberale" autentice (terenuri de fotbal în pantă, săli de sport în sate fără locuitori, etc, etc). Asta cu atât mai mult cu cât trebuia și o cofinanțare de vrei 20% din bugetul țării. Neîndoielnic că problemase va rezolva de către o nouă guvernare, din 2021 încolo ... când niște bihoreni cu aere de lideri politici, se vor bate pentru acest obiectiv deosebit de important în viitor. Până atunci, directorul general Avrigeanu, liberal adevărat din gașca PDL-ului reînoit, trebuie să justifice ce "nu au făcut" predecesorii, ca să nu zică cineva că ABA nu are activitate. Dacă ar avea ceva știință în domeniu, Ionel s-ar deplasa mai mult prin capitală și ar insista deblocarea situației, pe banii rămași din ciclul bugetar european 2014-2020, decât să se lamenteze cerșind din viitorul ciclu 2021-2027. Șeful lui politic, Bolojan, asta a făcut ani și ani ... și nu i-au căzut galoanele de "securist". Dar ce te poți aștepta de la "liberalul" Avrigeanu ... când doarme 12 ore din 24, apoi vreo 3 ore zilnic e cu partidul, bașca calitatea de consilier județean care-i mai mănâncă ceva din timp. În rest se uită mai mult pe fereastră și pe internet, ca să-și aducă aminte de specialitatea lui de bază ... turnarea cauciucului în forme rotunjite !?!
Postat 27 August 2020, 09:10 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON