URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Ianuarie 2023, 21:26

Tot mai mulți unguri trec granița în România să-și alimenteze mașinile. Primar maghiar: „Sărăcia te face creativ”

Tot mai mulți unguri trec granița în România să-și alimenteze mașinile. Primar maghiar: „Sărăcia te face creativ” (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tot mai mulți șoferi din Ungaria trec granița în România să facă plinul, datorită prețurilor mai mici din țara noastră. Toți șoferii din satul Kübekháza (districtul Szeged) aflat lângă județul Timiș trec frontiera pentru a alimenta mai ieftin, iar primarul independent de acolo spune că „sărăcia te face creativ”, potrivit unui articol mai amplu publicat de site-ul de știri Blikk.hu din țara vecină. 

Conform sursei citate, șoferii apelează la această navetă pentru combustibili după ridicarea plafonării prețurilor în Ungaria, unde benzina a ajuns la 626 Ft (adică 7.80 lei conform conversiei la BNR), iar motorina 707 Ft (8.81lei).

Publicat zilele trecute, în articol se face comparația cu prețurile de la acea vreme de la pompele din România și anume 509 Ft (6.34 lei) benzina, respectiv 605 Ft (7.54 lei) motorina. „Nu e de mirare că toţi şoferii din satul de graniţă Kübekháza trec pe partea română când li se goleşte rezervorul”, scrie jurnalistul maghiar Zoltán Gaál în articolul menționat. 

Între timp și în România prețurile au crescut ușor, însă rămân mai mici decât în Ungaria. Duminică, un litru de benzină standard costa 6,56 lei la MOL, la fel și la OMV, în timp ce la Petrom prețul era de 6,5 lei, potrivit site-ului Consiliului Concurenței, monitorulpreturilor.info. În ceea ce privește motorina standard, în aceeași zi, un litru costă 7,69 lei la MOL, la fel și la OMV, în timp ce la Petrom este de 7,63 lei. 

Site-ul Blikk.hu scrie că, prin „turismul” pentru combustibili, se pot face economii și de 5.000 – 6.000 forinți la un plin, astfel că până și microbuzul primăriei din Kübekháza (folosit pentru cazuri sociale, pentru împărțirea mâncării pentru nevoiași etc.) este alimentat în România, după cum a recunoscut edilul acestui sat. 

„Până au fost subvenţii, doar pentru aprovizionarea lunară mergeam dincolo. Acum, când litrul de benzină e peste 600 forinţi aici, iar motorina a ajuns la 700 forinţi, tot satul preferă să facă câţiva kilometri în plus până la MOL-ul din România”, a explicat dr Molnár Róbert, primarul independent al localităţii, conform sursei citate. 

„Sunt primar de 20 ani, dar într-o astfel de situaţie disperată nu a fost satul. Bugetul va fi catastrofal, subvenţii minime, nu ştim ce va fi, cresc tensiunile sociale, trebuie să ţinem de fiecare bănuţ. Sărăcia te face creativ, iar dacă putem economisi trecând graniţa, aşa facem”, a mai afirmat primarul din Kübekháza, care recunoaşte că îşi face şi cumpărăturile pentru alimente (brânzeturi, carne, smântână, conserve, paste) şi necesarul pentru casă tot în România, economisind 20-30.000 forinţi, lunar.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Maikeltroll aka adi13 aka Petre93
Ai același CREION ca și respectivii:::)))
Postat 23 Ianuarie 2023, 00:02 de Sandu2100
Nu-i bai
Să vină. Și noi am fost la ei.
Postat 22 Ianuarie 2023, 22:59 de Maikeltroll
Sa vina sa cumpere, nu-i problem
Și noi am fost la ei, defapt Românii mei făceau " biznis " , ei vin la noi ca să salveze bani, sper sa nu înceapă guvernul nostru ca Orban Viktor, dar totuși nu cred.
Postat 22 Ianuarie 2023, 22:50 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON