URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 August 2018, 19:52

Topul oraşelor cu cele mai bune condiţii de viaţă: Viena, oraşul "aproape ideal" în care să locuieşti

Topul oraşelor cu cele mai bune condiţii de viaţă: Viena, oraşul 'aproape ideal' în care să locuieşti foto: ft.lt
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Capitala Austriei a fost desemnată cel mai bun oraş pentru locuit în 2018 în Topul 140 al oraşelor cu cele mai bune condiţii de viaţă realizat de prestigioasa publicaţie The Economist. Viena pune astfel capăt supremaţiei oraşului australian Melbourne, care a fost liderul acestui top în ultimii şapte ani. Bucureştiul se clasează abia pe locul 82.

Potrivit Digi24.ro, urcarea Vienei pe primul loc în acest top este în strânsă legătură cu numărul scăzut de atacuri teroriste din Occident în acest an precum şi de rata scăzută a infracţionalităţii. Pe ultimul loc se află capitala Siriei, Damasc.  

Practic, notează Ziarul Financiar, fiecăruia dintre cele 140 de oraşe din top i se acordă un punctaj (de la 0 la 100), în categorii diverse, precum standarde de viaţă, criminalitate, infrastructură, acces la educaţie, sistem de sănătate, stabilitate economică şi politică.

Viena şi Melbourne au avut punctaj maxim pentru sistemul de sănătate, educaţie şi infrastructură. Dar deşi Melbourne s-a situat mai bine la capitolul cultură şi mediu, a contat mai mult faptul că Viena a depăşit oraşul australian la stabilitate.

ZF arată că Viena a obţinut un scor "aproape ideal" de 99,1, Melbourne - de 98,4, podiumul fiind completat de Osaka (Japonia). Australia şi Canada domină topul 10, cu câte trei oraşe. După Viena şi Melbourne, în top 10 se află: Osaka, Calgary, Sydney, Tokyo, Toronto, Copenhaga şi Adelaide.

În acelaşi top Capitala României ocupă locul al 82-lea, la egalitate cu Belgrad (Serbia) şi Shenzhen (China).

Aceasta este pentru prima dată când un oraş european se situează pe primul loc în acest top realizat anual de Economist Intelligence Unit, divizie a The Economist Group.

The Economist mai scrie c ăraportul tinde să favorizeze oraşele de dimensiuni medii din ţările bogate, cu o densitate mică a populaţiei. Oraşele mai mari şi mai aglomerate tind să aibă o rată a infracţionalităţii mai ridicată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
.
cel mai tare comentariu al anului @Neutryno :) ai atins punctul sensibil al unui frustrat
Postat 17 August 2018, 23:55 de David
pt Dumm -i
Orase ca si Oradea nici nu pot fi incluse in acest top, e pt alea mai mari intrecerea. Partidul ti-a umplut buzunarul cu seminte pentru ca ai debitat neghiobia asta?
Postat 16 August 2018, 18:50 de Neutryno
The Economist este o publicație subiectivă !?!
Să aleagă Wien în loc de "Mica Vienă" e semn de "război" cu municipalitatea orădeană, așa că ... ne vom face singuri un sondaj, că la storia.ro e flămânzeală mare vara !?!
Postat 16 August 2018, 09:11 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON