URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iunie 2023, 12:01

Tinerii câștigători ai concursului Fil Nouveau - Feel Young susțin două concerte în Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câștigătorii concursului Fil Nouveau - Feel Young susțin la Filarmonica de Stat Oradea, marți și joi, de la ora 19, două concerte prin care pot să se afirme în calitate de soliști în fața publicului orădean. În ambele seri, cel care va conduce orchestra și pe soliști va fi dirijorul Adrian Morar.

Programul de marți, plin de culoare

Marți, atmosfera de concert va fi introdusă prin ritmurile fierbinți, spaniole semnate de M. de Falla în Dansul spaniol, în care o tânără țigancă se îndrăgostește de un bărbat bogat și seducător. Seara continuă tot într-un decor spaniol, cu fragmente de F. Borne - Fantezie briliantă pe teme din opera „Carmen”, care pune sub reflector viața poporului simplu, a țiganilor, a contrabandiștilor, a dezertorilor și a muncitorilor în fabrică.

În cele ce urmează, scena va fi încredințată pianiștilor care vor interpreta „Concertul pentru pian nr. 1 în Do Major, op. 15, partea I” de Ludwig van Beethoven, dedicat Prințesei Anna Louise Barbara Odeschalchi, și "Concert pentru pian și orchestră nr. 1, op. 25 în sol minor”, de Mendelssohn, dedicat unei pianiste, Delphine von Schauroth.

Urmează apoi acorduri ale muzicii arabe care îmbină într-un mod reușit dansurile și cântecele specifice, dându-le o tentă cultă, prin „Concertul pe teme arăbești pentru pian și orchestră, partea I” de Fikret Amirov și Elmira Nazirova.

Ultima lucrare a serii de marți este „Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră, op. 23, partea I” de Piotr Ilici Ceaikovski, care în anii 2021-2022 a servit drept imn sportiv pentru Comitetul Olimpic al Rusiei.

Joi, închiderea stagiunii

Programul de închidere a stagiunii și totodată al celei de-a doua gale de premiere a evenimentului Fil Nouveau - Feel Young este unul variat și cuprinde lucrări din sfera germană de compoziție, din diferite perioade stilistice.

Prima lucrare va fi „Concertul nr. 1 pentru clarinet și orchestră în fa minor, op. 73” de Carl Maria von Weber, scris pentru clarinetistul Heinrich Bärmann în anul 1811. Urmează „Concertul pentru violă si orchestră în Re major IFH 69” de Franz Anton Hoffmeister, unul dintre cele mai rafinate concerte de violă din clasicismul vienez.

Apoi va fi redată partea a III-a din „Concertul pentru vioară și orchestră în sol minor, op. 26”, unul dintre cele mai cunoscute concerte de vioară din creația lui Max Bruch. Seara continuă cu „Concertul pentru clarinet și orchestră, op. 57, partea I", de Carl Nielsen, care ilustrează în lucrare stări într-o permanentă oscilație.

Momentul următor acordă rolul principal claviaturii: „Concert pentru pian și orchestră nr. 1, op. 25 în sol minor”, compus de Mendelssohn în Italia, în perioada în care se afla la Roma.

Evenimentul de joi se va încheia cu partea I din „Concertul pentru pian și orchestră în la minor, op. 54”, singurul concert de pian pe care l-a scris Schumann vreodată.

Talente tinere 

Soliștii care vor urca pe scenă marți - Sofia Butaru, solistă la vioară, Ana Carina Niculaș, flaut, pianiștii Petre David Costin, Maya Alberta Kallo, Sonia Maria Crăciun și Marius-Aram Niță – și cei care vor susține concertul de joi - Ion Lianu Popa și Ioana Tomescu, clarinet, Ilinca Forna, violă, Filip Cușmir, vioară, la pian: Maria Pîrvulescu și Paul Florescu - sunt printre cei mai buni tineri instrumentiști din România, care au câștigat în urma mai multor probe concursul Fil Nouveau - Feel young, un proiect cultural prin care au ocazia să concerteze alături de Orchestra Filarmonicii Oradea.

Cu toții studiază tainele muzicii culte, prin instrumentele alese, de la vârste fragede, participă la concursuri, iar unii au debutat deja pe scene alături de orchestre.

Datorită numărului mare de copii înscriși și câștigători ai concursului Fil Nouveau - Feel Young, Filarmonica Oradea a hotărât să organizeze două concerte și totodată două gale de premiere, pentru a le permite artiștilor să se afirme pe scena orădeană.

Adrian Morar este cunoscut publicului meloman pentru profesionalismul pe care îl impune în spectacolele pe care le conduce. Adrian Morar este dirijor permanent la Opera Națională Română din Cluj, susținând concerte alături de operele și filarmonicile din Cluj, Iași, Timișoara, Constanța, Sibiu, Craiova, Satu-Mare și Brașov.

Biletele pentru cele două concerte, de marți și joi, s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON