URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Termoficare Oradea, despre consumurile de energie termică din luna februarie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În contextul apariției unor informații în mediul online, promovate ulterior pe rețelele de socializare și publicate de unele surse media, privind consumurile de energie termică aferente lunii februarie, Termoficare Oradea S.A. vine cu următoarele precizări:

Temperatura agentului termic, livrat către consumatorii finali, este reglat la sursele de producere, în legătură directă cu temperatura medie exterioară influențată de viteza vântului (temperatura resimțită).

Termoficare Oradea S.A. monitorizează zilnic evoluția temperaturii aerului exterior. Astfel, în cazul în care temperatura aerului crește, temperatura agentului termic furnizat în rețea este diminuată, iar corecția are loc o dată la 24 ore, astfel încât să fie menținut confortul termic în apartamente.

Facturile lunii februarie, pentru asociatiile de proprietari, au fost mai mari în medie cu 19%, față de luna ianuarie, din următoarele considerente:

- Perioada medie de facturare pentru luna februarie a fost cu 18% mai mare față de luna ianuarie, respectiv 33 de zile în luna februarie,  comparativ cu 28 de zile în luna ianuarie;

- În perioada de facturare (18.01-23.02.2020) în Municipiul Oradea s-au înregistrat două perioade cu vânt sever, fenomen care favorizează transferul de energie la suprafețele exterioare ale imobilelor cu impact direct în creșterea consumului de energie termică.

Relația contractuală între furnizorul de utilități și asociația de proprietari, în calitate de utilizator, se întinde până la punctul de delimitare/separare dintre rețeaua publică și reţeaua interioară a utilizatorului, respectiv locul în care intervine schimbarea proprietăţii asupra instalaţiior. Parametrii de calitate trebuie asigurați în punctul de delimitare/separare.

Modalitatea de calcul a consumului de energie termică

Cantitatea de energie termică consumată în proprietatea fiecărui consumator este proporţională cu  suprafaţa utilă a spaţiului cu destinaţie de locuinţă şi cu suprafaţa echivalentă termic a corpurilor de încălzire şi a coloanelor de distribuţie şi de încălzire din spaţiile cu altă destinaţie decât cea de locuinţă pe care proprietarul le are în folosinţă.

Modalitatea de calcul a cantităților de energie termică consumată și repartizarea costurilor pentru fiecare consumator se face de către administratorul asociației de proprietari cu respectarea prevederilor legale în vigoare și a actelor normative specifice.

Din analiza statistică a consumurilor de energie termică pentru încălzire la nivelul Municipiului Oradea a reieșit un coeficient mediu de  consum de 0,0222 Gcal/mp de suprafață utilă. De exemplu: pentru un apartament de 2 camere cu suprafața utilă de 55 mp consumul mediu ar trebui să fie calculat astfel:

55 (mp) x 0,0222 (Gcal/mp) x 276,15 (lei) = 337 lei.

Consumul de energie termică pentru încălzire este influențat de mai mulți factori, printre care enumerăm:
- izolația termică a instalațiilor interioare;
- izolația termică a imobilelor;
- modificările efectuate asupra instalațiilor interioare de încălzire ale imobilelor;
- amplasarea geografică a imobilelor;

De asemenea, suplimentarea numărului corpurilor de încălzire, redimensionarea acestora, existența unor apartamente debranșate în cadrul condominiilor precum și procedura administrației de repartizare a consumurilor în cadrul imobilelor  pot genera diferențe între apartamente cu aceleași caraceristici, dar care sunt amplasate în blocuri diferite, generând astfel un cuantum diferit al facturilor.

În concluzie, angajații Termoficare Oradea S.A. vor sta la dispoziția consumatorilor care au nelămuriri privind facturile primite și care ulterior aplicării formulei de calcul exemplificate, au constatat un consum considerabil mai mare decât cel care ar fi trebuit să fie în mod normal.

Termoficare Oradea SA

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
55 (mp) x 0,0222 (Gcal/mp) x 276,15 (lei) = 337 lei.
Zic si eu,ca unul care a purtat cravata rosie de pionier,ar fi o mare problema daca ar mari subventia primaria orasului,primaria oradenilor,primaria care-i protejeaza,in mod exceptional,pina iesim din criza,februarie,martie,aprilie? De exemplu subventie 100 lei.Nu 250 ca-n bucuresti,da 100,hai,fie 150?Ar fi o masura neconcurentiala? Anticapitalista? Capitalismul s-a dus dracului, baga vesticii bani contra pandemiei,in draci.Scuzati pentru deranj.Nu cred ca e posibil.Nu se poate intruni votul exclusiv al reprezentantilor pnl.Ghinion.
Postat 23 Martie 2020, 15:25 de excalibur
Țeapă
Anul trecut asociația a oprit o luna incalzirea. O singura scara in asociatie. Factura a venit mai mare decat la scara similara care nu a oprit caldura.
Postat 23 Martie 2020, 13:59 de DecebalusperScorilo
....
Iar au chiulit unii de la cursul de fizica constructiilor, dar au loc de munca. Si totusi multi au chiulit sau au luat un 5 amarat. Noroc ca nu multi consumatori au facut ingineria instalatiilor sau civila si pot fi prostiti. Fizica nu minte!! Adevarul va iesi la iveala.
Postat 23 Martie 2020, 13:45 de Christa
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON