URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2012, 07:06

Târgul Pălincarilor a atras mii de orădeni în Parcul Bălcescu (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea de a doua zi a tradiţionalului Târg al Pălincarilor a adus sâmbătă în Parcul Bălcescu mii de orădeni.

Târgul s-a deschis oficial vineri. Dacă în prima zi evenimentul nu a avut prea mare priză la orădeni, cei mai mulţi venind în Parcul Bălcescu doar către orele serii, a doua zi, atmosfera s-a dezmorţit. Sâmbătă, mii de oameni au dat iama la târg încă de pe la orele după amiezii.

După cum îi spune şi numele, specificul manifestării este dat de varietatea de oferte din partea producătorilor de pălincă. Alături pălincarii din Bihor, şi în acest an au fost prezenţi producători din judeţul Békés (Ungaria).

Pe lângă tradiţionala pălincă de prune, cei care au trecut prin parc au putut degusta pălincă de mere sau de struguri, din pere şi piersici, dar şi vişinată sau cornată (lichioruri de casă din vişine şi coarne). Spirtoasele, preparate după metode tradiţionale, aveau preţuri cuprinse între 30 şi 40 de lei litrul.

Pe lângă tarabele pălincarilor, la târg au fost prezenţi tarabagiii de bâlci, care vindeau suveniruri, jucării, dulciuri, "plăcinte întinse de Turnu" şi aromate clătite uriaşe.

Parcul de distracţie a fost în centrul atenţiei pruncimii, cu o ofertă diversă în acest an: carusel, maşinuţe electrice, tobogane uriaşe dar şi trambuline pe care copii puteau sări prinşi în hamuri de corzi elastice. De remarcat că preţurile au fost sensibil mai mici decât cele practicate la Toamna Orădeană, spre mulţumirea părinţilor ce nu-şi mai puteau scoate copiii din zona de distracţie.

Un punct pozitiv este că organizatorii şi-au reparat greşeala de la ediţia precedentă, când orădenii veniţi la Târgul Pălincarilor au fost nevoiţi să stea cu zecile de minute la coadă pentru o frigăruie, un mititel ori o halbă cu bere, sau să prindă un loc la o masă. Spaţiul destinat teraselor a fost mărit considerabil, iar la tarabele cu mâncare ori băutură nu a mai fost buluceală.

Cea de XII-a ediţie a Târgului Pălincarilor este organizată de Muzeul Ţării Crişurilor, gazda din fiecare an a acestui eveniment, în parteneriat cu Murray Press, Centrul pentru Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Camera de Comerţ şi Industrie Bihor şi Casa de Cultură a Municipiului Oradea.

Dacă în zilele precedente pe scena amenajată în parc au trecut Feciorii Bihorului şi Gabi Stanciu, Meda Music sau Iuliana Chelu şi Nicu Novac, duminică, începând cu ora 15, la Târgul Pălincarilor vor urca pe scenă Florile Bihorului, Nuntaşii Bihorului, Ansamblul "Bihorul" şi interpretul de muzică populară Ion Dordoi.

Târgul Pălincarilor va fi deschis duminică până la ora 22.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Taxe si impozite
Normal ca si-au permis sa vanda mai ieftin daca nu aveau certificat de producator, case de marcat si alte taxe si impozite pe care comerciantii cinstiti de la toamna oradeana le-am avut de platit. Cu toate astea, marja de profit a celor de la targul palincarilor a fost mult mai mica. Oameni mai putini cu bani mai putini si care se impart la mai multi comercianti
Postat 21 Octombrie 2012, 21:09 de Un tarabagiu
Trista realitate!
"Mancarea-i fudulie, bautura-i temelie". Trista realitate!
Postat 21 Octombrie 2012, 12:29 de SAFE
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON