URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 August 2019, 20:21

Studiu: Mai puţin de jumătate din românii plecaţi din ţară ar vrea să se întoarcă acasă. Şi aceia de dragul familiei şi prietenilor

Studiu: Mai puţin de jumătate din românii plecaţi din ţară ar vrea să se întoarcă acasă. Şi aceia de dragul familiei şi prietenilor (sursa foto: corespondent.eu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doar 47% dintre românii emigraţi îşi doresc să se întoarcă în ţară, cu 10% mai puţin faţă de 2017, potrivit unui studiu realizat la iniţiativa RePatriot. Aceştia s-ar întoarce de dragul familiei, prietenilor şi vieţii sociale.

Potrivit Mediafax.ro, studiul a fost făcut pe un eşantion de 1.810 persoane din mai multe ţări ale UE, precum şi în SUA şi Canada. 

"Motivele pentru care s-ar întoarce, în primul rând sunt cele sentimentale, familia, prietenii, viaţa socială, dar îşi doresc de asemenea să investească în Romania. (...) 5% îşi doresc şi oportunităţi pe piaţa muncii", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, coordonatorul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, Adela Jansen.

Concret, în privinţa motivelor, cei mai mulţi dintre românii plecaţi vor să se întoarcă din motivul "vreau să fiu din nou acasă", în dreptul căruia e consemnat un procent de 73%, notează aceeaşi sursă.

Cel de-al doilea motiv ar fi dorinţa de a fi alături de cei dragi, în proporţie de 46%. Pe locul trei este dorinţa românilor de a face ceva pentru a ajuta România (29%).

La polul opus al se poziţionează motivele îmbunătăţirii nivelului de trai din România şi oportunităţile pe piaţa muncii din România, cu doar 5 procente, pentru fiecare dintre categorii.

În acelaşi studiu, citat de Mediafax.ro, respondenţii au fost întrebaţi şi de ce nu ar mai dori să se întoarcă. Motivele sunt corupţia, viaţa politică actuală, mentalitatea românilor, nivelul de trai şi din nou, lipsa oportunităţilor în România.

"Alte procente care au reieşit din acest studiu se referă la persoanele din afara ţării care şi-ar dori sa revină în România şi sa investească : 46%, în scădere fată de anii trecuţi (...) Creste procentul oamenilor care cred că nu se va îmbunătăţi nimic în România, respectiv 29%, faţă de 26% în 2017", a precizat coordonatorul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, Adela Jansen.

Reprezentanta RePatriot a amintit că foarte mulţi români sunt plecaţi. "Populaţia activă a României care se află în străinătate este în proporţie de 21,4%, aproape de 5 ori mai mare decât media UE care se află la 3,9% si mai mare decât alte ţări precum Lituania, Croaţia, Bulgaria care au procente între 13 şi 15%", a subliniat Adela Jansen.

Adela Jansen a mai făcut referire şi la numărul studenţilor plecaţi să studieze în afară, aflat în continuă creştere: "În 2007 erau înregistraţi 800 de studenţi la universităţile din afară, în 2018 37.000. Nişte cifre îngrozitor de alarmante".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
vine intrebarea logica
Daca nu vor sa revina in tara de ce mai voteaza?
Postat 21 August 2019, 13:00 de testtest
eroare
un studiu care este prezentat in acest articol cosmetizat duce la dezinformare. Ar trebui prezentata nivelul de trai, pregatirea, clasa sociala si pregatirea celor intervievati. E normal daca intrebi un pensionar va raspunde ceva si un adolescent altceva. Sa fim seriosi, ce mai putin ?? Nici unul nu vrea inapoi. Pana cand clasa politica nu se pune pe treaba rezultatul va fi acesta. E o bucla universitatile din RO produc diplome nu valori, din care e clar ca ajung la conducere hartiile nu valorile. Si uite asa se justifica numarul mare de studenti in strainatate.
Postat 21 August 2019, 11:49 de Christa
Cei dragi
ai noștri care sunt plecați la muncă sau stabiliți cred că trimit sau aduc la rude euro mai mult decât dublul pib ului României din anul respectiv...
Postat 20 August 2019, 20:40 de crisan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON