URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Martie 2022, 16:58

Studenții din Oradea vor putea merge la cursuri în Atena, la cea mai mare instituție academică a Greciei, Universitatea Kapodistriană

Studenții din Oradea vor putea merge la cursuri în Atena, la cea mai mare instituție academică a Greciei, Universitatea Kapodistriană foto: Universitatea din Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea și Universitatea Kapodistriană din Atena au devenit partenere. Cele două instituții de învățământ superior au semnat mai multe parteneriate, inclusiv pentru mobilitate Erasmus, ceea ce înseamnă că studenții orădeni vor putea învăța în capitala Greciei, la fel cum cei de-acolo vor veni în orașul de pe Crișul Repede.

Bazele acestui parteneriat s-au pus la finalul săptămânii trecute, când o delegație a Universității din Oradea - formată din prorectorul Sorin Borza, prodecanul Facultății de Litere, Eva Szekely, decanul Facultății de Teologie, Viorel Popa, și lectorul Florin Tomoioagă de la aceeași facultate - a mers în Atena.

„Cu prilejul vizitei profesorilor orădeni în capitala greacă, au fost semnate mai multe parteneriate de mobilitate „Erasmus” și au fost stabilite principiile de funcționare a relațiilor dintre unele facultăți sau școli doctorale”, se arată într-un comunicat transmis luni de Universitatea din Oradea. Potrivit prorectorului Borza, parteneriatul este cu atât mai important cu cât Universitatea Kapodistriană este una dintre universitățile de vârf ale lumii, care de cinci ani consecutiv este în Top 100 al clasamentului mondial „Top Google Scholar Citations”.

Delegația orădeană s-a întâlnit la Atena cu rectorul Athanasios Dimopoulos. „Ne-am bucurat de o deschidere specială din partea domnului rector, cu atât mai mult cu cât noi veneam de la o universitate care are o facultate de medicină, iar el este un reputat specialist în oncologie”, a explică prorectorul conf. univ. dr. habil. Sorin Borza.

Reprezentanții celor două universități au parafat un acord „Erasmus”, document în baza căruia profesori și studenți din Atena și Oradea vor putea să susțină sau să participe la cursuri în instituția academică parteneră.

De asemenea, profesorii orădeni au mers la Facultatea de Teologie Ortodoxă a universității ateniene, unde au fost întâmpinați de decanul Christos Karagiannis. Aici au fost puse bazele colaborării, la nivel de școală doctorală, între cele două facultăți, și s-a stabilit că studenții și cercetătorii să aibă acces la resursele de informații pe care bibliotecile electronice ale celor două universități le dețin.

Comunicatul Universității din Oradea mai arată că Achilleas Chaldaeakes, decanul Facultății de Filosofie a Universității Kapodistriene, a fost de acord ca, între cele două universități, să se stabilească o relație de schimb, profesori – studenți, și cu organizarea de cursuri comune, la Atena și Oradea.

Un acord Erasmus urmează să fie semnat și cu Universitatea Ionică din insula Corfu, a mai transmis Universitatea. Prorectorul Borza s-a întâlnit în Grecia și cu omologul său de la această instituție, Elias Giarenis, prilej cu care rectorul orădean Constantin Bungău a fost invitat să viziteze universitatea din Corfu și să parafeze un parteneriat.

„Vizita în Grecia reprezintă încă un pas din seria celor care se fac pentru sporirea relațiilor internaționale pe care Universitatea din Oradea le întreține cu instituții de învățământ superior din întreaga lume”, se mai arată în comunicat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
roger,
ai fi surprins sa afli ca exista oradeni, doi, care lucreaza pentru primaria vieneza. ai fi surprins sa afli ca unul e scolit aici. nu de pregatire duce lipsa oradeanul, care vrea sa se pregateasca, ci de expunere, promovare. cat timp principalul criteriu de promovare in primaria locala e obedienta, acestia ori se retrag, ori nici macar nu incearca, renunta. nu degeaba majoritatea covarsitoare a profesionistilor in domeniu sunt de cealalta parte, in afara administratiei. din pacate chiar si de acolo, prefera o pozitie neutra, macar de ar puncta, de exemplu, ca sa reproduci in 2022 un stil ca art nouveaul e kitsch. ;)
Postat 09 Martie 2022, 10:25 de macese
art-nouveau nu mai exista in nimic din ce se construieste in oras!
O veste foarte buna, multumim. Speram ca aceasta colaborare nu se va referi doar la fac de litere sau teologie, ci si la geografie-planificare teritoriala, e nevoie urgenta de oameni specializati in urbanism, trimisi in Grecia, Austria, Franta, Italia, Spania...la cum se dezvolta Oradea, semanam mai mult cu sudul desantat, de bazar, decat cu Viena inchipuita.
Postat 08 Martie 2022, 20:26 de roger
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON