URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Noiembrie 2021, 14:53

Spitalul Județean din Oradea își face secție Covid. Sistemul sanitar din Bihor mărește capacitatea de îngrijire a bolnavilor Covid, la peste 850 de paturi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agravarea stării de sănătate a tot mai multor bihoreni diagnosticați cu SARS-CoV-2 în ultimele săptămâni și înmulțirea constantă a numărului celor infectați, din rândul cărora mulți pot evolua în rău, determină sistemul sanitar din județ să mărească din nou capacitatea de tratare a acestor bolnavi.

Începând din această săptămână, Spitalul Județean din Oradea și-a suplimentat de la 15 la 18 numărul paturilor secției ATI Covid, de la etajul IV al clădirii. Pe de altă parte, tot la Spitalul Județean, secția Interne II, de la același etaj, este transformată în secție Covid, după modelul celor din Spitalul Municipal Oradea, astfel că unitatea are prima secție Covid distinctă, non-ATI, cu 28 de paturi, de la începutul pandemiei.

Amintim, până în prezent, Spitalul Județean avea saloane tampon, pentru pacienții cu urgențe diverse, suspecți sau confirmați cu SARS-CoV-2, precum și un compartiment Covid la Maternitate, cu 12 paturi pentru femeile gravide sau cu afecțiuni ginecologice confirmate cu Covid.

„Permanent am avut și pacienți Covid, cu urgențe de tot felul, cardiologice, neurologice, chirurgicale, pe care i-am îngrijit în saloane tampon, dar acum facem o întreagă secție Covid prin transformarea secției Interne II”, a declarat joi, pentru BIHOREANUL, managerul interimar al Spitalului Județean, dr. Lucia Daina, adăugând că noua secție Covid ar putea fi funcțională de la finele acestei săptămâni.

Pe de altă parte, și spitalul privat Pelican și-a crescut capacitatea de îngrijire a bolnavilor infectați, suplimentând de la 22 la 27 numărul paturilor ATI, și având și o secție Covid cu 20 de paturi.

Prin urmare, din această săptămână, capacitatea totală a spitalelor din Bihor care tratează cazuri Covid crește de la 832 de paturi la un total de 854 de paturi, din care cea ATI a crescut deja la 79. „Capacitatea ATI Covid în Oradea este de 3-4 ori mai mare decât cea existentă în majoritatea județelor, cu excepția centrelor universitare cum sunt Clujul, Iașul, Timișoara. În cele mai multe municipii sunt 15-20-25 paturi ATI Covid”, a explicat BIHOREANULUI și dr. Carmen Pantiș, medic primar ATI la Spitalul Județean Oradea.

În Bihor mai au paturi pentru bolnavii Covid spitalele CFR și MAI din Oradea, de Recuperare din Băile Felix, cele municipale din Marghita, Beiuș și Salonta, cele orășenești din Aleșd și Ștei, cel de Psihiatrie din Nucet și Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță din Ștei. Aici, însă, cele 24 paturi pot fi folosite strict pentru persoane cu probleme psihiatrice internate prin decizii judecătorești.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON