URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Aprilie 2023, 09:13

Specialista în psihonutriție Corina Chiorean ne învață cum putem slăbi: „Uneori, ca să reușim să ne bucurăm de viață, avem nevoie de ajutor”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În România, 6 din 10 adulţi au probleme cu greutatea, iar mulţi dintre ei nu reuşesc să slăbească, oricât ar încerca. Adeseori, explicaţia şi soluţia stau ascunse în mintea lor. "Creierul este cel mai important atunci când vine vorba de a modifica un comportament", explică psihologa Corina Chiorean motivul pentru care atât de mulţi oameni au probleme cu obezitatea.

Psihonutriţia este o ramură nouă a psihologiei, prin care terapeuţii caută să găsească motivele ce au declanşat tulburările de mâncare şi, desigur, să le şi vindece.

"Abordare inteligentă a stilului de viaţă"

- În ce constă psihonutriţia şi cui foloseşte?

- Psihonutriţia studiază comportamentul alimentar şi se adresează fiecărui individ, într-un mod unic. De fapt, nu este altceva decât o abordare inteligentă a stilului de viaţă, unde accentul se pune pe relaţia emoţională cu mâncarea. Psihonutriţia nu este o dietă, ci o metodă prin care un specialist, un psiholog clinician, te poate ajuta în primul rând să depistezi o tulburare de comportament alimentar.

- Ce pregătire aveţi dvs. pentru această terapie?

- Am absolvit Facultatea de Psihologie din Oradea, cu masterat în psihologie clinică, şi am urmat cursuri de specialitate în psihonutriţie, psihoterapie sistemică şi alte cursuri de formare profesională continuă avizate de Colegiul Psihologilor din România.

- Există un profil general al pacienţilor care au nevoie de ajutorul dvs.?

- Prevalenţa pe viaţă a anorexiei nervoase (n.r. lipsa poftei de mâncare) este de 0,53% la bărbaţi şi 0,71% la femei, în timp ce la bulimia nervoasă (n.r. foame excesivă) este de 0,24% la bărbaţi şi 1,36% la femei. În ceea ce priveşte diagnosticul de tulburare de mâncat compulsiv, prevalenţa pe viaţă este de 1,70% la bărbaţi şi 2,70% la femei. Observăm că diferenţa bărbaţi-femei din punct de vedere al prevalenţei pe viaţă este mai mică decât credeam. Studii precum EDGI (Eating Disorders Genetics Initiative) sau ANGI (Anorexia Nervosa Genetics Initiative) au dezvăluit foarte multe despre factorii genetici şi biologici implicaţi în dezvoltarea şi menţinerea tulburărilor de comportament alimentar.

Multe persoane îmi povestesc că nu au mai văzut marea de câţiva ani, că le-a fost ruşine să danseze şi nu au mai făcut-o din adolescenţă sau că evită relaţiile sexuale, toate din cauză că le este ruşine de corpul lor. Mulţi oameni se lipsesc de atât de multe experienţe şi plăceri doar pentru că nu au "corpul potrivit". Toţi avem dreptul să ne bucurăm de viaţă, indiferent de greutatea corpului nostru, de forma lui, de culoarea pielii sau a ochilor, de prezenţa sau absenţa unei dizabilităţi! Uneori, pentru a reuşi să ne bucurăm, avem nevoie de ajutor.

"Sunt şi foarte mulţi care reuşesc"

- Ce explicaţii aveţi pentru "pandemia" de obezitate?

- În România, conform Studiului Naţional privind Prevalenţa Diabetului, a Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), 31,4% dintre adulţii cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani suferă de obezitate. Dintre aceştia, 21,5% prezintă obezitate de gradul I, 7,2% au obezitate de gradul II şi 2,7% suferă de obezitate morbidă. În ceea ce priveşte supraponderea, 34,6 % sunt afectaţi. Cu alte cuvinte, 6 din 10 adulţi au probleme cu greutatea.

Din experienţa mea, cei mai mulţi dintre noi transmitem copiilor noştri un stil de viaţă nesănătos. Îmi doresc ca din informaţiile pe care le au la dispoziţie, tinerii să aleagă doar ceea ce îi poate ajuta să îşi îmbunătăţească stilul de viaţă şi să transmită mai departe generaţiilor viitoare o mai mare grijă în ceea ce priveşte alegerile personale privind alimentaţia şi nu numai.

O problemă despre care aproape că nu se vorbeşte în România este stigmatizarea bazată pe greutate, asupra căreia atrage atenţia şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.  

- Ce îi opreşte pe oameni să aibă un stil alimentar sănătos?

- Fiecare individ are particularităţile lui temperamentale, de personalitate, are propriile convingeri limitative după care îşi ghidează viaţa şi pe care trebuie să le observi şi să le iei în considerare în intervenţie. Iar acestea sunt doar câteva dintre cauzele blocajelor în terapie. Ca specialişti, avem la îndemână multe instrumente prin care putem măsura toate aceste aspecte. Sunt unii care nu reuşesc, dar sunt şi foarte mulţi care reuşesc să îşi atingă obiectivele, şi asta ţine de fiecare individ în parte.

"Creierul este cel mai important"

- De câtă terapie e nevoie, ca o persoană să poată avea un stil de viaţă sănătos?

- Recuperarea dintr-o tulburare de alimentaţie este un drum dificil, care implică mult disconfort şi efort din partea celor implicaţi, şi de aceea este important ca în demersul de intervenţie să luăm în calcul cât mai multe aspecte legate de viaţa personală a fiecărui individ în parte. Fiecare individ este unic şi trebuie tratat ca atare, deci nu se poate da un termen general valabil de durată a terapiei.

- Aveţi exemple de reuşită în cabinetul dvs.?

- De-a lungul timpului, am putut să fiu parte în procesul de transformare al multor persoane care au ales să păşească pragul cabinetului în dorinţa de a-şi modifica stilul de viaţă. Screening-ul psihologic complet, psihoterapia sistemică, noţiunile de nutriţie, practicarea sportului mi-au permis să am o abordare holistică a procesului psihologic. Aceste alegeri mi-au deschis noi orizonturi în cunoaşterea de sine şi mi-au oferit instrumente de calitate cu ajutorul cărora îi sprijin pe cei care îmi cer ajutorul să se descopere pe sine, să se iubească într-atât încât să îşi ofere şansa de a-şi îmbunătăţi viaţa.

Tot mai mulţi oameni apelează în ultimul timp la ajutorul nostru, al psihologilor, şi asta nu poate decât să mă bucure. Există o deschidere mult mai mare decât în trecut pentru serviciile psihologice. Creierul este cel mai important atunci când vine vorba de a modifica un comportament şi psihicul nostru este cel care ne poate ghida în a găsi cele mai bune soluţii pentru a trăi mai bine şi din plin viaţa.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Taz încă ceva...
Câți care au terminat o facultate și doreau să profeseze au reușit, cei buni nu au ce căuta în sistem și nici nu sunt promovați, vorbesc despre orice fel de facultate, nu doar ce a terminat duduia, casa este în progres pe Str. Gheorghe Doja 29, câți amărășteni au aceste performanțe, medici buni se propagă din gură-n gură nu au nevoie de emisiuni și tabloide. Pe dealtă parte mai toți oameni observ că tot pe cei care au îi sprijină, când ajung la un anumit nivel, te sfidează ca pe negri, problema mare e că nu mulți au șansa egală cu duduia, dacă ar avea și lor li s-ar face reclamă iar sistemul i-ar ajuta să profeseze dacă tot au făcut o facultate sau un masterat... Mai multe informații găsiți pe google, căutați și cine pe cine susține. Medici buni au în general colaboratori Medici care le trimit pacienți, ori au contracte cu diferite instituții de stat și private, cu școli, grădinițe, facultăți, fabrici și nu duc lipsă de clienți, nu fac terapie pe facebook șamd., Atât am vrut să completez.
Postat 03 Aprilie 2023, 17:53 de Morometul
Exact taz...
...realitatea este cele scrise, duduia are reclama în felul următor: ”Chiorean Andrada Corina Psiholog Clinician și Psihoterapeut pe Facebook”, doar pe Facebook :))) acolo se vindecă oamenii, acolo învață școală, doctorate, acolo se manipulează și se spală creierii, șamd.. Eu nu am cont de FB, e doar prosteală acolo, toți sunt Dr., dar nu știu nici scrie mulți s-au citi. Duduia e cam invitată de cercul de prieteni să dea reportaje șamd.. https://youtu.be/csMUNgIlyLY sau https://www.facebook.com/corina.chiorean72/?locale=ro_RO So it's all a big spell with lies
Postat 03 Aprilie 2023, 16:39 de Morometul
@moromete
you've just made my day! ba nene de cand ma chinui sa explic ca facultatea aia nu iti permite sa faci tot felul de chestii in care sa te numesti doctor/medic. aia e o facultate ca oricare alta si iti da voie limitat sa faci anumite chestii. Dar cand iti iei avant si crezi ca ai habar si din aia si din aia cu cateva cursuri online si facute la fiecare final de saptamana cu diploma de "recunoastere" risti sa faci mai mult rau decat bine. Iar la acest anunt cred ca trebuia sa scrie ADVERTORIAL!
Postat 03 Aprilie 2023, 09:09 de taz
Fata asta bate câmpi...
Ce legătură are psihologia cu nutriția, vă spun eu ce gândesc: duduia nu și-a găsit loc în psihologie, atât de bună este în materie trecând la nutriție, cu ceva ore de nutriționism o săptămână egal 4 ore, a luat o diplomă de la un oarecare curs gratuite sau contra cost, de la vrio inventată școală PUNHABE. Așa a devenit duduia specialistă :))) Pur și simplu am lăcrimat pe nas, cum pot fi unii atât de naivi să creadă asemenea găluște. Psihologie în genere studiază comportamentul, nu organele cum ar fi stomacul, psihologia studiază inteligența, nebunia, prostia, legătura e de la cer la pământ. Cu siguranță mai toți au devenit specialiști până se dovedește contrar cu vrio victimă al duduiei. Obezitatea vine de la produsele cu multe chimicale care modifică încet dar sigur structura celulei umane, adică nucleul care conține ADN-ul. Dar acest tip de prosteală țin la persoanele care zilnic mănâncă în neștire și sunt sedentariști, ori mai rar din lipsă de oarecete, frustrări, nu prea fac altă mișcare doar simplele mișcări de rutină zilnice, la muncă, acasă, cu prietenii prin mall, sau vreun chef adhoc, asta este unul din motivele obezității, dormitul mult, consumul în cantități exagerate al oricăror tipuri de alimente și băuturi în special câte 3-4 litri zilnic de cola, energizante șamd., care conțin foarte multe substanțe, precizând faptul că din 90* încoace nu se mai poate controla produsele cum ar trebui, că cei care au datoria de a le controla, contra unor bonificații închid ochi și pe masa tuturor consumatorilor ajung produse cu mult umami, alte chimicale. În rest duduia își face reclamă pentru că duce lipsă și de clienți în această zonă precum și în psihologie, desigur nu orice încuiat/ă poate fi o/un psiholog dar cu toții putem obține o diplomă, așa că nu toți care termină psihologia o pot și practica, trebuie să ai epatie pentru pacienți nu doar să scoți bani din buzunarele lor. Psihologia este un ajutor al Psihiatrului, deoarece aceste două materii lucrează bine împreună, pentru a fi psiholog termini o FACULTATEA DE ȘTIINȚE SOCIO-UMANE care nu intră în categoria Facultăților de Medicină, dar Psihiatria da, ai nevoie de facultate de medicină, Psihologia e cea mai ușoară facultate treci ca gâsca pe lac și ai diplomă. Atât am dorit să subliniez.
Postat 02 Aprilie 2023, 21:45 de Morometul
Doamna, lucrurile sunt simple:
nu putem trai fara sa mancam! Pt a slabi cea mai sigura metoda e sa mancam mai putin. DAR... Putem trai mult si bine fara sa fumam, fara sa prizam, fara alcool, dar fara mancare e imposibil. A reduce portia zilnica de hrana e cum i-ai cere unui alcoolic sa se opreasca dupa un pahar sau fumatorului sa fumeze doar o tigara pe zi. Practic e imposibil. De aceea e greu sa slabesti reducand mancarea! Si atunci preferi sa azvarli banii pe pr*stii, amagindu-te ca pastila X va face minuni in locul tau.
Postat 02 Aprilie 2023, 13:53 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON