URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Martie 2018, 20:53

Sorbonel "repatriat": Scăpat din arest, orădeanul Lucian Bara s-a întors să predea la Facultatea de Mediu

Sorbonel 'repatriat': Scăpat din arest, orădeanul Lucian Bara s-a întors să predea la Facultatea de Mediu CHIULANGIU CIVILIZAT. Sala 122 de la etajul 1 al Facultăţii de Protecţia Mediului, în care Lucian Bara (foto) trebuia să predea joia trecută un curs de igienă a rămas goală-goluţă, semn că îşi prevenise studenţii că nu vine. Mare domn...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unul dintre angajaţii Universităţii din Oradea care îşi merită cu prisosinţă porecla de "sorbonel", Lucian Bara, fiul fostului decan al Facultăţii de Protecţia Mediului, fost preşedinte al Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti, pus sub acuzare de DNA, a revenit în rândul colegilor orădeni.

După cinci luni petrecute în arest preventiv şi la domiciliu, Bara a fost pus sub control judiciar, aşa că a zbughit-o din Capitală acasă, unde s-a cerut la catedră. Prezenţa sa este, însă, insesizabilă: la unicul curs pe care ar trebui să-l predea lipseşte cu desăvârşire!

Bara cel rău

La finele verii trecute, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate era zguduită de un scandal uriaş. Procurorii DNA au scos la iveală că 3 milioane euro au fost furaţi din buget prin decontări fictive dirijate de cei care ar fi trebuit să drămuiască onest banii Sănătăţii: Marian Burcea, preşedintele CNAS, şi orădeanul Lucian Bara, preşedinte al CASMB între octombrie 2015 - iulie 2017.

 fostul decan al Facultăţii de Protecţia Mediului, Vasile BaraFiu al fostului decan al Facultăţii de Protecţia Mediului, Vasile Bara (foto), el însuşi inculpat într-un dosar de corupţie aflat pe rolul Tribunalului Bihor, Lucian Bara nu doar că a aprobat dosarele pacienţilor fictivi, ci s-a şi purtat monstruos, interzicând accesul pacienţilor cu handicap în sediul instituţiei! "Ce dracu’ a scos curva aia iar din ambulanţă, de acolo? Păi, da, dar nu trebuia să intre înăuntru, frate!", se revolta Bara când echipajele medicale aduceau pacienţii invalizi la CAS Bucureşti pentru a-şi depune dosarele.

Sorbonel model

În timp ce comportamentul parvenitului orădean a revoltat o ţară întreagă, BIHOREANUL (facsimil) i-a făcut portretul complet, arătând că, pe lângă apetenţa pentru corupţie, Lucian Bara a fost ahtiat şi după diplome. Şef de lucrări la Mediu din vremea în care tatăl lui era decan, Bara jr. a absolvit nu mai puţin de patru facultăţi, şi încă deodată!

Între 1997-2003 a fost student la Medicină în Oradea, între 2000-2005 a făcut şi Protecţia Mediului, iar între 2000-2004 Dreptul şi Economicele la obscura "sorbonică" privată Banatul din Timişoara. Mai mult, în 2004, când încă era student la Mediu, a ajuns cadru didactic la aceeaşi facultate, dar şi la Medicina pe care o absolvise cu doar un an înainte! Tot pe când încă era student, a început două masterate, în Medicină şi în Protecţia Mediului, ambele la Oradea, plus un doctorat în Medicină Veterinară la Cluj.

Aşadar, în patru ani, Bara jr. a colecţionat şapte diplome şi trei funcţii, căci în 2003 devenise şi membru în Consiliul de Administraţie al fostei Regii de Pieţe din Oradea. Un an mai târziu, s-a făcut şi patron de bar, în sediul facultăţii conduse de tatăl său, desigur că fără a plăti chirie.

Scăpat de arest

În 2013, Bara jr. a fost propulsat în Capitală, întâi pe o funcţie de consilier în Ministerul Agriculturii, iar un an mai târziu ca preşedinte la CAS Bucureşti. Concomitent, a rămas titular şi la Facultatea de Mediu, pentru că Legea educaţiei permite profesorilor ajunşi în funcţii publice să-şi suspende contractele de muncă, timp în care sunt supliniţi la catedră de colegi plătiţi suplimentar.

De trei săptămâni, în taină, Bara jr. a revenit la Oradea. Săltat de procurorii DNA pe 31 august şi trimis în arest preventiv, a stat după gratii până la finalul lunii octombrie, când, la fel ca şi ceilalţi inculpaţi din dosar, a fost trimis în arest la domiciliu. La începutul lunii februarie, a fost pus sub control judiciar, aşa că şi-a reluat postul de şef de lucrări. Conform orarelor facultăţii, predă un singur curs: Igiena unităţilor agroalimentare, joia, de la ora 16, pentru studenţii din anul III.

"Să mănânce o pâine"

BIHOREANUL a vrut să-l întrebe cum se simte în faţa studenţilor după ce aceştia l-au văzut la televizor plimbat cu cătuşele, numai că, surpriză: joia trecută, nici el, nici studenţii n-au fost de găsit. Reporterul l-a sunat, să-l întrebe unde este şi dacă are vreo dilemă morală. După ce a auzit întrebarea, Bara a închis brusc telefonul, pentru ca apoi să nu mai răspundă nici la apeluri, nici la SMS-uri.

decanul Facultăţii de Protecție a Mediului Oradea, Ioan CherejiDecanul facultăţii, Ioan Chereji (foto), susţine că nu ştia că subalternul său chiulea. "Mă mir, ştiu sigur că mai devreme în aceeaşi zi a fost la şcoală", a declarat acesta. Întrebat dacă nu consideră că, din punct de vedere moral, Bara jr. nici nu avea ce căuta în facultate, decanul s-a dovedit mult prea înţelegător. "E o întrebare interesantă. Dumnealui susţine că este nevinovat, nu pot eu să evaluez dacă este aşa. Dar, până la urmă, e dreptul lui să mănânce o pâine!", a răspuns Chereji.

Altfel spus, rămas fără alte venituri, fie ele oficiale sau neoficiale, Bara jr. nu putea decât să revină acasă, unde, după cum se vede, a fost primit cu braţele deschise... Ca-ntre ai săi!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Meritocratie si competenta.
Acesta este rezultatul celor aproape 3 decenii de pile si relatii post dictatura. Nici pe vremea lui Ceausescu nu se putea promova doar pe baza de pile si relatii ca si acum pentru ca exista o frica de Securitate de Legea 18 pentru ca de ce sa promovezi daca nu castigi mai multi bani (cinstit prin ore suplimentare, activitatea de cercetare, ..., sau necinstit prin promovarea la examen contracost, ...). Acum daca esti cu cei care trebuie adica cu cei de la putere nu le este frica de nimic si au un tupeu care nu are nici o limita, noroc cu DNA-ul care cu toate ca este subdimensionat (avand in vedere amploarea coruptiei din Romania) isi face datoria.
Postat 16 Martie 2018, 23:04 de Dorel2016
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON