URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Septembrie 2019, 11:44

Sibiu 100 : Expoziţie de fotografie şi pictură cu oraşul de pe Cibin, la Muzeul Oraşului Oradea

Sibiu 100 : Expoziţie de fotografie şi pictură cu oraşul de pe Cibin, la Muzeul Oraşului Oradea sursa foto: https://ibishotels.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt invitaţi să descopere clădirile cu importanţă istorică din Sibiu, chiar la ei acasă.

Muzeul Oraşului Oradea, Asociaţia Brukenthal von Studio şi Asociaţia "Euro Foto Art" au pregătit expoziţia de fotografie şi pictură "Sibiu 100", pe care toţi curioşii sunt aşteptaţi să o vadă.

"După 100 de ani de la realizarea României Mari suntem în măsură să evaluăm aportul oraşului Sibiu la realizarea acestui deziderat. Dacă ţinem seama de pregătirea acestui eveniment şi instituţiile româneşti care au funcţionat în oraşul de pe Cibin, începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, acestea şi-au adus un aport esenţial în realizarea Marii Uniri", se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Expoziţia de la MOO combină fotografii vechi, realizate de Emil Fischer la începutul secolului XX, cu fotografii din perioada contemporană, realizate de Adrian Luca, în 2018, dar, în acelaşi timp, şi cu picturile realizate de membrii Asociaţiei Brukenthal von Studio: Ilie Mitrea, Ioan Muntean, Andrei Popa şi Cătălin Precup.

Arc peste timp

După momentul 1 Decembrie 1918 petrecut la Alba-Iulia, Consiliul Dirigent condus de Iuliu Maniu a fost principala instituţie care a avut ca sarcină realizarea de facto a Unirii Transilvaniei, Banatului, Maramureşului şi Crişanei. În prima parte a existenţei lui, decembrie 1918 – noiembrie 1919, sediul acestuia s-a stabilit la Sibiu, unde au funcţionat şi Resorturile componente. Acest organism cu puteri executive a reuşit, într-o perioadă dificilă, să introducă ordinea şi să realizeze tranziţia către noul stat. În acest demers a fost secondat, pentru scurtă perioadă, de Marele Sfat Naţional Român, care şi-a desfăşurat activitatea tot la Sibiu.

Expoziţia prezintă clădirile în care au funcţionat aceste instituţii ale Consiliului Dirigent, subliniind şi schimbările prin care au trecut ele în ultimii 100 de ani.

Nu au fost uitate nici clădirile unde au funcţionat ASTRA, Partidul Naţional Român din Transilvania, dar nici străzile sau panoramele oraşului care surprind, adesea, viaţa cotidiană de la mijlocul secolului al XX-lea şi din cea contemporană. "Considerăm că astfel de abordări sunt necesare în momentele aniversare, deoarece – deseori – uităm faptul că evenimentele se petrec nu numai într-un spaţiu temporal, ci şi într-unul spaţial", se mai arată în comunicatul organizatorilor.

Expoziţia va fi vernisată miercuri, 18 septembrie, de la ora 16, şi va rămâne deschisă vizitatorilor până la data de 8 noiembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON