URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Martie 2022, 14:45

Se scumpește salubritatea în Bihor. ADI Ecolect a aprobat modificarea tarifelor practicate de firmele de profil în întregul județ

Se scumpește salubritatea în Bihor. ADI Ecolect a aprobat modificarea tarifelor practicate de firmele de profil în întregul județ foto generic, arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tarifele stabilite în urmă cu trei ani pentru serviciul de salubritate din Bihor au fost modificate ca urmare a unei hotărâri a Adunării Generale a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect, ce reunește reprezentanții celor 101 primării din județ și ai Consiliului Județean Bihor. Bineînțeles, modificarea înseamnă o scumpire, determinată în principal de creșterea prețurilor carburanților, energiei și a salariilor angajaților firmelor de salubritate.

Potrivit unui comunicat dat publicității vineri de CJ Bihor, hotărârea Adunării Generale a Asociaților (AGA) a ADI Ecolect a fost adoptată joi și vizează toate cele 6 zone de colectare din județ, așadar toți cei trei operatori - RER Vest, Salubri și AVE Bihor - vor aplica noile tarife începând din 1 aprilie.

Noile tarife sunt:

De menționat că tarifele se aplică pe gospodărie, cu mențiunea că la tariful urban există o diferență de preț între zona 5 și celelalte zone deoarece Primăria Marghita a optat pentru tarifarea pe persoană.

„Majorarea tarifelor este de circa 35%-40%”, a declarat BIHOREANULUI directorul ADI Ecolect Bihor, Bujor Chirilă, arătând că tarifele vechi în mediul rural erau în jur de 17 lei, iar acum au crescut cu puțin peste 23 lei, în timp ce în mediul urban vechile tarife erau de 35 lei și au crescut până la un vârf de aproape 45 lei.

Scumpirea, cauzată de alte scumpiri

„Tarifele anterioare au fost stabilite în 2019, prin licitație, pentru cele șase zone de operare. De atunci până în prezent, cheltuielile operatorilor de salubritate au crescut semnificativ, odată cu prețurile la combustibil, energie electrică și costurile cu forța de muncă”, se explică în comunicatul CJ Bihor despre hotărârea AGA a ADI Ecolect.

De exemplu, citând Institutul Național de Statistică, se arată că în 2019 salariul minim brut pe economie era 2.080 lei/lună, iar anul acesta a ajuns la 2.550 lei/lună. În ceea ce privește combustibilului, în 2019 prețul mediu al benzinei era de 5,81 lei/ litru, iar cel al motorinei standard de 5,95 lei/litru, în timp ce pe 25 martie 2022 un litru de benzină standard costă în medie 7,8 lei, iar motorina a ajuns la 8,3 lei/litru, conform Monitorului Prețurilor, lansat de Consiliul Concurenței. 

Cele șase zone de operare a serviciilor de salubritate din Bihor sunt:

zona 1B –  Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Vârciorog, Husasău de Tinca, Gepiu, Sălard, Toboliu;

zona 2- oraşul Aleşd şi comunele Aştileu, Auşeu, Borod, Bratca, Brusturi, Bulz, Lugaşu de Jos, Măgeşti, Şinteu, Şuncuiuş, Ţeţchea, Vadu Crişului;

zona 3- compusă din oraşul Salonta şi comunele Avram Iancu, Batăr, Cefa, Ciumeghiu, Cociuba Mare, Mădăras, Olcea, Tinca, Tulca, Sânicolau Român;

zona 4- oraşele Beiuş, Nucet, Ştei, Vaşcău, respectiv comunele Budureasa, Bunteşti, Căbeşti, Căpâlna, Cărpinet, Câmpani, Criştioru de Jos, Curăţele, Dobreşti, Drăgăneşti, Finiş, Lazuri de Beiuş, Lunca, Pietroasa, Pocola, Pomezeu, Răbăgani, Remetea, Rieni, Roşia, Sâmbăta, Şoimi, Tărcaia, Uileacu de Beiuş;

zona 5- oraşul Marghita şi comunele Abram, Abrămuţ, Boianu Mare, Balc, Buduslău, Chişlaz, Derna, Popeşti, Suplacu de Barcău, Tăuteu, Viişoara;

zona 6- oraşele Săcuieni şi Valea lui Mihai şi comunele Sâniob, Cherechiu, Curtuişeni, Diosig, Roşiori, Sălacea, Şimian, Tarcea, Tămăşeu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Ecolect Bihor vs. bolșevicii consiliului județean.
Tariful trebuie să fie unic. Că-i calculat pe volum și/sau greutate. Nu pe proveniența de la persoane fizice sau de la agenți economici. Nu tipul juridic de client trebuie să fie criteriul. Te pomenești că gunoiul de la persoane fizice e mai ușor, din moment ce tariful e diferențiat în mod evident. Bolojan ăsta de la CJ Bihor e chiar de la liberali, sau a greșit partidul, el fiind de fapt un pui de comunist înrăit.
Postat 27 Martie 2022, 14:20 de KP
CrisDumi aka KP
Minciuna esti TU, Minciuna e Rusia si propaganda. În rest la Oradea e bine
Postat 27 Martie 2022, 01:01 de Sandu2100
Sandu, realizezi că ești imbecil?
Probabil că, fiind imbecil, nu ai cum realiza. Care-i minciuna, deplasatule?
Postat 26 Martie 2022, 20:11 de KP
CrisDumi aka KP
Vrăjeală marca CrisDumi aka KP. În primul rand minți ca PUTINsky, în al doilea rând minți pt nu poți mai mult.
Postat 25 Martie 2022, 19:21 de Sandu2100
Vrăjeală marca CJ Bihor.
În primul rând că demararea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (proiectul SMID Bihor) nu are niciun an vechime măcar, conform licitațiilor și contractelor încheiate de primăriile din județ cu operatorii. Așadar, nu-i vorba de 3 ani vechime, ci de fix 1 an. În al doilea rând că nu se justifică creșterea tarifelor, pentru că ratele de profit ale operatorilor, față de anul precedent când erau pe vechile contracte de tip comunitar, nu individual, au crescut în medie cu 240%. Mai mult de atât, operatorii și primăriile din județ, la sfatul marelui administrator al Bihorului, Bolojan, au retras din toate localitățile containerele de peste 1000 kg, care erau destinate colectării deșeurilor voluminoase. Iar asta a făcut ca profitul operatorilor să ajungă chiar și la 300%, în peste jumătate dintre cele 101 UAT-uri. Așadar, în lipsa dezvoltării serviciilor către populație, agenți economici și primării, Ecolect Bihor care este a consiliului județean permite încă o bătaie de joc la adresa tuturor utilizatorilor SMID, la simpla cerere din partea acționarilor Keviep SA, care este "tartorul" colectării tuturor gunoaielor în Bihor.
Postat 25 Martie 2022, 19:14 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON