URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2023, 13:37

Se intensifică războiul: Haos total în Fâșia Gaza, după ce Israelul a bombardat intens și a lovit 150 de "ținte subterane”

Se intensifică războiul: Haos total în Fâșia Gaza, după ce Israelul a bombardat intens și a lovit 150 de 'ținte subterane” captură video
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se intensifică războiul din Israel. Presa internațională anunță haos total în Fâșia Gaza, după ce în noaptea de vineri spre sâmbătă Israelul a bombardat cu 100 de avioane și a lovit 150 de "ținte subterane”.

Potrivit unei sinteze publicate de Digi24.ro, a fost „cea mai intensă noapte de bombardamente de la începutul războiului”.

„Pentru a treia noapte la rând, tancurile au intrat în enclava palestiniană, ajutate din aer de 100 de avioane. Ultimele informații arată că soldații israelieni au rămas acolo, iar luptele sunt în desfășurare sâmbătă”, scrie presa din Israel citată de Digi24.

În urma atacurilor din timpul nopții și din primele ore ale zilei de sâmbătă, doi lideri ai organizației teroriste Hamas, care a pornit conflictul, ar fi fost uciși. „Unul dintre ei este comandant în cadrul forțelor navele. Celălalt coordona operațiunele aeriene, dar este și unul dintre capii masacrului din 7 octombrie, în care au murit 1.400 de oameni. Vorbim de o intensificare a operațiunilor”, arată sursa citată.

Sute de clădiri au fost făcute una cu pământul în timpul bombardamentelor israeliene, iar aproximativ 150 de tuneluri subterane folosite de teroriști ar fi fost distruse.

Un jurnalist BBC care relatează din Gaza spune că este „haos total”. „A fost un bombardament uriaș în nordul Fâșiei Gaza la o intensitate cum nu am mai văzut până acum”, a scris Rushdi Abualouf.

Israelul a extins operațiunile, însă Digi24 afirmă că Armata evită să anunțe oficial ofensiva la sol ca să nu pună în pericol viețile celor peste 220 de ostatici, ținuți captivi de Hamas.

Fâșia Gaza, izolată de lume

Fâșia Gaza a rămas fără servicii de telefonie mobilă și internet, fiind acum izolată de restul lumii. Organizații precum ONU, OMS și Medici Fără Frontiere spun că nu mai pot lua legătura cu reprezentanții lor.

Aproximativ 2 milioane de palestinieni din această zonă cer ajutor. Curg mesaje de disperare ale rudelor celor aflați acolo, inclusiv români, care nu mai pot lua legătura cu ele, a mai precizat Digi24.ro.

Sursa citată a publicat mărturia unei românce, mama a patru copii care au rămas în Fâșia Gaza, făcând un apel la adresa autorităților din țara noastră să facă demersuri să îi evacueze. „Oamenii trăiesc în teroare”, a spus aceasta.

Proteste în toată lumea

Tot sâmbătă, Iranul a făcut amenințări fără precedent, precizând că dacă Armata Israeliană va bombarda fâșia gaza va rămâne acolo.

În context, crește îngrijorarea internațională legată de izubucnirea unui război care să curpindă întreaga regiune.

În plus, conflictul fără precedent din Fâșia Gaza a generat proteste în toată lumea. La Istanbul, protestatarii au strigat pe străzi în semn de solidaritate cu palestinienii, iar manifestări asemănătoare având loc și în Irak, Maroc sau Iordania. În multe locuri, au fost afișate steaguri de susținere a Hamas. 

Manifestații pro-palestiniene au avut loc și în Franța, dar au fost anunțate și în SUA, Marea Britanie sau în Italia.

Apel la apărarea civililor

Într-o nouă discuție cu ministrul israelian al apărării, șeful Pentagonului a cerut sâmbătă protejarea civililor, în timpul operațiunilor din Fâșia Gaza.

Vineri seară, Adunarea Generală ONU a adoptat cu o majoritate covârşitoare o rezoluţie prin care cere un armistiţiu umanitar. Nu este obligatorie, dar are greutate politică. Israelul şi Statele Unite au votat împotrivă, România s-a abținut, mai notează Digi24.

Situația este departe de a se calma, cu atât mai mult cu cât purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a anunțat că tacurile rămân în Gaza. 

Mai multe detalii despre conflictul din Israel pot fi aflate din articolele:

LIVE ​Război în Israel: Fâșia Gaza, bombardată de „o sută de avioane” / Trupe și tancuri israeliene sunt încă în enclava izolată de lume / Rețeaua de tuneluri a teroriștilor, lovită de Forțele Aeriene / Hamas spune că va răspunde cu „toată forța”

LIVE TEXT Haos total în Gaza. Israelul a bombardat cu 100 de avioane și a lovit 150 de "ținte subterane". Tancurile și trupele au rămas acolo

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP aka mama Omida
Ca sa știi și tu cum stă treaba. Rusia se crede un imperiu cu cârmaciul Putin, a văzut ca nu are șanse in Ukraina, și acum o F pe M doar ca să pună mâna pe Ukraina, dar Ukraina rezistă ( Rusia nu a fost niciodată o putere și nu va fi ) Putinsky a încercat sa agite spiritele cu Taiwan ( desigur mai devreme sau mai târziu o sa pună mâna pe Taiwan) dar a încercat cu Iran sa agite spiritele și Ayotaladracu a pus botul, de acolo rezulta conflictul Israel-Hamas. Ca sa nu mori proastă ca tot ne zici ca România e vândută, DA într-adevăr, România e vândută de Putin lui Orban și Erdoğan
Postat 29 Octombrie 2023, 17:59 de Sandu2100
Haos în Gaza? Dar ce haos e tot Israelul nu se vede și nu se simte.
Bihoreanul pare să ia "lumină" de la Radu Tudor, nu de la foști candidați și președinți ai SUA și ai unor țări europene. În afară de Marea Britanie, cu interesele unor cetățeni precum cei afiliați clanului Rothchild, rar veți mai auzi chemări la susținerea Israelului. S-a ajuns astăzi până la transferul masiv de armament și militari ai globaliștilor euro-atlantici, care folosesc de multă vreme deja SUA ca instrument, pentru a salva însăși existența statului Israel, furat în timp și etapizar de la mai primitivii palestinieni. Se caută "nod în papură" pentru un conflict major, ca să atragă Iranul și Rusia în conflict. Dar, ghinion. S-a întins coarda până la limita ruperii NATO, atât de inteligenți sunt creatorii NOML. Iar dacă Turcia va da mâna cu Arabia Saudită și cu Iranul, într-un conglomerat militar de conjunctură, chiar și un nou Război Mondial nu va mai putea curăța cu adevărat planeta. Ofensiva Israelului, susținută de Occident, începe să semene cu contraofensiva Ucrainei, pierdută în imaginea eșecul euro-atlantic anterior din Iraq și Afganistan. Iar dacă adăugăm și mult mai vechiul Vietnam la asta, putem vedea cum istoria se tot repetă ciclic, cum marile imperii ale ultimelor două secole fac loc, inevitabil, altora noi.
Postat 29 Octombrie 2023, 10:29 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON