URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Noiembrie 2023, 14:19

Se deschide prima platformă din afara Oradiei unde bihorenii pot depozita, gratis, tot felul de deșeuri voluminoase (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În orașul Aleșd va fi deschis, sâmbăta aceasta, primul așa numit Centru cu Aport Voluntar pentru colectarea separată a deșeurilor voluminoase, unde pot fi lăsate, fără plată, de la anvelope ori piese de mobilier până la ulei vegetal și moloz rezultat din construcții.

Construită de Consiliul Județean Bihor, platforma este menită depozitării deșeurilor în mod gratuit de către cetățenii din orașul Aleșd și din comunele Aștileu, Lugașu de Jos și Țețchea. Oamenii vor putea lăsa în incinta CAV din Aleșd anvelope, mobilă, plastic, hârtie, carton, textile, sticlă, metal, deșeuri din construcții, deșeuri de grădină, deșeuri electrice și electronice, ulei vegetal uzat, bidoane insecticide, cutii de la vopsele, neoane și baterii de dimensiuni mici.

Accesul în centrul de colectare va fi permis după identificarea prin cartea de identitate, programul de funcționare fiind stabilit pentru perioada noiembrie 2023 - februarie 2024 în fiecare zi de sâmbătă între orele 10.00 și 18.00. Centrul este administrat de Primăria Aleșd, prin Salubri SA, firma de salubrizare a Consiliului Local.

CJ Bihor construiește în total 32 astfel de platforme în toate zonele județului, pentru a descuraja depozitările ilegale de deșeuri pe domeniul public, prin păduri, pe marginea șoselelor ori pe malurile apelor, în baza unui proiect derulat în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group și cu primăriile din județ.

Potrivit administrației județene, în perioada următoare vor fi deschise încă trei CAV deja finalizate, cele din Marghita, Salonta și Beiuș.

Alte 12 platforme sunt în lucru (în Sântandrei, Sânnicolau Român, Vadu Crișului, Beznea, Tileagd, Ceica, Tinca, Săcueni, Valea lui Mihai, Popești, Oșorhei, Sânmartin), iar încă 16 urmează să fie amenajate după desemnarea constructorului (Aușeu, Avram Iancu, Balc, Borș, Buntești, Chișlaz, Cociuba Mare, Copăcel, Drăgănești, Lazuri de Beiuș, Lăzăreni, Nojorid, Paleu, Spinuș, Ștei, Vașcău).

Toate cele 32 centre pentru colectarea deșeurilor voluminoase sunt realizate cu finanțare europeană obținută de CJ Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON