URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Aprilie 2023, 08:00

Școala risipei: Mii de tablete cumpărate în pandemie pentru elevii din Bihor zac în dulapuri, unele chiar nedesfăcute! (FOTO)

Școala risipei: Mii de tablete cumpărate în pandemie pentru elevii din Bihor zac în dulapuri, unele chiar nedesfăcute! (FOTO) SITUAȚIE „SMART”. Magazia Inspectoratului Școlar este plină de tablete returnate de școlile din Bihor, zeci dintre ele chiar sigilate în cutii. „Le punem la dispoziția școlilor, dacă au nevoie de ele”, spune Călin Fericean (foto), consilier în cadrul IȘJ Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În anul 2020, Guvernul a cheltuit peste 150 milioane de lei pentru a cumpăra 250.000 de tablete necesare elevilor care nu puteau să participe la lecțiile online. Dintre acestea, aproape 6.000 au ajuns în Bihor.

Pandemia s-a încheiat, iar azi nu mai folosește nimeni tabletele. O mare parte dintre ele au fost returnate Inspectoratului Școlar, care le ține sub cheie, iar altele au rămas abandonate prin depozitele școlilor din județ. BIHOREANUL a descoperit că unele nici măcar n-au fost folosite vreodată!

Târzii și puține

La sfârșitul lunii noiembrie 2020, după luni bune în care lecțiile elevilor se țineau pe internet, Ministerul Educației a trimis în Bihor 5.670 de tablete pentru școlarii care nu aveau asemenea dispozitive. Conform datelor Inspectoratului Școlar Județean, necesarul în județ era de circa 8.000 de tablete, așa că Ministerul era încă departe de a suplini aceste lipsuri.

Elevii la care au ajuns aceste tablete au fost toți din județ. În Oradea presiunea nu mai era atât de mare pe autorități, deoarece părinții le cumpăraseră deja copiilor telefoane mobile, tablete ori laptopuri cu care să intre la orele online. Prioritari au fost elevii de clasa a VIII-a și a XII-a, care aveau în față examenele naționale, iar următorii la rând erau cei din clasele de gimnaziu. 

În Bihor au ajuns tablete marca Vonino Magnet G30, cu ecrane de 10 inch, conexiune 4G și abonament la internet timp de 2 ani, echipamentele fiind achiziționate de la firma Orange, la prețul de 600 de lei bucata, cu TVA inclusă. 

Ulterior, IȘJ Bihor a făcut și propria achiziție de tablete, cumpărând alte 620 de dispozitive similare, distribuite și ele școlilor din județ. Trei ani mai târziu, nimeni nu știe câte dintre aceste tablete mai sunt utile elevilor și profesorilor. Pentru că lecțiile nu se mai țin azi online, elevii pot să lucreze cu ele doar dacă dascălii lor folosesc metode interactive și digitale. 

Nici măcar desigilate 

Realitatea pe care profesorii se feresc să o spună pe șleau este, însă, că dispozitivele electronice nu mai folosesc nimănui! Ba, mai mult, zeci de școli le-au returnat de mult Inspectoratului Școlar, pentru a nu-și mai bate capul cu ele.

BIHOREANUL a aflat că în magazia IȘJ Bihor sunt depozitate 1.906 tablete, toate în stare bună de funcționare, zeci dintre ele chiar în cutiile în care au fost expediate, pentru că n-au fost nici măcar desigilate!

Explicația? În aceeași perioadă în care Ministerul Educației a trimis aceste tablete, s-a deschis o axă de finanțare europeană pentru autoritățile locale, prin care acestea au putut să cumpere măști, dezinfectanți și echipamente necesare școlii online, inclusiv tablete, iar zeci de primării au depus asemenea proiecte. „Ca să nu aibă problema unei duble finanțări, școlile au returnat tabletele primite de la Ministerul Educației, unele chiar înainte să apuce să le folosească”, spune Călin Fericean, consilier investiții în cadrul IȘJ Bihor. 

Așa s-a ajuns la absurda situație în care, în 2023, IȘJ Bihor mai are în „cămară” tablete cumpărate în 2020, care nici măcar n-au fost vreodată pornite! Nu doar că toate au ieșit din garanție, care era asigurată doi ani, dar se uzează și moral, întrucât tehnologia avansează rapid. Este foarte posibil, așadar, ca aceste tablete să fie deja depășite, deși n-au fost niciodată utilizate...

O strici, o plătești! 

Șeful Inspectoratului Școlar Bihor, Horea Abrudan (foto), recunoaște că situația nu este una normală, dar susține că nu are de ales. „Unitățile de învățământ au fost nevoite să le returneze Inspectoratului Școlar, dar noi nu putem face nimic cu ele, în afară de a le pune la dispoziția școlilor, să le folosească, pe termen scurt, dacă au nevoie”, spune inspectorul general.

Dacă, într-o situație excepțională, o școală ar trebui să suspende orele fizice sau dacă desfășoară o activitate ce implică și utilizarea tabletelor, dar nu are asemenea dispozitive, ea ar putea să le ceară cu împrumut de la IȘJ Bihor. Ușor de bănuit, însă, că nimeni nu face asta...

Considerând tabletele drept patrimoniul său, Ministerul Educației nu permite nici să fie oferite, de pildă, drept premii elevilor merituoși. Ba chiar din contră, se dovedește foarte scrupulos și când vine vorba de defecțiunile dispozitivelor! Conform OUG 144/2020, „deteriorarea sau sustragerea echipamentelor IT mobile (...) atrage răspunderea reprezentanților legali/tutorilor”.

De altfel, nici IȘJ Bihor n-a acceptat să îi fie returnată vreo tabletă defectă. „Școlile le-au putut preda doar reparate sau, dacă nu au putut fi reparate, au trebuit să achiziționeze altele, care să corespundă caracteristicilor tehnice”, precizează Fericean. 

Unii da, alții ba

Aceeași soartă a abandonării în depozite o au și tabletele pe care școlile nu le-au returnat. „Le ținem într-o magazie închisă cu cheie, depozitate în cutiile lor. Dacă au nevoie de ele, profesorii le pot lua, pe fișă, și apoi le înapoiază”, spune Remus Sabău, directorul Liceului Tehnologic „Horea” din Marghita, școală care a primit 289 de tablete.

Directorul recunoaște, însă, că dascălii nu se înghesuie să ceară dispozitivele. „Eu le mai folosesc, dar am lucrat pe Moodle (n.r. - platformă educațională digitală) și înainte de pandemie. Alți profesori n-au intrat deloc în contact cu asemenea instrumente până la pandemie, s-au adaptat greu și acum nu mai vor să revină la ele”, mai spune Sabău. Abonamentele de internet ale tabletelor au expirat deja, iar școala nici nu și-a pus problema să investească în prelungirea lor, pentru că oricum are internet Wi-Fi. 

La fel zice și directoarea școlii din Ciumeghiu, Mihaela Cuibuș, unde sunt 169 de tablete de la Ministerul Educației. „Adevărul este că în ultimul timp n-a mai fost nevoie de ele”, spune ea. Copiii țin dispozitivele acasă și, dacă le cer profesorii, le aduc la școală, dar asta se întâmplă rar.

Mulți directori pretind, răspicat, că în școala lor tabletele încă sunt folosite, însă adevărul îl știu doar elevii și profesorii. Cert este că școlii românești îi lipsesc multe, dar, după cum se vede, nu și dispozitivele inteligente... 


PREA TÂRZIU
Pe bani europeni

Pe lângă tabletele cumpărate de Ministerul Educației, mii de elevi bihoreni au primit dispozitive similare achiziționate de primării, prin proiecte europene. În 2020, o linie de finanțare s-a deschis special pentru asemenea investiții, iar 86 de primării și școli din Bihor au câștigat finanțări nerambursabile pentru achiziția de echipamente IT, inclusiv tablete și laptopuri pentru fiecare elev și profesor.

Totuși, așa cum BIHOREANUL a arătat într-un articol publicat în urmă cu un an, lecția digitalizării a rămas nepredată în multe din aceste școli. Birocrația specifică acestor proiecte și lentoarea primarilor au făcut ca mulți elevi să primească tabletele „europene” abia atunci când nu mai aveau nevoie de ele, pentru că orele se țineau deja față în față. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Situații simpatice precum cerneala
Și un banc bun: ,,Unitățile de învățământ au fost nevoite să le returneze Inspectoratului Școlar, dar noi nu putem face nimic cu ele, în afară de a le pune la dispoziția școlilor, să le folosească, pe termen scurt, dacă au nevoie.” (banc citat din Programul Național România PeNeLi zată (ex PeSeDizată). Sau Educația Politizată.) Cine-a ,,nevoit" scolile? Din ce gască sau care au fost inspectorii ce ,,au nevoit" scolile? Nu putem dar putem. Eee, nicio grabă. Un asemenea citat trebuia însoțit de un A4 cu titlul ,,Demisie" si motivația ,,Sunt idiot". Oricum, poza-i beton. Exprimă ...
Postat 06 Aprilie 2023, 16:24 de PureStupidity
După 15 ani în UE
Încă avem școli fără apă potabilă, cu buda în curte, dar dăm jde milioane pe tablete care le ținem la naftalină! Sper că cineva va plăti! Sper, dar anii trec și tot mai mult ne uimește risipa publică! Asta în timp de 42% din salariu se duce la stat, 20% la TVA, peste 50% din prețul benzinei și motorinei merge la stat, plătim vignete, taxe de pod când mergem la mare... Prea puțin la cât plătim!
Postat 06 Aprilie 2023, 09:04 de Vio_427
Giveaway
Pai sa faca si ei un giveaway ceva :)))
Postat 05 Aprilie 2023, 14:18 de cristianteofil
Era foarte complicat sa le dea gratis copiilor saraci
Precum au dat vaccinuri gratis adultilor. Probabil trebuia un dosar cu sina sa dovedesti ca esti baiat sarac...mai bine asa, pe inventar
Postat 05 Aprilie 2023, 11:50 de excalibur
gunoaie tehnologice, de fapt
Alea nu sunt tablete, sunt gunoaie tehnologice. Tablete erau daca erau de la Apple...
Postat 05 Aprilie 2023, 11:15 de mr_right
tehnologie si birocratie
Asta in timp ce majoritatea scolilor nu au laboaratoare IT si elevii invata informatica pe foaie. Este de asteptat ca profesorii sa nu foloseasca acele tablete avand in vedere procedura birocratica tipic romaneasca de dat cu semnatura la fiecare utilizare. Oricum, acele tablete vor fi complet nefolositoare pe viitor. In cativa ani nu se vor mai putea instala multe din aplicatii.
Postat 05 Aprilie 2023, 10:40 de unul
O idee pentru ISJ Bihor
Există școli unde laboratoarele de informatică sunt folosite aleatoriu. Cei mici, clasele I-IV ajung rar în ele. Oare nu ar fi bine ca o parte din tablete să fie distribuite elevilor/claselor din ciclul primar, cu scop clar: pentru ore de ”informatică”? Copiii sunt destul de îndemânatici, ar putea învăța la clasă lucruri elementare de genul: cum să editeze, redacteze un text, cum să facă un tabel, cum să editeze o imagine etc. . În următorii ani acești copii vor ajunge să susțină examene pe diferite instrumente/device-uri IT, probabil că nici nu vor mai scrie pe foaie la examen. Este drept că pentru a organiza o astfel de metodă, adică, ore cu programe pentru elevi clasele I-IV, modificare de programă școlară, mentalitate, învățători pricepuți/pasionați, este nevoie de un management diferit, inovator. Cine are curajul să privească în viitor?
Postat 05 Aprilie 2023, 09:21 de BCG
România Liberală ...
... este una și aceeași cu România Prăduielii. Un fel de "lasă-mă dar nu-mi da pace" în materie de bani publici risipiți.
Postat 05 Aprilie 2023, 08:14 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON