URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Aprilie 2013, 11:45

Şcoala RER: Operatorul de salubritate vrea să fie "coleg" cu elevii dornici să înveţe ecologie

Şcoala RER: Operatorul de salubritate vrea să fie "coleg" cu elevii dornici să înveţe ecologie VOLUNTARI PENTRU ORAŞ. În fiecare primăvară, elevii orădeni ies în stradă şi fac curăţenie ca voluntari. Pe lângă ajutorul dat îmbunătăţirii aspectului oraşului, şcolarii învaţă că e mult mai uşor să menţină curăţenia decât să adune gunoaiele aruncate la întâmplare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scopul şcolii e să educe mintea şi spiritul tinerilor, iar ecologia nu face nici ea excepţie. Dincolo de lecţiile predate din manuale, elevii pot învăţa "pe viu" ce înseamnă protejarea mediului şi ce pot ei să facă pentru ca oraşul în care trăiesc să fie unul cât mai sănătos.

Considerând că educaţia ecologică nu trebuie să lipsească din viaţa elevilor orădeni, operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service doreşte să devină partenerul dascălilor orădeni în diferite acţiuni de educaţie ecologică, astfel încât tinerii să fie prieteni sinceri ai mediului...

RER-ecologişti

Anul trecut, RER Ecologic Service a înfiinţat Clubul Voluntarilor Eco, în care se pot înscrie toţi elevii care doresc să înveţe mai multe despre colectarea selectivă a deşeurilor, despre cum se întreţine curăţenia oraşului şi despre ecologie în general. Până acum, o mână de elevi de la Şcoala Gimnazială Avram Iancu au devenit RER-voluntari, calitate în care au vizitat sediul companiei de salubritate, ca să afle cu ce utilaje se face curăţenie în oraş, dar la rându-le au fost şi ei "gazde" în şcolile în care studiază, şi unde au primit vizitele unor angajaţi ai societăţii care le-au ţinut ore de ecologice.

Săptămâna trecută, în cadrul programului naţional "Şcoala altfel", elevii au desfăşurat activităţi extradidactice, iar noi serii de şcolari şi-au arătat practic grija faţă de mediul în care trăiesc. Două clase de elevi, una de la Şcoala Nicolae Bălcescu şi una de la Colegiul Tehnic Andrei Şaguna, s-au oferit să se implice în curăţenia oraşului. Dis-de-dimineaţă, elevii s-au înarmat cu saci şi mănuşi primite de la RER Ecologic Service şi au curăţat malurile Crişului Repede, în zona Podului Densuşianu. Fără să se plângă de efort, tinerii au strâns toate gunoaiele abandonate de alţi orădeni.

Program de-un an

Pentru ca educaţia ecologică a elevilor orădeni să continue, RER Ecologic Service pune la dispoziţia tuturor unităţilor de învăţământ din oraş un protocol de colaborare pentru acţiuni "verzi". Protocolul, care poate fi luat de pe site-ul companiei, www.reroradea.ro, sau de la sediul din strada Tudor Vladimirescu nr. 79 al societăţii, oficializează parteneriatele dintre şcoli şi firma de salubritate în mai multe feluri de activităţi: campania "Colectează selectiv", prin care se promovează colectarea separată a deşeurilor menajere de cele reciclabile, împărţire de pliante informative, cursuri de educaţie ecologică, igienizarea de spaţii verzi şi plantări de flori şi de pomi.

Un parteneriat astfel încheiat va avea valabilitate un an şcolar, putând fi prelungit şi în anii următori. Dascălii trebuie să fie disponibili să facă deplasări cu elevii prin oraş, iar societatea de salubritate va contribui cu cele necesare pentru lecţiile de educaţie verde.

Lecţie de familie

Printr-un asemenea parteneriat cu angajaţii operatorului licenţiat de salubritate, elevii învaţă deprinderi ecologice practice, care le rămân întipărite în minte mai bine decât lecţiile teoretice de la şcoală. Ei află cum se face colectarea selectivă a deşeurilor, ce menire are separarea deşeurilor menajere de cele reciclabile, dar şi cât de mult ajută reciclarea la salvarea resurselor naturale ale pământului. Bineînţeles, ei vor afla şi cum se face colectarea selectivă în Oradea, şi anume că deşeurile reciclabile se strâng exclusiv în recipientele cu capac galben, în igluuri sau în sacii galbeni, precum şi amănuntul foarte important că sub nicio formă nu trebuie amestecate deşeurile menajere cu materialele reciclabile.

RER Ecologic Service îşi doreşte să încheie cât mai multe asemenea colaborări şi să adune cât mai mulţi RER-ecologişti, educarea copiilor într-o conduită "verde" fiind de dorit pentru întreaga societate. Odată învăţaţi cu regulile care trebuie respectate pentru un mediu sănătos, copiii nu doar că vor avea un comportament adecvat, ci îşi vor învăţa şi părinţii şi bunicii cum să se comporte eco. Singura soluţie pentru un mediu curat...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Noi plătim tot mai mult!
Noi plătim tot mai mult RER-lui, pe deasupra circulăm cu plasele de plastice, sticlă pe la containere....cineva, bolojan se îmbogățește (Mălinaș)!
Postat 14 Aprilie 2013, 13:25 de vlad
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON