URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2023, 10:25

Școala părinților: Orădenii pot participa gratuit la lecții despre cum să-și crească mai bine copiii

Școala părinților: Orădenii pot participa gratuit la lecții despre cum să-și crească mai bine copiii (foto: pixabay.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu degeaba se spune că părinții au cea mai grea „meserie” din lume, indiferent că au copii mici sau adolescenți. 

Constatând că o parte dintre copii au tot mai frecvent probleme grave, precum dependența de droguri ori tentative de suicid, specialiștii Direcției de Asistență Socială Oradea (DASO) au lansat un program de sprijin pentru părinți. La întâlnirile lunare, orădenii au posibilitatea să „învețe” cum să-și crească mai bine copiii.

Probleme grave 

Responsabilă de problemele sociale din oraș, DASO vrea să fie nu doar un serviciu care intervine când orădenii întâmpină greutăți, ci și să le prevină. „La activitățile pe care colegii mei le derulează în școli sau prin prisma părinților care ni se adresează, am observat că sunt tot mai frecvente problemele care țin de familie. Tot mai des, spitalele ne anunță despre tentative de suicid ale unor adolescenți și despre dependențele lor”, relatează directoarea DASO, Anca Grama (foto)

Specialiștii sunt tot mai des chemați în ajutor de părinți aflați în divorț și care se ceartă pentru custodia copiilor. „După pandemie am observat că a crescut semnificativ numărul divorțurilor în familii cu copii mici, de 2-3 ani. Deși nu a trecut mult timp de când au făcut un copil, părinții constată că nu se mai înțeleg și ajung să se certe intens, adesea în fața copilului”, mai spune directoarea. 

Despre parenting 

Ca să îi ajute pe orădeni să crească copii echilibrați, DASO a lansat la începutul lunii aprilie programul „Agenda familiei”, gândit ca o serie de lecții gratuite pentru părinți, bunici sau cuplurile care vor să aibă un copil. „Este ca un grup de susținere, pe teme aplicate”, explică psihologa Adela Bradea, din cadrul DASO. 

Prima lecție a fost despre parenting, un termen tot mai des căutat de părinții care vor să se perfecționeze în „meseria” creșterii copiilor, definit ca „un proces de promovare și susținere a dezvoltării fizice, emoționale, sociale și intelectuale a unui copil”. Cei aproape 30 de participanți au aflat că există mai multe feluri de parenting (autoritar, democratic, permisiv, neimplicat), au discutat caracteristicile acestora și au înțeles cum trebuie să procedeze dacă, de pildă, vor să-și determine copiii să-și strângă jucăriile din cameră, dar în același timp să le rămână prieteni. 

„La finalul seminarului am aplicat participanților chestionare de feedback, prin care am aflat că informațiile au fost utile pentru ei, mulți dorind să le aprofundăm”, spune George Ghideu (foto), șeful serviciului Protecția Copilului din cadrul DASO.

Părinți echilibrați, copii fericiți

Lecțiile se vor ține lunar și vor avea teme diverse. Specialiștii DASO au de gând să abordeze cu participanții și probleme precum creșterea unui copil de către părinții divorțați, despre cum interacțiunile din primii doi ani de viață determină așa-numitul stil de atașament al copilului, adică modul în care se va comporta cu alte persoane, ori despre conflictele care apar cu bunicii, care adesea le spun părinților că pe vremea lor copiii se educau altfel. 

„Ne dorim ca părinții să aibă o relație cât mai bună cu copiii și să înțeleagă că nu este o rușine să ceară ajutor”, explică Bradea. Și că, pentru a fi părinți buni, nu trebuie să plătească sute de lei pentru cursurile unor vedete de pe internet, specialiste într-ale parentingului...

„Agenda familiei” va cuprinde și lecții de educație financiară, nutriție, igienă, pe care le vor preda specialiști. „Întâlnirile vor fi anunțate pe pagina de Facebook a Direcției. Participarea orădenilor nu va fi condiționată de nimic, dar pentru organizare îi rugăm să ne anunțe înainte că vor veni”, explică directoarea instituției.

Altfel spus, indiferent de venituri și de statutul social, orice orădean va putea lua lecții despre familie. Pentru că problemele emoționale nu țin cont de valoarea banilor din portofel...


AJUTOR GRATUIT
Sprijin pentru copii

DASO oferă, tot gratuit, și servicii de consiliere psihologică pentru copii. Psihologa Adela Bradea se întâlnește săptămânal cu copii care suferă de depresii, în risc de abandon școlar sau cu adicții la diferite substanțe, de la țigări, cafea sau energizante la droguri. „Este un serviciu pe care îl asigurăm pentru orice copil, cu condiția să avem acordul părinților”, spune specialista.

De asemenea, angajații DASO merg în școlile din Oradea, în cadrul unui proiect derulat împreună cu Inspectoratul Școlar și cu Agenția Antidrog, pentru a vorbi elevilor despre „iluzia fericirii” pe care o oferă substanțele interzise. Folosindu-se de ochelari care simulează efecte vizuale similare celor produse de droguri, specialiștii le explică școlarilor că pot fi fericiți și dacă nu intră într-un anumit anturaj, ceea ce pentru ei este, adesea, o condiție obligatorie a succesului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Cred că...
...bunici micuților ar trebui să participe la acele cursuri, că mamele mereu pe drumuri, cât și tații, mergeți la locurile de joacă să vedeți ce urât vorbesc copii de doar 4-5-6-7 ani, de față cu părinții sau bunicii.
Postat 18 Mai 2023, 21:02 de Morometul
Chiar să vă fie rușine, promovați ceva ce nu se...
...poate învăța, dacă tu nu ai în geană bunătate, te poți urina contra vântului, multe femei nasc și bunici lor cresc odraslele lor, dar ei iau veniturile primite de la stat, îi vezi prin cluburi și terase participând la fel de fel de distracții, asta nu e problemă? Se dau niște bani pentru BONE, de ce sunt angajați părinții lor, că oricum lor nu le rămân nimic, o fac voluntar. Trebuie să verifice statul, unde domiciliează părinții celor care iau venituri de pe urma copiilor, care au concedii de maternitate, dar ei în fond lucrează la negru. Așa e ușor de trăit, iar sărmanii primesc 600 de ron pe lună să trăiască. Într-o casă cu 4 venituri legale 1 salariu, două pensii și bani de maternitate plus un salariu la negru, e un venit într-o casă de bloc cu 2-3 camere de aproximativ 10.000 Ron pe lună, plus alte venituri de la țară, hrana care este mai importantă. Așa cine naiba nu poate să trăiască??? Statul nu verifică nimic, doar amendează pe cei sărmani...
Postat 18 Mai 2023, 20:59 de Morometul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON