URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Mai 2022, 08:04

Şcoala ca o pradă: Jaf din bani publici la şcoala din Tulca, unde în trei ani s-au risipit sume colosale (VIDEO)

Şcoala ca o pradă: Jaf din bani publici la şcoala din Tulca, unde în trei ani s-au risipit sume colosale (VIDEO) CIRC ONLINE. Fosta directoare Laura Herdean (medalion) s-a dus joia trecută la şedinţa Consiliului Local Tulca, dar, după cum au constatat cei care au urmărit-o pe internet, nu a oferit răspunsuri elocvente. În schimb, l-a acuzat pe primarul Daniel Avrămuţ că o persecută, iar pe consilieri că, deşi au întrebări, n-au călcat niciodată în şcoală

"O risipă a banilor publici cu impact negativ asupra imaginii unităţii de învăţământ" este concluzia unui audit recent încheiat la Şcoala Gimnazială Nestor Porumb din Tulca. Între anii 2019-2021, instituţia a achitat sume colosale pentru carburanţi, peste 81.000 lei au dispărut din casierie fără justificare, iar alte sume s-au risipit pe cheltuieli inutile.

Chemată să dea explicaţii în faţa Consiliului Local pentru acest jaf din bani publici, fosta directoare Laura Herdean n-a avut prea multe argumente. În schimb, s-a plâns că este victima BIHOREANULUI...

Suspiciuni întemeiate

Auditul care a început în martie la şcoala din Tulca a fost comandat după ce noua directoare, Denisa Huple-Moldovan, care a câştigat funcţia prin concurs, a sesizat mai multe nereguli. Aşa cum şi BIHOREANUL a scris la acea vreme, directoarea şi-a prezentat suspiciunile într-o şedinţă a Consiliului Local al comunei, arătând că cei peste 300 de elevi învaţă în condiţii vitrege, deşi din şcoală s-au scurs sume uriaşe de bani.

Huple-Moldovan a preluat conducerea unităţii în ianuarie 2022, după ce în ultimii 14 ani şefă a fost Laura Herdean, o profesoară de română susţinută de fosta conducere liberală a comunei. Pentru că n-a promovat concursul pentru direcţiune, Herdean a fost nevoită să se retragă la catedră, iar în urma sa a rămas o gaură în buget confirmată de auditorii Asociaţiei Comunelor din România.

"Management defectuos"

Raportul prezentat joia trecută în şedinţa Consiliului Local Tulca, consultat şi de BIHOREANUL, arată că între anii 2019 şi 2021, perioadă supusă controlului, peste 270.000 lei s-au evaporat din şcoală fără justificare sau pe cheltuieli inutile.

De pildă, şcoala a plătit 25.200 lei (câte 700 lei lunar) pentru servicii de telefonie mobilă, dar fără să aibă contracte încheiate, iar asta pe lângă alte două abonamente pe care le avea de ani buni, pentru care în perioada vizată a şi plătit 7.268 lei. Auditul arată că cei 25.200 lei s-au dus sistematic în buzunarele a trei angajate, pentru "decontarea telefoanelor mobile": 300 lei lunar pentru directoarea în funcţie şi câte 200 pentru contabilă şi secretară.

Şcoala a plătit sume considerabile, tot fără acte, pentru tot felul de deplasări: 10.940 lei în 2019, 16.700 lei în 2020 (primul an pandemic) şi 19.750 lei în 2021. În total, peste 47.000 lei "s-au achitat fără documente justificative", iar alţi 19.510 lei care se regăseau în bugetul şcolii tot la capitolul "deplasări" s-au plătit pe alte cheltuieli, fără ca mutarea fondurilor dintr-un "sertar" în altul să se facă legal. "Control intern managerial neimplementat, management defectuos", au concluzionat auditorii.

"Risipă de fonduri bugetare"

Şcoala din Tulca a avut şi achiziţii uriaşe de carburanţi, cu care ar putea concura o firmă de transport! În 2019, a plătit la benzinării 18.935 lei, în anul următor o sumă de trei ori mai mare, adică 65.954 lei, iar în 2021 alţi 43.998 lei. În total, aproape 129.000 lei, în contextul în care, în cei trei ani, microbuzul şcolii a consumat pentru transportul elevilor motorină în valoare de doar 27.834 lei! În ce rezervoare au ajuns carburanţi de peste 100.000 lei, auditorii n-au putut afla, deoarece în şcoală nu există facturi sau contracte.

Pentru ca jaful să fie complet, auditorii au mai depistat că în cei trei ani o sumă totală de 81.028 lei a fost scoasă cash din casieria şcolii, fără documente justificative. Asta, pe lângă alte cheltuieli care par umflate, precum reparaţii anuale la cazane de peste 3.000 lei ori reparaţii de uşi de... 21.000 lei. "Conducerea contabilităţii fără respectarea legislaţiei în vigoare, cât şi managementul defectuos au dus la o risipă de fonduri bugetare care ar fi putut fi utilizate în vederea dotării cu material didactic a şcolii şi a creşterii calităţii actului de învăţământ la nivelul comunei", au consemnat auditorii.

Pseudo-justificări

primarul PSD al comunei Tulca, Daniel AvrămuţRaportul a fost prezentat de primarul PSD al comunei, Daniel Avrămuţ (foto), în şedinţa de joia trecută a Consiliului Local, unde a fost prezentă şi fosta directoare, pentru a se apăra.

Despre banii pe care i-a luat lunar pentru telefonia mobilă, Herdean a spus că nici ea, nici colegele sale nu au avut telefoane de serviciu, aşa că erau îndreptăţite să-şi deconteze aceste cheltuieli. N-a explicat însă de ce, în cei 14 ani în care a condus şcoala, nu a cumpărat telefoane de serviciu!

Despre deplasările costisitoare, fosta directoare a afirmat că au fost reale şi necesare, fiind decontate deplasările profesorilor care nu locuiesc în Tulca şi diverse drumuri de Oradea pe care ea sau colegele din administraţia şcolii au trebuit să le facă. De ce n-a decontat banii cu acte, asta n-a mai spus...

Fotbal şi dans

În schimb, despre achiziţiile uriaşe de combustibil a susţinut, senină, că n-a făcut decât să plătească datoriile şcolii. "În noiembrie 2021 am primit o somaţie pentru facturi neachitate începând cu luna ianuarie 2017. Ştiam că va veni un nou director şi am vrut să las totul pe zero", a spus fosta directoare. N-a fost nici măcar curioasă de unde au apărut restanţele ori să verifice facturile care, după cum au constatat auditorii, nici măcar nu fuseseră introduse în contabilitate. "Sunt operaţiuni contabiliceşti, nu este de competenţa mea", a ridicat din umeri Herdean.

A completat-o însă primarul Avrămuţ, care a subliniat un detaliu interesant: toate facturile de combustibil fuseseră recepţionate şi semnate nu de vreun reprezentant al şcolii, ci... de fostul viceprimar Mihai Petran, acum consilier local PNL şi care, prezent în şedinţă, n-a putut oferi o explicaţie plauzibilă. A lămurit situaţia tot actualul edil, care a dezvăluit că, de fapt, şcolii i s-au băgat pe gât deplasările echipei de fotbal şi ale ansamblului folcloric al comunei...

Nu şi nu

Despre lipsa actelor justificative pentru cheltuielile de peste 80.000 lei, ex-directoarea a sugerat că succesoarea sa le-a făcut dispărute. "S-au evaporat, s-au rupt...", a pretins Herdean.

În replică, primarul i-a spus că ea este prima care ar trebui să explice dispariţia de documente, dat fiind că a fost surprinsă de camerele de supraveghere intrând de mai multe ori în arhiva şcolii, după ce nu mai era în funcţie, dar şi pentru că în şcoală au apărut acte parafate cu o ştampilă scoasă din uz de mulţi ani.

Chiar dacă taman înainte să înceapă controlul în şcoală a demisionat din funcţie, contabila Anca Lerinţ a fost chemată la rându-i în faţa auditorilor, dar, spun sursele BIHOREANULUI, femeia a susţinut doar că nu ştie nimic din toate neregulile depistate...

Reclamaţi mai sus

Cert e că raportul de audit a fost transmis Curţii de Conturi Bihor, care, cel mai probabil, va face propriile verificări şi apoi va stabili măsuri. "Dacă trebuie făcută o plângere penală pentru banii despre care spun că trebuiau folosiţi în şcoală, ca să nu spun că au fost furaţi, o să fac!", a promis Avrămuţ.

În replică, fosta directoare l-a acuzat pe primar că "hiperbolizează" situaţia şi că toate acuzaţiile care i se aduc sunt "cioace". "Nu mi-e ruşine de nimic. Tot ce am făcut a fost pentru beneficiarii direcţi, elevii. Mi-am iubit şcoala şi o iubesc, la fel am ţinut la oamenii mei, colegii. Şi în Iisus Hristos s-a dat cu pietre...", a spus Herdean, victimizându-se. Numai că, după cum arată auditul, în şcoala din Tulca ea n-a avut ca scop mântuirea, ci mai degrabă mânăria...


VICTIMIZĂRI
Supărată pe BIHOREANUL

Înainte de a se apăra în faţa Consiliului Local, fosta directoare a şcolii din Tulca s-a plâns că îşi ştie acuzaţiile doar din BIHOREANUL, în timp ce raportul de audit nu l-a văzut, şi că, de altfel, este o victimă a ziarului, care ar complota cu primarul Daniel Avrămuţ pentru discreditarea ei.

Ca să-şi susţină ipoteza, Laura Herdean le-a prezentat consilierilor şi un articol publicat tot de BIHOREANUL în noiembrie 2012, când un raport al Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar arăta că şcoala din Tulca este cea mai eficientă din Bihor, din perspectiva didactică, a încadrării cu cadre didactice şi a dotărilor. "Este un paradox. La 10 ani distanţă, este o şcoală risipită", a spus Herdean în faţa aleşilor locali, ca şi cum o evaluare de acum un deceniu îi demonstrează cinstea pe vecie...

Vezi mai jos raportul de evaluare privind Școala din Tulca!

Vezi mai jos ședința Consiliului Local Tulca:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON