URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Mai 2021, 15:59

Schimbări majore în procesul penal I: Hotărârea pronunțată trebuie să fie motivată

Schimbări majore în procesul penal I: Hotărârea pronunțată trebuie să fie motivată sursa foto: Getty Images
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În aceste zile, Parlamentul României dezbate în regim de maximă urgență o propunere legislativă vizând modificări importante ale codului de procedură penală. Originea acestor modificări se află într-o decizie din 7 aprilie a.c. a Curții Constituționale, nepublicată încă, decizie prin care au fost declarate neconstituționale mai multe prevederi din codul de procedură penală, judecătorii constituționali statuând, în esență, că „este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și în drept, la data pronunțării”.

Ca urmare a acestei decizii, la finalul lunii aprilie a fost depusă în Parlament o ințiativă legislativă, în regim de urgență, pentru transpunerea deciziei, această inițiativă având la bază un anteproiect elaborat la nivelul Ministerului Justiției ca rezultat al unui grup de lucru ce a implicat reprezentanți ai CSM, ai instanțelor, ai parchetelor și ai avocaților, și în cadrul căruia deciziile de adaptare a textelor legale s-au luat, de regulă, în unanimitate.

S-a optat pentru o procedură parlamentară rapidă și nu pentru o ordonanță de urgență pentru a nu exista nicio discuție cu privire la respectarea/nerespectarea referendumului care interzice adoptarea de ordonanțe de urgență în materia organizării judiciare, deși, din punctul meu de vedere, ordonanța era o necesitate evidentă, iar modificările nu vizează organizarea judiciară, pentru a fi în domeniul interdicției stabilite prin referendum. Se pare, însă, că fantomele celebrei Ordonanțe 13 încă ne urmăresc...

Inițiativa legislativă, adoptată deja de Senat și aflată în dezbateri avansate în Camera Deputaților, prevede un nou sistem de pronunțare a hotărârilor penale „clasice”, adică acele hotărâri prin care instanța penală se pronunță cu privire la vinovăția sau nevinovăția unei persoane.

În cazul acestor hotărâri, la încheierea procesului, instanța va stabili un termen de pronunțare de maximum 60 de zile. În acest interval, judecătorul/judecătorii vor delibera și vor motiva hotărârea. La momentul pronunțării, hotărârea va fi redactată și înmânată direct părții care vine la pronunțare. Dacă partea nu vine la pronunțare, hotărârea îi va fi comunicată acasă, iar dacă persoana respectivă va fi încarcerată în baza hotărârii respective, o va primi la penitenciar în maximum 10 zile de la data încarcerării.

Există prevăzute și excepții, atât de la termenul de 60 de zile cât și cu privire la hotărâri care nu trebuie motivate la momentul pronunțării, excepții pe care le voi detalia săptămâna viitoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON