URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iulie 2020, 16:13

Şantier la Universitatea din Oradea: 12 proiecte de investiţii în campus (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Campusul Universităţii din Oradea s-a umplut de muncitori. Profitând că e vacanţă, dar şi că pandemia a ţinut şi, probabil, va mai ţine studenţii şi profesorii departe de sălile de cursuri, conducerea instituţiei a urgentat mai multe lucrări de investiţii.

"Avem 12 şantiere în acest an pentru spaţii de învăţare şi de cazare", a declarat rectorul Constantin Bungău, joi, într-o conferinţă de presă.

Cele mai vaste lucrări se fac la corpurile E şi F din campus (fotografia principală), adică cele care găzduiesc facultăţile de Ştiinţe Economice şi de Teologie, respectiv Departamentul pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului Didactic. Clădirea cu trei etaje, care se întinde de-a lungul străzii Universităţii, dar şi pe latura spre Făgăraşului, este renovată din temelii. Muncitorii schimbă geamurile şi uşile, toate tencuielile interioare sunt refăcute şi, de asemenea, se montează un sistem de încălzire în tavan, care va asigura temperatura confortabilă pe timpul iernii, folosind apă geotermală.

În şantier este şi căminul de fete din campus, care va fi reabilitat energetic. "Acum doi ani am reabilitat căminul C1, cel de băieţi, C2 intră acum, cu un buget de aproximativ 750.000 de lei pentru anveloparea lui", a explicat Bungău.

De asemenea, o clădire preluată de Universitate de la Ministerul Apărării Naţionale, aflată lângă baza sportivă dedicată studenţilor, va fi transformată într-un sediu administrativ. În prezent, clădirea este în paragină.

"Profităm de faptul că nu avem studenţi în campus şi vom înlocui toate conducetele care alimentează căminele C1 şi C2. La clădirea centrului de geotermalism, vom instala nişte baterii de pompe de căldură, care vor amplifica puţin căldura pe care noi o aruncăm în Peţa, generată de apa geotermală reziduală", a mai zis rectorul.

Alte şantiere se vor deschide în curând la trei clădiri din campusul aflat vizavi de rectorat, fiind vorba de imobile preluate de Universitate tot de la Armată, iar lucrările continuă şi la "eterna Facultate de Muzică", după cum a spus Bungău. Universitatea a demarat construcţia unui sediu pentru artişti în vecinătatea cartierului Europa în anul 2009, trebuia să-l termine în 2011, dar nu este finalizat nici acum.

Un alt şantier este la FMF Oradea, unde se va amenaja un centru de formare continuă de abilităţi practice în sănătate. Acolo, studenţii de la Medicină vor putea să facă stagii de practică. Acest centru se va amenaja în cadrul facultăţii şi va cuprinde opt module (Anatomie, Chirurgie, ATI, Endoscopie, Medicină dentară, etc.), toate dotate cu aparatură de simulare modernă. Investiţia se face din bani europeni, 344.000 de euro fiind alocaţi renovării clădirii, iar 1,1 milioane euro pentru achiziţia echipamentelor.

Bungău nu a putut preciza valoarea totală a celor 12 şantiere din campus, dar a menţionat că majoritatea sunt finanţate din fonduri europene. "Ne dorim să îmbunătăţim condiţiile din campus, care este unul dintre cele mai frumoase din ţară", a mai spus rectorul UO.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Se mărește cantitativ ...
... și scade calitativ. UO menține echilibrul !?!
Postat 24 Iulie 2020, 06:56 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON