URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 FEBRUARIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
O veste proastă pentru liberalii bihoreni. După 13 ani de înfrângeri glorioase, Ioan Mang, liderul stângii din Bihor, e tras pe dreapta. Evident, domnia sa susţine că a făcut un pas lateral, nicidecum în spate, în speranţa că partidul o să-i mai îndulcească ieşirea la pensie cu un mandat de deputat, că oricum e printre puţinii aleşi care au terminat facultatea la zi şi la timp...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel ca în bancurile cu olteanul care, atunci când nu are ce face, se dezbracă și își păzește hainele, Compania Națională Poșta Română - firmă de stat care, spre deosebire de oltean, are însă multe de făcut ca să iasă din înapoiere - a intentat BIHOREANULUI un proces pentru o serie de articole publicate în primăvară.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Probele medicale ar putea fi trimise cu drona de la Spitalul Județean la laboratorul din Rogerius. Ce părere aveți despre inițiativă?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 16 ianuarie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre extrem de importantă, prin care, cel puțin pentru viitor, se repară unele nedreptăți evidente. În concret, Instanţa Supremă a stabilit că, în ipoteza unei privări de libertate în cursul unui proces penal finalizat prin soluţie definitivă de achitare, fără ca nelegalitatea măsurii privative de libertate să fi fost stabilită, soluţia de achitare este suficientă prin ea însăşi pentru acordarea de despăgubiri persoanei private de libertate şi, ulterior, achitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Gripa este o boală respiratorie acută determinată de infecţia cu virusuri gripale. Boala afectează căile respiratorii superioare şi/sau inferioare şi este frecvent însoţită de febră, cefalee, dureri musculare şi astenie.
11 Decembrie 2022, 14:41

Salariul minim creşte de la 1 ianuarie. Ce alte măsuri se vor aplica în 2023

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul a aprobat, în cea mai recentă ședință, de joi, mai multe măsuri fiscale şi sociale. Între altele, de la 1 ianuarie salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi majorat, la fel şi pensiile.

Cresc salariul minim și pensiile

Potrivit unui comunicat al Executivului, din 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi majorat la 3.000 lei lunar, faţă de 2.550 lei, cât este în prezent.

"Această modificare a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă o creştere de 17,6 %, ceea ce în valoare absolută înseamnă 450 de lei, iar în valoare netă salariul este de 1.863 lei, majorarea fiind de 339 lei, iar creşterea pe net de 22,2 %. Tariful orar va fi de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună", explică comunicatul, arătând ce dă majorare vor beneficia 2.181.134 de salariaţi.

Tot joi, Guvernul a aprobat, ca parte din legislaţia bugetară pe anul viitor, prin Ordonanţă de urgenţă, şi unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Între altele, indemnizaţia de hrană rămâne la nivelul lunii decembrie 2022, sporurile din sistemul bugetar rămân în cuantumul acordat pentru luna decembrie 2022, iar orele suplimentare în sistem vor fi compensate cu zile libere. Totuşi, bugetarii vor primi salarii majorate cu 10%.

"Tot de la 1 ianuarie 2023, salariul minim în sectorul construcţii se majorează de la 3.000 de lei la 4.000 de lei", mai arată Executivul.

În ce priveşte măsurile sociale, cresc şi pensiile. "De la 1 ianuarie 2023, valoarea punctului de pensie se majorează de la 1.586 la 1.785 lei, adică cu 12,5%", arată comunicatul.

Pensionarii cu venituri sub sau egale cu 3.000 de lei vor primi ajutoare financiare.

"Pensiile militare de stat se indexează cu un procent cuprins între 12,5% - 1%, în funcţie de data stabilirii dreptului la pensie, pentru acoperirea ratei medii anuale a inflaţiei. 

Cea de-a 13-a indemnizaţie se acordă, începând cu luna ianuarie 2023, persoanelor cu dizabilităţi care beneficiază în mod excepţional de o indemnizaţie compensatorie", mai arată informarea.

Tichete sociale, până în 2024

Tot joi, Guvernul a prelungit până la data de 31 decembrie 2023 măsura de acordare a tichetelor sociale de 250 lei, din 2 în 2 luni, pentru anumite categorii de persoane şi familii vulnerabile, pentru alimente şi mese calde.

De asemenea, criteriile de încadrare în categoriile de beneficiari ai tichetelor sociale au fost actualizate cu procentul de majorare a pensiilor de 12,5% şi, în mod similar, prin majorarea pragului de venit cu 12,5%.

"Astfel, vor beneficia de acest sprijin pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranşele aferente anului 2022, respectiv, venituri mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranşele din anul 2023. Aceleaşi praguri de venituri până la care se acordă tichetele sociale - de 1.500 lei pentru tranşele din 2022, respectiv 1.700 lei pentru tranşele din 2023 - au fost stabilite şi în cazul persoanelor – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu", arată comunocatul.

În categoria beneficiarilor sunt incluse și familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere şi familiile monoparentale ale căror venituri lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranşele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranşele din anul 2023.

De asemenea, dintre beneficiari fac parte şi familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutor social în condiţiile Legii nr. 416/2021 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare.

Carduri de energie pentru persoane vulnerabile

Tot joi, Guvenrul a adoptat şi o OUG privind unele măsuri pentru acordarea sprijinului necesar populaţiei vulnerabile pentru compensarea preţului la energie, cu finanţare din fonduri externe nerambursabile.

"Actul normativ prevede acordarea unui sprijin temporar în anul 2023 categoriilor de persoane vulnerabile, pentru a compensa preţul la energie, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire. Vor beneficia de acest sprijin persoanele ale căror venituri lunare realizate sunt de până la 2.000 lei", arată Executivul.

Astfel, pentru un total al cheltuielilor lunare în valoare de 746,42 lei/lună, aferente consumurilor energetice pentru o locuinţă, se va acorda un sprijin populaţiei în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31decembrie 2023 şi este acordat pe loc de consum/gospodărie, în două tranşe egale, de câte 700 lei, care vor fi acordate în luna februarie 2023 pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 30 iunie 2023, respectiv în luna septembrie 2023 pentru perioada 1 iulie 2023 – 31decembrie 2023.

"Sprijinul va fi acordat sub forma unui card de energie, tipărit si distribuit de către Compania Naţională "Poşta Română" S.A".

Cardul de energie oferă dreptul beneficiarului să efectueze plăţi prin serviciul de mandat poştal asigurate de CN Poşta Română SA, pentru decontarea datoriilor curente şi/sau restante pe care acesta le are către furnizorii de energie", mai arată Guvernul.

Vezi ce alte hotărâri a luat în documentul de mai jos, sau pe site-ul gov.ro!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4632 RON
  • 1 EUR = 4.9024 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON