URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2011, 16:38

S-a decis: Zilierii vor plăti impozit de 16% pe venit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputaţii au adoptat, marţi, cu 158 voturi "pentru", 128 "împotrivă" şi două abţineri, propunerea legislativă privind zilierii, stabilind că cei care muncesc cu ziua trebuie să plătească un impozit pe venit de 16%.

Reprezentantul Guvernului a precizat că persoana angajată ca zilier poate lucra 90 de zile într-un an, după care poate fi angajat pe perioadă determinată şi poate fi asigurat. El a menţionat că zilierii vor primi echipament de protecţie.

Proiectul privind zilierii reglementează modul în care aceste persoane pot executa activităţi cu caracter ocazional, stabilind că durata activităţii ocazionale care poate fi exercitată este de minimum o zi, corespunzător cu 8 ore de muncă.

Durata zilnică de executare a activităţii unui zilier nu poate depăşi 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucrătorii minori, care au capacitate de muncă. Chiar dacă părţile convin un număr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puţin 8 ore de muncă, se precizează în proiect.

Proiectul mai prevede că nicio persoană nu poate fi angajată zilier dacă nu a împlinit 16 ani şi că angajatorul are obligaţia să plătească zilierului, la sfârşitul fiecărei zile de lucru, remuneraţia convenită şi să asigure, pe propria cheltuială, echipamente de lucru şi de protecţie care se impun datorită naturii şi specificului activităţii desfăşurate de zilier.

Plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestată de zilieri este în sarcina zilierului. Cuantumul impozitului este de 16%, calculat la remuneraţia brută, se mai arată în proiect.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect.

Deputaţii au decis în şedinţa de marţi şi amânarea cu o săptămână a discutării proiectului privind ucenicia.

Deputaţii din Comisia pentru muncă au avizat, miercuri, în prezenţa ministrului Muncii, Ioan Botiş, proiectul legii zilierilor, reprezentanţii PSD votând "împotrivă", pe motiv că acesta "este o aberaţie legislativă", care "va dezvolta munca la negru".

Pe de altă parte, PSD şi PNL s-au opus adoptării acestui proiect, arătând că generează efecte negative necontrolabile pe piaţa muncii. Deputatul PSD Ioan Cindrea de pildă a criticat lipsa asigurărilor pentru zilieri şi inexistenţa echipamentului de protecţie pentru aceştia, în timp ce viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu a susţinut că proiectul de lege conţine multe incoerenţe care trebuie clarificate. "Este nevoie de apărarea drepturilor celor care muncesc. Dacă le luăm numai impozit pe venit, nu-i apăram în niciun fel", a spus Nicolăescu.

De cealaltă parte, PDL Claudia Boghicevici a susţinut că iniţiativa asigură protecţie zilierilor, arătând că activitatea acestora poate fi de 90 de zile pe an, iar aceste persoane care primesc o remuneraţie cuprinsă între 2 şi 10 lei pe oră pot beneficia opţional şi de asigurări de sănătate, iar la rândul său deputatul UDMR Kerekes Karoly a arătat că activitatea de zilier trebuie reglementată în condiţiile în care a scăpat de sub control. "Cu 2 lei pe oră, salariul este de 350 de lei pe lună. (...) Îi condamnăm la mizerie pe oamenii ăştia. Angajatorul va merge pe această limită de jos", a afirmat deputatul PSD Matei Brătianu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON