URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Septembrie 2023, 20:11

Rețele de gaz de 133 de kilometri în Aleșd, Aștileu, Tileagd și Țețchea. S-au semnat contractele (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarii din Aleșd, Aștileu, Tileagd și Țețchea au semnat marți, la sediul Consiliului Județean Bihor, contractele pentru proiectarea și execuția rețelelor de gaz pe teritoriul localităților pe care le reprezintă, valoarea totală a investiției ridicându-se la 88 de milioane de lei, fără TVA.

133 de kilometri

Edilii Ioan Todoca, Ionuț Vasile Lazăr, Adrian Codrean și Aurel Florin Cazan au semnat contractele cu reprezentantul companiei care va realiza lucrările, Karl Leidenfrost, de la Habau SRL.

„Lungimea totală a rețelelor de gaz în cele patru unități administrativ-teritoriale va fi de 133,7 kilometri (orașul Aleșd: 33 km – 1.321 beneficiari; comuna Aștileu: 37,8 km – 809 beneficiari, comuna Tileagd: 36,8 km - 1.472 beneficiari, comuna Țețchea: 26,2 km – 847 beneficiari)”, se arată într-un comunicat trimis marți de Consiliul Județean Bihor.

Valoarea contractului pentru introducerea rețelelor de gaz în Aleșd, Aștileu, Tileagd și Țețchea este de 88.079.123 lei fără TVA, iar durata de realizare a investiției este de 24 de luni. Dintre acestea, 4 luni sunt rezervate pentru proiectarea lucrărilor, iar 20 pentru execuție. 

Banii necesari vor fi asigurați prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. 

Rețele noi 

Pe de altă parte, CJ Bihor transmite că tot marți a avut loc o ședință de lucru privind stabilirea următoarelor etape în ceea ce privește introducerea gazului în județ, la care a participat președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.

„În total, 19 primării din județul Bihor și-au exprimat interesul de a investi în introducerea sau extinderea rețelelor de gaze naturale, cu finanțare din fonduri europene guvernamentale, din bugetele locale și din fonduri private asigurate de firmele concesionare. Acestea se află în diferite faze de implementare”, se precizează în comunicatul CJ Bihor. 

Pe fonduri europene vor rețele de gaz următoarele UAT-uri: Nojorid, Oșorhei, Paleu, Rieni, Buntești, Pietroasa, Drăgăneşti şi Lazuri de Beiuș. Cu ajutorul fondurilor guvernamentale vor să extindă rețelele Sânmartin, Aleșd, Aștileu, Țețchea, Tileagd, Ciumeghiu și Cociuba Mare, iar cu fonduri private Ștei, Lunca, Sânnicolau Român și Cefa.

În august 2021, Consiliul Județean Bihor a anunțat că va aloca în fiecare an un million de euro pentru extinderea rețelei de gaze naturale, ceea ce ar permite susținerea a 5 sau 6 primării. Au fost deja încheiate acorduri de parteneriat cu orașul Ștei și comunele Sânnicolau Român, Lunca, Mădăras și Tinca. Sprijinul Consiliului Județean Bihor constă și în consiliere juridică și financiară, în obținerea avizelor necesare, întocmirea documentațiilor, dar și implicare în implementarea proiectului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Alesd o bataie de joc
Bine ca face Bolojan, ca primaria aia nu ar face nimic daca nu le-ar pune el pe masa totul. Chiar si asa, se multumesc cu cea mai mica retea, 33km/1300 beneficiari, mai mica decat la Tileagd(+100 beneficiari/5km), cel mai mic parc industrial, cea mai ieftina centura printre case.. Sanmartinul si Beiusul si Salonta dau lectii in administratie liberarilor alesdeni
Postat 06 Septembrie 2023, 09:28 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON