URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Septembrie 2023, 10:31

Reluarea cursurilor a aglomerat traficul auto din Oradea. Şi totuşi se circulă! (FOTO/VIDEO)

Prima zi efectivă de cursuri, adică cea de marți, a provocat aglomerarea traficului auto din Oradea, un oraș plin de șantiere.

"Aici se circulă bine..."

Dacă, puţin după ora 7, traficul auto în Oradea pe străzi precum Ştefan cel Mare, General Magheru ori Piaţa 1 Decembrie era aerisit, odată au apropierea intrării elevilor la ore, circulaţia s-a aglomerat.

Numărul de maşini de pe şoselele din centrul oraşului a crescut brusc în jurul orei 7:30, simultan cu numărul de ocupanţi ai tramvaielor sau de elevi care se îndreptau, pe jos, către şcoală.

În mod surprinzător, prin zona pasajelor din Piaţa Emanuil Gojdu, s-a circulat, însă, la fel ca luni dimineaţă, fără probleme.

Relativ fluent, traficul auto le-a permis pietonilor, în lipsa unor treceri dedicate, să se aventureze printre maşini, fără să alerge, pentru a ajunge, prin şantier, de pe o parte pe alta a Pieţei Gojdu.

"Aici se circulă bine, dar mergeţi mai sus pe Averescu, să vedeţi că maşinile sunt bară la bară!", a spus un şofer revoltat. Pe bună dreptate...

Pietonul "bate" maşina

Cu 15 minute înaintea orei 8, pe Bulevardul Mareşal Averescu autoturismele înaintau greu. Un pieton care ar fi coborât pe trotuar de-a lungul Crişului Repede către zona centrală ar fi depăşit, pe jos şi fără să se grăbească, maşinile prinse în rând.

Şirul de autovehicule se întindea de la Podul Dacia până departe, în zona benzinăriei Lukoil. "Se circulă foarte greu", s-a plâns o şoferiţă.

Aglomeraţia începea încă din sensul giratoriu de la intersecţia cu Podul Constantin Prezan.

"În jurul orei 7:45, era coadă de maşini inclusiv pe Aleea Ştrandului. Bine măcar că a fost un poliţist rutier să dirijeze traficul", a explicat un şofer.

Metoda "fermoarul"...

Chiar şi aşa, Calea Mareşal Averescu era plină de maşini. Traficul se gâtuia, prima dată, la intersecţia cu strada Râului, unde un şir lung de autoturisme coborâte din Calea Clujului aşteptau să vireze din nou către zona centrală ori Bulevardul Magheru.

Apoi, circulația se îngreuna din nou chiar înainte de Piaţa Emanuil Gojdu, unde traficul se împărţea pe o bandă spre sediul Poliţiei Rutiere şi una spre centrul Oradiei.

Șoferi înțelegători, cei prinși la intersecţia cu strada Râului aplicau metoda "fermoar", lăsând, alternativ câte o maşină să intre în trafic.

Merită menționat, însă, că abia a doua sau a treia maşină avea un ocupant şi un copil de şcoală. În majoritatea cazurilor, autovehiculele erau ocupate doar de şoferi. Semn că orădenii nu cred încă în alternativa transportului public...

Să evite „zonele de conflict”

Municipalitatea orădeană mai are de căutat soluţii de fluidizare a traficului.

"Majoritatea arterelor de afluire către zona centrală sunt aglomerate la orele de vârf. Apar blocaje pe drumul expres, pe Louis Paster, pe Calea Bihorului ori pe Clujului, şi mai ales în zonele în care încă se lucrează, cum ar fi sensul giratoriu de la intersecţia străzii Horea cu Evreilor Deportaţi", a declarat pentru BIHOREANUL, directorului Camerei Taximetriştilor Bihor, Iosif Rad.

Totuşi, în primele zile de şcoală, traficul auto prin Oradea s-a desfăşurat mai bine decât se aşteptau inclusiv şoferii.

"Adevărul este că reluarea circulaţiei tramvaielor a făcut ca numărul de maşini să nu explodeze, brusc, aşa cum ne aşteptam, iar circulaţia bară la bară, de pe peste vară, a făcut ca şoferii să circule mai atenţi şi să se înveţe să evite, acolo unde pot, zonele de conflict din trafic", a spus Rad.

Participanţii la trafic mai pot căuta variante pentru a evita cozile. Pentru cei matinali, o idee ar fi să pornească de acasă cu un sfert de oră mai devreme.

Spre exemplu, marți, în jurul orei 7:15 şoselele nu erau încă aglomerate.

Amintim că luni s-a deschis traficul pe o nouă bretea prin Piața Gojdu, unde municipalitatea amenajează un sistem de cinci pasaje subterane.

De asemenea, a fost reluată circulația tramvaielor prin Centrul Civic, astfel că acum sunt puse în funcțiune liniile 2, 3 și 4.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Christa
Bine punctat. Totuși acești părinți care-și duc odraslele cu mașina la școală, sunt din generația noastră care au mers pe jos la școală, și acum sunt snobi. Acesti părinți bineînțeles că-și duc odraslele cu mașina la muncă, și trebuie sa încerce ei iubitele sau iubiții
Postat 12 Septembrie 2023, 16:05 de Sandu2100
copii de azi
Cand mergeam eu la scoala, erau mai multi copii, toate scolile erau pline, si nu se intarzia la scoala si nici nu exista tema ...aglomeratie si vai incepe scoala. Nu inteleg...incepe scoala si asta e....la studiu. Nu e spectacol e doar un job pentru copii, pentru viitorul lor. Cu mersul la scoala...am mers pe jos, iar colegii veneau din cartiere indepartate cu tramvaiul. Acum fiecare loaza e lasata la usa cu masina.....daca se poate cat de mare sa fie masina. GRAV! Ce urmeaza...sa-i duca parintii si la locul de munca tot cu masina si sa le faca sandwich-ul? maaaaaa
Postat 12 Septembrie 2023, 14:36 de Christa
danzigk
Foarte bine punctat, dar ce facem cu parintii care locuiesc pe Lacu Roșu sau Ștefan cel Mare si isi duc copii cu mașina la Scoala genarala nr. 11 ?? Aici trebuie lucrat la mentalitatea lor
Postat 12 Septembrie 2023, 13:38 de Sandu2100
acum e ok
stai sa vina ploaia, atunci sa vezi trafic :( cea mai buna soluție de aerisire a orașului este transportul special pentru copii, contra-cost bineînțeles, dar numai pentru ei.
Postat 12 Septembrie 2023, 13:23 de danzigk
KP aka mama Omida
Esti propagandista ca de obicei, ieri de ce nu ai comentat???? ordinară ce ești.
Postat 12 Septembrie 2023, 12:08 de Sandu2100
Logica "primului pupincurist" al edililor liberali este imbatabilă.
Nici la jumătate de capacitate, dar e plin ... de dă pe afară.
Postat 12 Septembrie 2023, 11:49 de KP
Și totuși ...
... nu se stă. Doar bară la bară și noi "pas cu pas" după vorba "primului liberal al țării".
Postat 12 Septembrie 2023, 11:45 de KP
Foarte bun articolul
Se vede ca tramvaile sunt mai pline, dar probabil nici jumătate din capacitate. Când eram eu in liceu tramvaile erau atât de pline incat mergeau cu usile deschise motiv pt care mergeam pe jos 25-30 de minute, adevărat ca numarul mașinilor era de ordinul miilor atunci. Totuși media locală ar trebui sa promoveze mai intens transportul în comun, și mersul pe jos 1 ora pe zi nu e mult dar e benefic
Postat 12 Septembrie 2023, 11:17 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON