URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Septembrie 2023, 14:22

Primăria anunță: Cum se va circula în centrul Oradiei începând din 11 septembrie (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii primesc vestea așteptată de mult timp: circulația tramvaielor prin centrul municipiului va fi reluată luni, 11 septembrie.

OTL a anunțat, duminică, traseele tramvaielor, dar și faptul că în această primă zi de reluare a traficului prin centru vor rămâne valabile și autobuzele T3 și T7.

Totodată, Primăria Oradea a anunțat regulile rutiere pentru șoferii care vor străbate zona centrală.

Care sunt liniile de tramvai

Potrivit unui comunicat de presă transmis de OTL, tramvaiele vor circula dinspre Nufărul pe cinci linii: tramvaiele 3 merg până la Olosig, cele de pe linia 4 până la podul CFR din Rogerius, iar cele de pe linia 2 spre Ioșia.

Spre Gara centrală vor circula, așadar, 3R și 4R, iar spre Piața Unirii 3N, în timp ce 4N va merge pe la Universitate.

Traseele detaliate sunt următoarele:

- 3N (Nufărul – Casa de Cultură – P-ța Unirii – P-ța Decebal – Olosig – Gară Centrală – Casa de Cultură – Nufărul);

- 3R (Nufărul  - Casa de Cultură – Gară Centrală – Olosig – P-ța Decebal – P-ța Unirii – Casa de Cultură – Nufărul);

- 4N (Nufărul – Universitate – Poliția Municipiului – P-ța Decebal – Pod C.F.R)

- 4R (Nufărul – Casa de Cultură  - Gară – Pod C.F.R)

- 2 (Nufărul – Universitate – Ioșia – Universitate – Nufărul)/

Dinspre și spre podul CFR din Rogerius, vor fi alte cinci linii: tramvaiele 1N (Pod C.F.R – Olosig – Gara Centrală – Em. Gojdu – P- ța Unirii  - P-ța Decebal – Olosig – Pod C.F.R.), tramvaiele 1R (Pod C.F.R – Olosig – P-ța Decebal – P-ța Unirii – Em. Gojdu  - Gara Centrală – Olosig – Pod C.F.R.), 4N și 4R, respectiv tramvaiele 8 (Pod C.F.R – Olosig - P-ța Decebal  -  Poliția Municipiului – Ioșia – Poliția Municipiului – P-ța Decebal – Olosig – Pod C.F.R.).

„Luni, 11 septembrie 2023, vor circula și liniile de autobuz T3 și T7, pe traseele obișnuite și conform graficelor de zile lucrătoare cu școală”, a mai transmis OTL.

Noi rute pentru șoferi

Tot duminică, Primăria Oradea a anunțat modificările care au survenit în circulația rutieră, ca urmare a reluării circulației tramvaielor.

Mai precis, s-a desființat sensul giratoriu provizoriu de la capătul podului Dacia, dar și cel de lângă fostul magazin „Făt Frumos”, urmând ca tramvaiul să aibă prioritate în toate intersecțiile cu căile rutiere. Așadar, șoferii care vin dinspre străzile Traian Moșoiu și Mihai Viteazul vor întâlni indicatorul „Stop”.

„De asemenea, mașinile pot circula prin Centrul Civic peste plăcile de beton ale pasajelor aflate în curs de amenajare, făcându-și apariția noi benzi de circulație”, a transmis Primăria. O asemenea bandă duce dinspre strada Independenței spre Calea Clujului, prin fața Poliției Rutiere, iar alta dinspre Calea Averescu spre Strada Independenței. Atenție, șoferi: la intersecția cu tramvaiele, acestea au prioritate.

Pe strada Spiru Haret se revine la sensul unic dinspre Independenței spre Aleea Gojdu, cum era și înainte de șantier.

Șoferii care vor vrea să circule dinspre strada Independenței sau Piața 1 Decembrie spre Magheru, vor trebui să facă un ocol pe direcția Calea Clujului - strada Râului - Calea Mareșal Averescu - Pod Dacia. În schimb, când vin dinspre Bulevardul Magheru vor avea o bifurcație atât către strada Independenței, cât și spre Calea Clujului.

De pe podul Dacia se va putea vira și la dreapta, spre Aleea Gojdu.

Când vin dinspre Calea Mareșal Averescu, șoferii vor avea două opțiuni: dreapta, pe podul Dacia, sau înainte, pe drumul nou aflat deasupra pasajelor care îi duce fie spre strada Independenței, fie spre Calea Clujului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
KP aka mama Omida
Orădenii nu se supăra, și inteleg ca aceste lucrări se fac pt viitor. Apropos, cum ai data o tură asa rapid in tot orașul ???? Tot cu Propaganda ??
Postat 11 Septembrie 2023, 10:58 de Sandu2100
Pur si simplu nici vatmanii nu stiu spre unde trebuie sa mearga cu linia ce a primit sa mearga...
Vazand circulatia tramvaielor pe HereItIs app (fiindca pe pagina OTLului nu e afisata ok), nici vatmanii nu stiu spre ce directie trebuie sa mearga cu un anumit linie. Vezi 4R si 4N ca una merge spre Cantemir, celalalt spre Universitate. Atla e ca au introdus teoretic 8 linii cu circa 33-35 tramvaie, din care totdeauna sta la cap linie 5 tramvaie. Deci au bagat pe fiecare linie tramvaiele la un interval de circa 15min, chiar astepti mai mult dupa un tramvai cum a fost cu autobusul. Dupa harta OTL-ului, se afiseaza pe fiecare linie 2 tramvaie pe liniile 1R, 1N, 3R, 3N, 4N, una singura pe 4R, 8 si 0 tramvaie pe linia 2. Deci haos total...
Postat 11 Septembrie 2023, 09:14 de cititor_
Hai, orădeni ... bucurați-vă de profesionalismul edililor.
Este ora 08:37 ... și este un haos desăvârșit în tot orașul.
Postat 11 Septembrie 2023, 08:36 de KP
Din pacate OTL-ul n-a reusit sa dea un comunicat ok cu liniile...
Ce logica are ca 4R merge spre Cantemir si 4N spre Universitate? Deci la Universitate numai spre Nufarul o sa circula tramvaie, spre Auchan nu? Cum si linia 2 o sa circula numai in orele de varf, asa se intelege. Plus cand n-a circulat in weekend tramvaiele numai pe linia asta 2, au vazut ca aproape n-a circulat nimeni cu ele, linia 2 ar fi fost mai bine readus la starea veche Nufarul - Centru - Iosia, ca sa duca copii la scoala, acuma cum se intelege din Iosia nu o mearga nici un tramvai spre centru direct, 4R care ar trebui sa faca asta nu merge spre Universitate ci spre Cantemir... Si daca vrei sa intelegi liniile, degeaba te duci la pagina OTL-ului ca pur si simplu exista numai linia 4 si acuma, nici vorba de 4R sau 4N... https://otlra.ro/index.php/ro/retea-transport/linii/linii-tramvaie
Postat 11 Septembrie 2023, 07:38 de cititor_
cosmin5z
Cosmine, ia tramvaiul... e mai simplu
Postat 10 Septembrie 2023, 17:50 de TanarSiNelinistit
Cum se va circula...
Trebuie sa fac un Master sa stiu cum sa circul......
Postat 10 Septembrie 2023, 15:44 de cosmin5z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON