URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Decembrie 2020, 15:22

Reguli cu „dedicaţie”: Primăria nu-i mai poate obliga pe orădenii de la bloc să întreţină spaţiile verzi, dar regula e valabilă, încă, pentru cei de la case

Reguli cu „dedicaţie”: Primăria nu-i mai poate obliga pe orădenii de la bloc să întreţină spaţiile verzi, dar regula e valabilă, încă, pentru cei de la case GRĂDINARI VOLUNTARI. Înainte de apariţia regulamentului care obliga asociaţiile de proprietari să întreţină spaţiile verzi din jurul blocurilor, unii orădeni au amenajat adevărate grădini. Judecătorii au stabilit, însă, că asociaţiile nu pot fi obligate să facă asemenea lucrări
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi a încercat să scape de corvoadă, Primăria trebuie să ia în grijă zonele verzi din cartiere. Având pe masă Regulamentul privind administrarea şi întreţinerea spaţiilor verzi din oraş, Curtea de Apel Oradea a decis să anuleze articolele care obligă asociaţiile de proprietari să îngrijească scuarurile dintre blocuri.

Totuşi, au rămas în vigoare aceleaşi sarcini pentru orădenii care stau la case. O inechitate pe care Primăria e chemată acum să o repare.

Grădinari cu de-a sila

Aprobat prin Hotărârea 873/2018 a Consiliului Local, regulamentul privind îngrijirea spaţiilor verzi din jurul blocurilor şi din faţa caselor instituia măsuri severe. Documentul stabilea că toate asociaţiile de proprietari trebuie să semneze un protocol cu Primăria prin care îşi asumă o mulţime de obligaţii, precum cosirea regulată a ierbii, plantarea de pomi şi de flori ori tunderea lunară a gardului viu la înălţimea de 1 metru.

Regulamentul impunea, de asemenea, ca orădenii care stau la case să îngrijească terenul cuprins între proprietatea lor şi carosabil, la fel, cosind gazonul, plivind buruienile şi toaletând copacii.

Mai mult, hotărârea prevedea şi un calendar strict al lucrărilor şi, desigur, amenzi, cuprinse între 1.000 - 2.500 lei.

Tribunalul, pe dos

Contestat de unii orădeni încă de la început, regulamentul a fost atacat în instanţă, motiv pentru care a fost suspendat şi n-a apucat să fie aplicat. Pe de-o parte, Prefectura condusă atunci de Ioan Mihaiu (numit de PSD) a cerut anularea Regulamentului, arătând că OG 21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale prevede explicit că obiectivele de bună gospodărire, întreţinere, curăţenie şi înfrumuseţare pot fi transferate în sarcina locuitorilor doar în urma unui referendum local, ceea ce Primăria n-a organizat.

Ioan Horvath, administrator Asociaţia ŞelimbăruluiPe de altă parte, Asociaţia de Proprietari Şelimbărului nr. 1, condusă de Ioan Horvath (foto), un cunoscut contestator al mai multor măsuri impuse de fostul primar Ilie Bolojan, a solicitat judecătorilor anularea obligaţiilor pentru asociaţiile de proprietari, printre altele invocând că acestea nu pot fi obligate să presteze lucrări pe domeniul public.

Cele două dosare au fost conexate, iar în luna februarie a acestui an Tribunalul Bihor a dat dreptate Primăriei. Prefectura, la cârma căreia a ajuns între timp liberalul Dumitru Ţiplea, n-a mai atacat sentinţa, dar Asociaţia Şelimbărului 1 a făcut recurs, iar pe 18 decembrie Curtea de Apel Oradea i-a dat câştig de cauză, răsturnând decizia Tribunalului.

"Gust amar"

Încă nemotivată, hotărârea definitivă arată că Primăria trebuie să anuleze prevederea conform căreia spaţiile verzi din cvartalele de blocuri "se preiau de către asociaţiile de proprietari din municipiul Oradea, în vederea întreţinerii", precum şi lista lucrărilor de făcut şi protocolul însuşi. În mod firesc, judecătorii au anulat şi amenzile pentru nerespectarea acestor prevederi.

"Am obţinut normalitatea. Îmi pare rău că a trebuit să ajungem la un proces ca să oprim un abuz. Am un gust amar, pentru că în ţara asta trebuie să te judeci pentru normalitate", spune acum Ioan Horvath.

În opinia sa, orădenii de la blocuri vor îngriji în continuare spaţiile verzi. "Sunt orădean de trei generaţii, am crescut şi voi muri la bloc. Întotdeauna oamenii au făcut curat, cât au putut. Problema e că a venit "buricul pământului", "soarele de la Birtin", şi a stabilit norme şi amenzi", afirmă preşedintele, convins că regulamentul era un pretext pentru amendarea orădenilor.

"Biciul" pe cei de la case

Rămâne de văzut ce decizie va lua Primăria mai departe, căci, după eliminarea articolelor anulate de judecători, Regulamentul devine injust faţă de orădenii care stau la case. Cum în recurs a acţionat doar Asociaţia de Proprietari Şelimbărului 1, care, firesc, a contestat obligaţiile faţă de asociaţiile de la blocuri, prevederile referitoare la această a doua categorie de orădeni au rămas neatinse.

Potrivit articolului 43 din Regulament, persoanele fizice care deţin terenuri sau clădiri au obligaţia să îngrijească spaţiile verzi adiacente până la carosabil. În caz contrar, le poate face Primăria, dar costurile le transferă proprietarilor sub forma unei taxe locale speciale. Altfel spus, orădenii de la case vor fi puşi la plată pentru întreţinerea domeniului public, în timp ce locuitorii de la blocuri nu mai au nicio grijă. "E discriminatoriu", spune Horvath, convins că HCL 873/2018 ar trebui anulată cu totul.

Primarul Florin Birta nu s-a pronunţat deocamdată cu privire la soarta Regulamentului. "Mă voi consulta cu colegii, să vedem ce este de făcut", spune edilul. Prin urmare, e de văzut ce soluţii vor găsi juriştii municipalităţii, puşi într-o situaţie fără precedent, în care orădenii sunt împărţiţi după cum locuiesc, la bloc sau la case.


VOCEA STRĂZII:

Ce ar trebui să facă acum Primăria, în privinţa regulamentului de spaţii verzi, care conţine obligaţii doar pentru orădenii de la case?

Primăria să-şi recunoască greşeala şi să anuleze hotărârea. Trebuie să şi dai ceva, nu doar să ceri în continuu de la cetăţenii oraşului.

Anonim

Orădenii ar trebui să aibă voie să toaleteze copacii. Creşte copacul până la etajul 4, şi tot nu vine avizul de la Primărie.

JJ Gretasch

Primăria nu trebuie să oblige, ci să înţeleagă că există pentru oameni, nu oamenii pentru ea. Jupuie cetăţenii şi dă lecţii necerute.

Anonim

Problema este că nu ai drept de proprietate pe terenul din faţa casei. Tu amenajezi un spaţiu verde şi vine Primăria să facă parcare.

Narcisa

Primăria ar putea să şi ajute. De exemplu, să ne dea flori la preţuri mai mici sau alte beneficii, să se simtă colaborarea cetăţean - Primărie.

Anonim

Anularea regulilor pentru asociaţii este o imbecilitate. Bine că pentru parcare locatarii se bat, dar pentru cine curăţă buruieni - nu.

Viorel

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
La Multi ani,nene Horvath!
Io,unul,nu-s un opozant/contestatar 100% al "soarelui de la Birtin" aka "buricul pământului",dar ,pentru astfel de constringeri,si multe altele,as putea deveni.Vazind rezultatele alegerilor recente,am consimtit ca am o problema,de atitudine,de intelegere,poate chiar medicala.Profetul a lasat in urma un oras pus la punct,al carui primar e derutat:"Mă voi consulta cu colegii, să vedem ce este de făcut" "e de văzut ce soluţii vor găsi juriştii municipalităţii".In timp ce justitia a deliberat citiva ani si a redat "normalitatea" oradenilor de la bloc, Presedintele a si implementat un nou regulament pentru cetatenii judetuluii: proprietarii terenurilor de pe marginea tuturor şoselelor asfaltate să fie supraimpozitaţi cu 500%.Ei,asta s-ar putea s-o priceapa si domnul birta...
Postat 31 Decembrie 2020, 19:35 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON