URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2019, 14:19

Reciclăm împreună! RER Vest îndeamnă orădenii să respecte regulile colectării selective a deşeurilor

Reciclăm împreună! RER Vest îndeamnă orădenii să respecte regulile colectării selective a deşeurilor DEPUNEŢI AICI! Aruncate în sacii galbeni, sticlele se pot sparge şi îi pot răni pe angajaţii RER Vest. Din acest motiv, cea mai potrivită soluţie este depunerea lor în igluurile de culoare verde
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reciclarea deşeurilor rămâne regulă pentru orădeni. Operatorul licenţiat de salubritate sfătuieşte toţi locuitorii oraşului să colecteze selectiv deşeurile, ţinând cont că nu este doar o obligaţie prevăzută de lege, ci şi o soluţie pentru gestionarea ecologică a acestora. RER le aminteşte orădenilor cum să procedeze...

Saci la case

De aproape un deceniu, orădenii au la îndemână întreaga infrastructură necesară pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Asociaţiile de proprietari din oraş au fost dotate cu containere negre, dedicate depunerii resturilor menajere, şi galbene, pentru reciclabile, adică toate deşeurile ce pot fi revalorificate: PET, doze de aluminiu, hârtii, cartoane, tetrapak, cutii de iaurt, sticle etc.

În schimb, orădenii care stau la case primesc periodic saci galbeni în care să arunce fracţia uscată. Chiar săptămâna trecută, RER Vest a distribuit în oraş aproape 20.000 de role cu câte 25 de saci fiecare, precum şi flyere din care oamenii află ce fel de deşeuri trebuie să strângă în aceşti saci, aceleaşi ca în containerele galbene. Cu o singură excepţie: sticla!

Sticla, reguli noi

Sticla poate fi revalorificată la infinit, aşa că trebuie colectată selectiv. În schimb, manipularea ei poate provoca accidente, aşa că soluţia cea mai potrivită pentru trimiterea ei la reciclat este depunerea în igluurile de culoare verde amplasate în oraş, golite într-un utilaj anume destinat de RER Vest, astfel încât angajaţii să nu fie răniţi. Din acelaşi motiv, sticlele nu trebuie aruncate în sacii galbeni.

De luna viitoare, însă, este posibil ca în tomberoanele orădenilor să ajungă mai puţine sticle. Conform OUG 74/2018, începând cu 31 martie 2019, toate magazinele vor fi obligate să reţină o garanţie de 50 bani pentru fiecare sticlă ce are un volum cuprins între 0,1 şi 3 litri. Această obligaţie a fost introdusă în legislaţia românească tocmai pentru a stimula reciclarea sticlei, aşa cum prevăd şi normele europene.


VOCEA STRĂZII

Din 31 martie, toţi românii ar urma să plătească garanţii pentru sticlele returnabile. Ce părere aveţi despre această măsură?

Este o idee bună, trebuia de mult reluată această regulă. În momentul de faţă, se risipesc materiale care pot fi reciclate la nesfârşit.

Adrian Mihuţ

Şi să-mi transform apartamentul şi în depozit de sticlă? Nu este suficient că colectez selectiv deşeurile? O idioţenie.

Virgil Păcurar

Foarte bună idee. Ar trebui introdusă o garanţie similară şi pentru flacoane. Dacă se va plăti 50 de bani pe un PET, se va face curăţenie.

Geo

Această măsură este inutilă dacă nu se înfiinţează centre de reciclare serioase, unde să ştim că sticla este refolosită.

Gabriel Gal

Văd că încet-încet ne întoarcem la ce era bun în vremea lui Ceauşescu. Eu, una, mă bucur de această decizie, sticlele trebuie reciclate.

Daniela

Pentru 50 de bani, nu cred că prea mulţi oameni se vor întoarce la magazine cu sticlele. Nu cred că va folosi cuiva această măsură.

Renata

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON