URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iulie 2020, 14:00

Râul, ramul... Opinia criticului de artă Ramona Novicov, despre modul de amenajare a malurilor Crișului Repede

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oriunde în lume, un râu este o binecuvântare. Linia de forţă desenată de o apă curgătoare conferă în mod natural personalitate unui oraş, iar Oradea se bucură de faptul că este dinamizată de undele Crişului Repede.

Pentru că râul bucură privirile tuturor, în mod legitim, toţi simţim că râul ne aparţine. Dar entuziasmul bucolic este retezat de puţinătatea soluţiilor menite să pună în valoare acest preţios capital energetic. Malurile sale sunt marcate de o profundă dizarmonie a amenajării urbane, ce persistă de mult timp, având un regim urbanistic diferit.

Malul drept e mai pitoresc, pentru că e mai legat de ritmul naturii, cu a sa vegetaţie pletorică, umbroasă, ce protejează ecosisteme încă funcţionale. Acest mal, ce evocă vechiul oraş, se cerea amenajat cu materiale naturale, piatră şi lemn, uşor asimilabile de forţa naturii. Dar s-a făcut exact pe dos: malul a fost flancat de corpuri industriale masive, rectangulare, din beton.

O soluţie la fel de nefericită a fost placarea taluzului cu beton amprentat, taluz ce desfăşoară în culmea sa gardul metalic pastişat servil după ilustrul său model de pe malul stâng, al cărui design Secession excepţional a fost semnat în 1912 de arhitectul László Vágó. Una peste alta, recentele bănci „belle époque” dau ca nuca în perete, amplificând confuzia creată de soluţiile incoerente şi inadecvate din ultimii ani.

Noul parapet metalic de pe malul stâng, mal profilat pe silueta oraşului modern, este rigid, opac şi sumbru şi nu rezonează cu elementele-cheie care dau farmec unei amenajări riverane de calitate, anume strălucirea şi fluxul energetic al apei. La fel de sumbru este şi noul restaurant ridicat recent pe malul drept.

Nu ne rămâne decât să sperăm ca viitoarea amenajare urbanistic-peisagistică din zona noii parcări subterane va aduce mult-dorita viziune integratoare, inteligentă, elegantă şi prietenoasă pe care o merită coridorul verde al oraşului nostru.

Ramona Novicov
critic de artă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
...
Eu nu discut esteticul, discut promovarea rigidului ca Art Nouveau, contrar a ceea ce înseamnă, fluiditate și dinamism. Stația e construită greșit, va avea mereu probleme cu infiltrarea apei, inadmisibil să plouă masiv înăuntru.
Postat 24 Iulie 2020, 12:01 de oradeaveche
parker
Foarte bine punctat. Cat despre implicarea civică in Oradea, lasă de dorit, au toate facilitățile sa se implice și parcă refuza, și după ce e făcut își dau cu părerea. Statia de tramvai din centru îmi place foarte mult la fel și corpurile de iluminat, mi-aș dori parcarea sa fie ultra modernă și în ton cu peisajul. Reușitele sunt imense dar banii sunt puțini. Nu sunt expert in design dar lucrez in ArchiCad din plăcere. Arhitecții din Oradea și Romania trecuți de 50 de ani nu știu să lucreze în programe de design și nu vor plăti 20.000 € pt un soft. Eu nu am platit pt soft dar posibilitatea să-l folosesc. Referitor la arhitecții noștrii eu cred că sunt buni dar un update le-ar pica bune, și probabil nu au umblat prea mult in lume.
Postat 24 Iulie 2020, 00:33 de Sandu2100
sa fie chiar asa ?
parerea mea e ca sunt foarte reusite. mi se pare trist ca se pun in dezbatere 9-10 pareri, dintre care 4-5 politice, 2-3 total deplasate (cu tot respectul pentru domnul Cremeneanu, dar opinia dansului era corecta vis-a-vis de implicarea civica, insa total irelevanta in plan estetic) si in final e solicitata si opinia unui critic de arta profesionist, dar care are alte gusturi. ce reiese din opiniile exprimate pana acum pe aceasta tema e ca s-ar dori un soi de chestii romantice, combinatii cromatice banale, dar care plac ochiului popular. ce s-a intreprins a fost curajos, avantgardist as indrazni sa spun (in special statia de tramvai si corpurile de iluminat) si sper sa reziste acestor atacuri total nejustificate. fara a intentiona sa ofensez dar pare-se ca s-ar dori ceva similar boltelor de apartament si aplicilor in tavan.
Postat 23 Iulie 2020, 20:27 de parker
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON