URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 August 2018, 13:47

Raliul Carpaţi Retro: Şoferi şi şoferiţe, la volanul unor maşini spectaculoase, au pornit în cursă prin Bihor (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Organizat în premieră în judeţul Bihor, Raliul Carpaţi Retro a debutat vineri dimineaţa, în centrul Oradiei. Startul în prima etapă a competiției dedicate mașinilor de epocă a fost dat din Parcul 1 Decembrie.

Astfel, începând cu ora 10, în fiecare minut, câte un autoturism de epocă a plecat în cursă traseul primei etape fiind "desenat" pe 100 de kilometri, pe ruta Oradea – Sălacea.

La primele starturi, domnişoara care avea misiunea să fluture steagurile a fost ajutată de preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, instituţia pe care o conduce sprijinind financiar evenimentul. În timp ce tânăra a fluturat un steag al României, Pásztor l-a fluturat pe cel al Bihorului.

Între autoturismele înscrise în raliu se numără un Buick Riviera din 1972, un Triumph Spitfire din 1976, un Merlin Campell din 1979, precum şi două autoturisme Dacia, unul din 1978, iar celălalt din 1982.

Maşina Merlin Campell, o apariţie spectaculoasă, este condusă de un echipaj exclusiv feminin, Crăiţa Taralunga şi Codruţa Varga, ambele echipate cu ochelari şi căşti retro, autoturismul lor fiind decapotabil.

La fel, echipajul maşinii Triumph Spitfire este format din Evelin (pilot) şi Anna (copilot), fetele lui Otto Rencsik, preşedintele Retromobil Club România, filiala Oradea.

În raliu a pornit şi orădeanul Adrian Farcaş, la volanul celei mai "bătrâne" maşini din competiţie, un Peugeot 201 din anul 1929, pe care pasionatul a recondiţionat-o.

Între autoturisme s-au mai numărat modele de epocă fabricate de Mercedes, Ford, Fiat, Porsche, Volga, BMW şi Volkswagen.

În competiţie s-au înscris 46 de echipaje, cele mai multe din România. Nu toate s-au prezentat, însă, la start la ora la care erau programate, iar announcerul evenimentului, Mihai Dacin, a precizat că întârziaţii vor putea porni în raliu la final, după celelalte maşini.

Raliul Carpaţi Retro – organizat de Retromobil Club România - are în total 5 etape care se vor desfăşura vineri şi sâmbătă în Bihor. Ultima dintre ele, pe o distanţă de 3,5 kilometri, se va desfăşura sâmbătă după amiaza în Oradea, cu pornire din Cetate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON