URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Septembrie 2022, 19:00

Proiecţii de filme documentare în subsolul Palatului Baroc din Oradea. Intrarea gratuită

Proiecţii de filme documentare în subsolul Palatului Baroc din Oradea. Intrarea gratuită Imagine de la ediția din 2021 a TIFF în subsolul Palatului Baroc. Sursa foto: Facebook - Fix Makerspace
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Subsolul Palatului Baroc din Oradea va găzdui între 23 şi 25 septembrie mai multe proiecţii de documentare din selecţia Festivalului de film One World Romania. Intrarea va fi liberă.

Evenimentul va începe vineri, în 23 septembrie, de la 18.30 la 21, când va putea fi urmărit documentarul "The Earth is Blue as an Orange", realizat de o regizoare ucraineancă, Iryna Tsilyk. Potrivit unui comunicat transmis de Fundaţia Comunitară Oradea, partener al evenimentului, lungmetrajul spune povestea unei tinere care se pregăteşte de admiterea la o facultate de film din regiunea Donbas, în 2020, în timp ce populaţia suferă din cauza numeroaselor conflicte dintre separatişti şi trupele ucrainene.

În următoare zi, sâmbătă, de la ora 15.30 la 18, va fi proiectat documentarul "Taming the Garden" regizat de Salomé Jashi din Georgia în 2021.

"Un om puternic, un fost prim-ministru al Georgiei, are un hobby aparte. Cumpără şi colecţionează arbori seculari şi îi plantează pe coastă, în grădina sa privată, unii fiind înalţi cât un bloc de 15 etaje. Evident că, pentru a-i dezrădăcina şi a-i transporta, operaţiunea e la fel de complexă, pe cât e grandoarea acestor arbori: alţi copaci trebuie să fie tăiaţi, cabluri electrice trebuie mutate şi noi drumuri trebuie create prin plantaţiile de mandarini", au descris organizatorii lungmetrajul.

În aceeaşi zi, de la ora 18.30 la 21, va avea loc şi proiecţia filmului "I Am Free" în regia lui Laure Portier, realizat în 2021 în Franţa şi Belgia. Documentarul urmăreşte povestea fratelui mai mic al cineastei, începând cu anii tumultuoşi ai adolescenţei petrecuţi în casa părintească. "Este povestea unei evadări, a unei traiectorii care-l conduce pe acest tânăr spre periferia unei societăţi resimţite în tot moralismul său opresiv", se mai arată în comunicat.

În ultima zi sunt programate două documentare: "Splinters", de la ora 15.30 la 18 şi "The Balcony Movie" de la 18.30 la 21.

Primul este regizat în 2021 în Argentina de Natalia Garayalde şi prezintă un episod important din viaţa cineastei: pe când avea 12 ani, fabrica de armament şi muniţie din oraşul său natal, Río Tercero, a explodat, provocând un dezastru de proporţii în regiune şi mobilizând populaţia, care până atunci a dus o viaţă normală, lipsită de griji.

"The Balcony Movie" este regizat de Pawel Lozinski tot în 2021, în Polonia. "Când regizorii caută eroi pentru filme, de regulă lucrurile se întâmplă în mod organizat şi pregătit cu multă atenţie dinainte. Nu la fel stă treaba cu Pawel Lozinski, care alege să lase "castingul" la voia hazardului, întâmpinând trecătorii de la balcon, întrebându-i despre sensul vieţii şi ce are ea mai frumos. Din aceste întâlniri se ţese o cronică savuroasă în patru anotimpuri, unde regizorul pare să dea la fel de mult pe cât cere de la cei intervievaţi - vocea din spatele camerei trădează atât curiozitate, cât şi o vagă stânjeneală, jocul dintre apropiere şi depărtare nu e decât ezitarea cineastului care, în ciuda aparenţelor, a ieşit el însuşi din zona de confort şi participă în aceeaşi măsură la filmul derulat în faţa ochilor săi", se mai arată în comunicat.

Toate documentarele vor fi proiectate în sălile Centrului Fix Makerspace din Palatul Baroc, unde au loc, de regulă, ateliere de fotografie, croitorie, pictură, prelucrare a lemnului sau a metalului. 

Cea de-a 15-a ediție a Festivalului One World Romania a fost organizat în mai la Bucureşti de Asociaţia One World Romania şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Partenerii de la Oradea sunt Fundaţia Comunitară, Centrul Europe Direct Oradea, Kinedok şi Visit Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON