URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Decembrie 2019, 18:05

Proiect al Guvernului Orban: Pensia nu va mai putea fi cumulată cu salariul la stat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Muncii lucrează la un proiect de lege prin care să fie interzis cumulul pensiei cu salariul la stat, ministrul Violeta Alexandru declarând că în foarte scurt timp va prezenta în guvern o "propunere coerentă în acest sens", care să oprească fenomenul de care profită pe seama statului cei care se pensionează deşi ar putea munci în continuare.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat la Digi 24 că la acest moment se lucrează la un proiect de lege care prin care să fie interzis cumulul pensiei cu salariul în salariul bugetar.

"Da, se lucrează la un proiect de lege, în cadrul echipei mele, la Ministerul Muncii. Am făcut o primă lectură a unei variante pe care echipa mi-a prezentat-o, urmează să o finalizăm pe măsură ce colectăm toate informațiile legate de persoanele cărora li s-ar aplica o asemenea prevedere”, a declarat Violeta Alexandru.

"În foarte scurtă vreme, voi prezenta o propunere coerentă colegilor mei de cabinet, urmând să decidem care este forma finală, respectiv care este calea, în ce măsură va fi prins într-un proiect de lege, trimis Parlamentului sau va fi prins în altă formă de reglementare. Deocamdată, suntem în plin proces de elaborare a unei prime variante”, a afirmat ministrul Muncii.

Întrebată dacă un astfel de proiect ar putea duce cu gândul la criza economică din 2008, perioadă în care a mai existat de altfel această interdicție, și dacă are legătură cu situația economică actuală, Violeta Alexandru a răspuns: "Are legătură cu justețea unei măsuri față de o situație dată în care o persoană, deși în plină formă de muncă, după ce primește pensia se angajează tor într-o instituție publică, de unde vine concluzia că ea poate munci în continuare".

Hotnews reaminteşte că în decembrie 2008, Guvernul Boc a emis o ordonanță de urgență cu același obiect de reglementare, celor care aveau pensii peste plafonul de 1.500 de lei fiindu-le interzis cumulul cu salariul de la stat. Actul normativ a fost atacat la Curtea Constituțională de către Avocatul Poporului. CCR a decis în 2009 că OUG este neconstituțională, motivând că afectează drepturile fundamentale prevăzute de Constituție.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
II ...
Pensiile speciale nu se gestionează de către Ministerul Muncii !?! Au caracter de indemnizații și se impozitează deocamdată strict cu 10% !?! Iar pe parlamentari nici nu-i atinge o eventuală supraimpozitare, că primesc cel mult 7.500 lei lunar !?! Așa că ... apa de ploaie a inițiativei PNL nu ține loc de sete !?!
Postat 08 Decembrie 2019, 11:12 de CrisDumi
Ar fi mare durere în "fagmilia" Isărescu, spre exemplu ...
... că va trebui în compensare să mărească prețul la vin, de la 85 lei la peste 150 !?! Se vor burzului și magistrații "retrași" în avocatură, sau "milițienii" din niște birouri cu vedere la stradă !?! Adică, ar fi ceva necaz prin zona "Statului de Drept" paralelizat !?! Așa că, de la intenție la rezultat e cale lungă ...
Postat 08 Decembrie 2019, 11:08 de CrisDumi
Dacă tot vorbesc guvernanții despre "O ROMÂNIE NORMALĂ"...
Ar fi un pas spre normalitate... Să vedem dacă e și dusă intenția până la capăt... Nu e normal să încasezi și pensie și să mai iei un salariu de la stat! Căci pe lângă blocarea posturilor pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă, nu poate fi exclusă nici uzura psihică şi fizică a celor pensionați... Căci nu te pensionezi ca să o iei iar de la capăt, ci pentru că ți-a venit timpul să te retragi și să lași locul celor mai tineri, să demonstreze că și ei pot s-o facă - cel puțin la fel de bine, dacă nu mai ceva. Până la urmă - asta e o lege a firii: generațiile se înlocuiesc unele pe altele...
Postat 08 Decembrie 2019, 07:06 de Danutz
ar mai trebui
Eu mi-as dori o lege care sa interzica 2 venituri de la buget din 2 locuri diferite, asa cum exista in multe tari europene. Cu alte cuvinte nu ar mai fi permis sa fii ministru si parlamentar sau parlamentar si profesor, sau profesor si orice alta demnitate (de ex la curtea de conturi sau la tot felul de agentii "de stat"). Daca esti bugetar/angajat la stat, fa-ti treaba foarte bine la locul de munca si castiga mai mult (fonduri europene etc) sau angajeaza-te in privat pt al doilea job. Si de-aia ne merge noua asa cum ne merge, deoarece sunt unii (si dintre cei care iau decizii sunt cei mai multi) care au tot felul de demnitati, functii si pozitii toate platite de la stat si nu isi fac treaba in nici un loc.
Postat 07 Decembrie 2019, 21:27 de oradea_mea_si_a_ta
pensia
de pensia omului nu te poti atinge dar taxeaza-l la salariul pe care in ia de la stat
Postat 07 Decembrie 2019, 20:21 de DaNu
Servesc Patria
In plina criza a fortei de munca ,iata o masura inteleapta.Vom avea si mai putini angajati,mai alea bugetari,automat dispar si niste vouchere de vacanta cu efect direct asupra turismului.Mai putin turism inseamna mai multi oameni care stau acasa,la televizor,scade consumul si ...iaca recesiunea.Pzd-ul,in intelepciunea lui,ne facea pe toti bugetari,desigur treptat...dar n-au mai apucat,ca romanii au vrut o romanie normala.
Postat 07 Decembrie 2019, 19:53 de excalibur
bravo si succes!
curajos proiect, dar absolut necesar.
Postat 07 Decembrie 2019, 19:10 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON