URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 August 2020, 12:30

Programul "Casa eficientă energetic", din 15 septembrie: Finanţare de 15.000 de euro pentru izolarea casei

Programul 'Casa eficientă energetic', din 15 septembrie: Finanţare de 15.000 de euro pentru izolarea casei sursa foto: https://kiallwood.com/
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Programul "Casa eficientă energetic", prin care românii vor putea obţine o finanţare de 15.000 de euro pentru reducerea consumului de energie şi a emisiilor de gaze cu efect de seră din locuinţă, va debuta pe 15 septembrie.

Finanţarea nerambursabilă va acoperi maximum 60% din valoarea investiţiei. În acest an, programul are un buget total de 430 de milioane de lei, care va acoperi costurile pentru 9.000 de locuinţe.

"Cele mai multe case nu sunt bine izolate. Este şi motivul pentru care pierderile de energie ajung până la 30% doar prin pereţii exteriori, sau la 25% prin geamuri sau acoperiş. Programul nostru are o mare componentă de mediu, dar şi una economică şi socială: indirect, o astfel de investiţie duce la reducerea la jumătate a facturilor de energie şi, implicit, la scăderea consumului naţional de energie", a declarat ministrul Costel Alexe.

Banii nerambursabili pot fi folosiţi pentru: instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperişului, a pereţilor exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilaţie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mişcare, robineţi şi conducte noi etc. Condiţia eligibilităţii proiectului este ca eficienţa locuinţei să crească cu cel puţin o clasă energetică.

Cei interesaţi de "Casa eficientă energetic" vor putea depune online cererea pentru prima energetică, la Administraţia Fondului de Mediu, însoţită de un certificat de performanţă energetică iniţial şi un audit energetic al casei unde vor să facă lucrarea. Imediat după acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare şi vor avea la dispoziţie 60 de zile pentru a pregăti dosarul investiţiei. După aprobarea dosarului, lucrările pot începe şi se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni. La final, Administraţia Fondului de Mediu va deconta 60% din investiţie, după un nou audit energetic al casei.

Bani şi pentru şcoli

Un program similar a fost pus în dezbatere publică miercuri pentru şcoli şi grădiniţe. Ministerul Mediului estimează că 400 de unităţi de învăţământ vor putea fi eficientizate energetic. "Astăzi, sectorul clădirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie şi cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră. Eficienţa energetică a şcolilor sau grădiniţelor are dublu avantaj: pe de-o parte, se reduce consumul de energie şi scad costurile cu utilităţile, iar pe de altă parte, sănătatea profesorilor şi a elevilor este mult mai în siguranţă. Nu mai punem la socoteală că din cele peste 7.000 de unităţi de învăţământ din ţară, peste 25% au ca principală sursă de încălzire soba cu lemne. Asta înseamnă o mare presiune pe păduri şi un aer în clădire care nu susţine pe deplin perfomanţa elevilor", a declarat Alexe.

Primăriile vor primi 90% din valorea investiţiilor, dar nu mai mult de 1,5 milioane de lei. Localităţile cu mai mult de 4.000 de locuitori pot depune două proiecte şi pot obţine astfel până la 3 milioane de lei.

Cheltuielile eligibile pentru şcoli şi grădiniţe sunt: dotarea instituţiilor cu centrale termice, dar şi înlocuirea centralelor sau a componentelor sistemului de încălzire cu unele mai performante; tâmplărie cu geam termopan; izolaţie termică faţade şi terase; alte lucrări menite să reducă pierderile de energie termică; sisteme nepoluante pentru obţinerea necesarului de energie sau pentru anumite utilităţi; sisteme de încălzire a apei care utilizează energia solară, panouri fotovoltaice; schimbarea corpurilor de iluminat; instalarea de senzori de mişcare; sisteme moderne şi eficiente de monitorizare a energiei; sisteme de ventilatie şi climatizare pentru sporirea confortului termic al utilizatorilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON