De la 1 iunie, orădenii şi turiştii care ajung în centrul istoric al urbei trebuie să găsească toate magazinele şi localurile de la parterul clădirilor deschise până la ora 21.
Printr-un comunicat de presă transmis vineri, Primăria le-a reamintit proprietarilor că, potrivit Regulamentului pentru stimularea dezvoltării Centrului Istoric al Oradiei, orarul de funcţionare pentru activităţile de comerţ şi servicii desfăşurate la parterul imobilelor cu front la stradă va fi obligatoriu mai lung.
Mai precis, în intervalul 15 aprilie – 15 octombrie, trebuie să aibă un program de funcţionare zilnic cel puţin între orele 10 şi 21, iar între 16 octombrie şi 14 aprilie, minim între orele 10 şi 19. Din 1 ianuarie, această regulă se aplică unităţilor de alimentaţie publică, iar din 1 iunie şi celor care desfăşoară activităţi cu coduri CAEN de comerţ şi servicii. Aşadar, regula se aplică inclusiv unităţilor bancare din centrul municipiului.
Regulamentul defineşte şi aria teritorială de aplicare, cuprinsă între străzile Republicii (tronson de la Magazinul Crişul – str. Iosif Vulcan), Iosif Vulcan (tronson cuprins în str. Republicii şi Piaţa Ferdinand), Piaţa Ferdinand, Madách Imre, Patrioţilor, Moscovei (tronsonul cuprins între str. Republicii şi str. Patrioţilor), Piaţa Unirii, Vasile Alecsandri, şi Independenţei (troson între Piaţa Unirii şi Piaţa 1 Decembrie).
De la 1 ianuarie 2020, aceeaşi regulă a programului prelungit se va aplica tuturor operatorilor economici care desfăşoară activitate în zona centrală.
"Pentru a evita aplicarea de sancţiuni contravenţionale, cei care deţin societăţi comerciale trebuie să solicite modificarea orarului de funcţionare corespunzător nivelului minim obligatoriu menţionat anterior. Precizăm faptul că modificarea orarului impusă prin prezenta măsură este scutită de plata taxei speciale de modificare a orarului", se mai arată în comunicatul Primăriei.
Firmele care nu vor respecta regula vor putea fi amendate de Poliţia Locală cu sume între 200 şi 600 lei. Cei care nu se vor conforma nici după ce au fost amendaţi vor avea activitatea suspendată.
Regulamentul invocat mai stabileşte şi ce fel de afaceri pot funcţiona în centrul istoric. Pe străzile enumerate nu vor mai putea exista case de amanet, magazine cu produse second-hand, jocuri de noroc, service-uri şi spălătorii auto, deoarece nicio astfel de afacere nu va mai primi autorizaţie de funcţionare de la Primărie. Şi această măsură se aplică gradual: de la 1 ianuarie 2018 au fost interzise service-urile şi spălătoriile de maşini, iar de la 1 ianuarie 2019 va veni rândul celorlalte activităţi.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.