URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Septembrie 2021, 16:12

Profesorii de la Şcoala de Arte „Francisc Hubic” din Oradea acuză că instituţia este „în avarie”

Profesorii de la Şcoala de Arte „Francisc Hubic” din Oradea acuză că instituţia este „în avarie” (fotografie din arhivă, de la un concert al elevilor Şcolii Francisc Hubic)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Angajaţii instituţiilor de cultură din Bihor continuă să fie nemulţumiţi de managementul acestui domeniu.

După ce Şcoala de Arte „Francisc Hubic” a devenit secţie a Centrului Judeţean de Cultură, posturile de profesori trebuie transformate în experţi, noua instituţie neputând să angajeze cadre didactice.

Nemulţumiţi de această situaţie, dar şi de faptul că asta împiedică demararea cursurilor în şcoală, profesorii au lansat o scrisoare deschisă, prin care acuză că instituţia este „în avarie”, iar directorul Florin Mariş Hinsu sabotează debutul anului şcolar.

„Fără precedent”

„După o activitate de 96 de ani, Şcoala de Arte„Francisc Hubic” din Oradea se confruntă cu o situaţie fără precedent. La începutul lunii septembrie, când în mod firesc, cadrele didactice planificau, pregăteau şi stabileau ultimele detalii legate de organizarea admiterilor şi începerea noului an şcolar, sunt nevoite să declare starea de „avarie” a şcolii”, se arată în scrisoarea semnată generic de colectivul de profesori al şcolii.

Dascălii acuză că debutul anului şcolar îi surprinde în incertitudine, deoarece nu ştiu care va fi statutul lor şi acuză că directorul Florin Mariş Hinsu nu se consultă cu ei.

„Dornici şi interesaţi de a-şi relua activitatea, aceştia s-au confruntat cu lipsa de comunicare, consultare şi implicare din partea conducerii Centrului de Cultură al Judeţului Bihor, instituţie sub egida căreia funcţionează Şcoala de Arte, după reorganizarea de la începutul anului 2021. Această lipsă de transparenţă din partea Centrului de Cultură al Judeţului Bihor îngreunează şi sabotează începutul anului şcolar. Concret, până în acest moment nu s-au demarat procedurile de mediatizare a ofertei educaţionale, a înscrierilor, a ocupării catedrelor rămase vacante şi a organizării examenelor de admitere pentru anul şcolar 2021-2022”, au mai transmis dascălii.

Ei spun că tergiversarea va afecta cursanţii activi ai şcolii, care vor relua lecţiile mai târziu, proiectele din calendarul cultural şi participarea la admitere a celor care îşi doresc să studieze în această apreciată şi căutată şcoală vocaţională.

„Istoria neagră a judeţului”

Profesorii susţin că au trimis adrese scrise conducerii Centrului de Cultură, dar fără răspuns. „Noul management are o viziune neconcordantă vis-a-vis de cum ar trebui să se desfăşoare activitatea într-o şcoală vocaţională, deşi managerul acestui centru este profesor de specialitate şi artist, dar probabil mânat de interese personale de moment a uitat acest aspect”, mai acuză ei.

„Cea mai mare dezamăgire a profesorilor este că tocmai cei de la care aşteptau cel mai mare sprijin nu s-au arătat a fi apărătorii instituţiei din care, onorant fac parte, nu s-au arătat a fi parteneri ai profesorilor ce contribuie la bugetul centrului, cu taxe şcolare, pentru a putea parcurge împreună aceste vremuri ale schimbărilor, care însă nu întotdeauna aduc progres”, se mai arată în scrisoare.

Dascălii prevestesc că, după ce posturile lor vor fi transformate în experţi, calitatea actului de predare-învăţare va scădea, ceea ce va duce la un număr mai mic de cursanţi. De ce nu mai poate un dascăl să fie la fel de bun dacă are altă încadrare ei nu lămuresc.

„În cursul săptămânii viitoare, Președintele Consiliului Județean, fost profesor, împreună cu consilierii județeni majoritari vor intra în istoria neagră a județului și orașului prin desființarea posturilor de profesori și practic desființarea Școlii de Arte “Francisc Hubic””, se mai arată în scrisoare, cu trimitere la faptul că, într-o şedinţă programată pentru săptămâna viitoare, aleşii bihorenilor vor vota proiectul de transformare a posturilor didactice.

Cu recuperare

Florin Maris HinsuContactat de BIHOREANUL, directorul Florin Mariş Hinsu (foto) susţine că întârzierea în demararea cursurilor este consecinţa netransformării posturilor până acum.

Consilierii judeţeni au mai avut de două ori pe masă proiectul, dar laolaltă cu cel al desfiinţării ansamblului folcloric Crişana, iar aleşii UDMR şi PSD s-au opus.

Săptămâna viitoare, proiectul privind „Francisc Hubic” va fi supus votului, de data aceasta singur.

„Nu putem să facem înscrieri până nu facem încadrările pe posturi şi, conform legii, nu mai putem acum să avem posturi de profesori, ci experţi. Aşa că desfiinţăm posturile, le înfiinţăm pe cele de experţi şi organizăm concursuri. Dacă hotărârea va fi votată săptămâna viitoare, demarez procedurile de concurs, vor dura vreo două săptămâni, şi după pot să fac oferta educaţională. Dar nu este o problemă dacă începem cursurile în octombrie, le putem prelungi la vară, nu depindem de anul şcolar. Noi decidem când încep şi când se termină cursurile”, a declarat managerul, adăugând că a spus aceste informaţii oricărui profesor care l-a întrebat.

Activităţi de vară

Mariş Hinsu a mai precizat că nu s-ar fi ajuns aici dacă profesorii ar fi înţeles că, potrivit legii, nu pot fi cadre didactice într-o instituţie care nu are voie să angajeze pe aceste posturi, cum este noul Centrul Judeţean de Cultură, şi ar fi acceptat transformarea lor în experţi. Pentru că au refuzat, contractele de muncă le vor fi desfăcute şi, ca să rămână în instituţie, vor trebui să câştige concursul pe post.

„Ei, când vor deveni experţi, vor lucra efectiv 8 ore pe zi, 12 luni într-un an, vor face şi cursuri pe timpul verii, vom avea evenimente, concerte, spectacole”, a declarat Mariş Hinşu, sugerând astfel că nemulţumirea profesorilor ar fi provocată tocmai de faptul că, de-acum înainte, vor avea mai mult de muncă.

În prezent, secţia „Francisc Hubic” are 10 profesori titulari şi un şef de secţie.

Citeşte mai jos scrisoarea completă a profesorilor:

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Oare cine este in spatele acestor jocuri?
Manager Politruc -pus sa distrugă munca a generații de profesori care au adus această instituție de învățământ la o recunoaștere națională prin rezultatelor obținute. Am deschis link-ul de mai sus,și ce sa vezi, și la alte scoli din cadrul Centrelor de Cultura din țară, sunt angajați Profesori. Oare in România, nu se aplica aceeași Lege, stimabile lect.dr.? Dar,și minciuna-i vorbă..."o ba?" ca să dați bine în fața celor care v-au pus...
Postat 10 Septembrie 2021, 22:51 de Radi
Si inca ceva
Domnule director, managementul dumneavoastra defectuos a adus scoala in aceasta situatie. Ce vina are copilul meu - cursant la Scoala Francisc Hubic? Din cauza dumneavoastra cursurile nu vor incepe la timp, iar copilul meu nu isi va putea continua cursurile cu profesorul pentru care s-a inscris la aceasta scoala. Pentru cursurile de vara considerate normal in perioada vacantelor si a concediilor se va prezenta cel mai probabil doar domnul manager.
Postat 09 Septembrie 2021, 19:19 de Nelud
www.artebrasov.ro
pentru un simplu click.
Postat 09 Septembrie 2021, 17:42 de Nelud
Minciuni
Stimata redactie, din pacate domnul director minte cu nerusinare. Spune ca e ilegal sa mentina posturile de profesori. Dati va rog un click spre verificare . Una dintre scolile care functioneaza cu profesori (dar mai sunt si altele in tara mentionate in scrisoarea profesorilor). Conform acestui domn director acelea functioneaza ilegal. Nici un profesor nu s-a plans de volumul de munca, multi dintre ei lucrand fara a fi platiti pentru o parte din orele suplimentare. Poate ar fi de preferat sa precizeze pentru cetatenii care ii platesc salariul din taxele lor, de ce coboara nivelul acestei scoli renumite in tara, angajand asa zisi experti cu ajutorul unor comisii cel mai probabil aranjate, dupa cum se zvoneste in targ. Pe de alta parte, BRAVO consilierilor PSD si UDMR care pana acum nu s-au lasat antrenati in aceasta mizerie de desfiintare a unor posturi de profesori - probabil prima la nivel de tara. Un mare MINUS consilierilor PNL care vor vota fara ezitare desfiintarea posturilor de profesori, din pacate unii dintre ei fiind profesori sau fosti profesori.
Postat 09 Septembrie 2021, 17:13 de Nelud
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON